Početna U svetu knjiga Dečije priče Priče o lastama – Vrabac i laste (Lav Tolstoj) i Lastavica (Petar...

Priče o lastama – Vrabac i laste (Lav Tolstoj) i Lastavica (Petar Bobev)

17802
0
laste
foto: pixabay.com

Vrabac i laste – Lav Tolstoj

Stajao sam u dvorištu i posmatrao lastino gnezdo pod strehom. Obe laste odleteše dok sam ja još bio tu i gnezdo ostade prazno. U međuvremenu, dok su one bile odsutne, s krova slete vrabac, uskoči u gnezdo, osvrnu se, zamaha krilima i sakri se u gnezdu, a zatim promoli otud glavicu i zacvrkuta.

Nedugo zatim dolete do gnezda lasta. Ona se ustremi u gnezdo, ali čim ugleda nezvanog gosta, zapišta, zaleprša krilima u mestu i odlete. Vrabac je sedeo i cvrkutao. Najednom dolete jato lasta, sve laste doleteše do gnezda, pogledaše vrapca i ponovo odleteše.

Vrabac se nije plašio, okretao je glavu i cvrkutao. Laste su ponovo doletale do gnezda, nešto su radile i opet odletale. Laste nisu ponovo uzaludno doletale, svaka je u svom kljunu nosila blato i pomalo zamazivala otvor na gnezdu. Opet su doletale i odletale laste, i sve više i više zamazivale gnezdo, a otvor je postajao sve uži.

U početku se vrapcu video vrat, zatim samo glava, zatim kljun, a onda se više ništa nije videlo, laste su ga zazidale, odletele i cvrkućući stale da kruže oko kuće.

Lastavica – Petar Bobev

Pod strehom, nad Aničinim prozorom, svilo se gnezdašce. Bilo je brižljivo napravljena od slamčica i blata. Jedne večeri u njemu se našle dve laste. Tiho su razgovarale.

– Zašto li kopni naša Rili? – reče zabrinuto otac. – Sutra treba prvi put da poleti, a da li će moći?

– Slabi, jer ne jede – odgovori s uzdahom mati. – Uvek je nezadovoljna hranom. Kada joj donesem mušicu, traži komarca. Uhvatim li komarca, traži bubicu.

U praskozorje su se male lastavice već pripremile za let. Otac im reče:

– Gledajte mene i radite ono što ja radim.

On zaseče vazduh krilima i slete na telefonsku žicu. Male lastavice, jedna za drugom, dolete do njega. Došao red na Rili. Ustreptala od straha, polete napred. Ubrzo uvide da joj nedostaje snage. Žica ostade visoko, a zemlja kao da joj je hrlila u susret. Rili pade ošamućena usred Aničina vrta. Iznenada, pred nju iskoči šareni mačak. Blesnuše mu oštri zubi, repom je nestrpljivo lupao o zemlju. Istog trenutka pritrča Anica.

– Pis! Pis! Beži odavde! – povika srdito, dohvati Rili i prisloni je uz obraz.

– Milo! Kako si se prestrašilo!

Uze Anica merdevine, nasloni ih na zid i vrati Rili u gnezdo. Doleteše majka i otac i radosno prigrliše svoje dete.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here