Početna U svetu knjiga Dečije priče Priče o životinjama 2# – Mačak i miševi

Priče o životinjama 2# – Mačak i miševi

3648
0
mačka
foto: pixabay.com

Poznato je da mačke i miševi ne žive u prijatelјstvu i lјubavi. I evo šta se jednom među njima desilo.

Nekakav lukavi stari mačak jednom pozva mače, svog unuka, pa mu reče: – Osećam da neću još dugo živeti. Zato, ako bi miševi došli da se oproste sa mnom, to bi mi umirilo savest. Hajde miševima, jer ti si još mali i oni se tebe neće uplašiti pa će te saslušati, i reci im da sam mnogo bolestan, da sam na samrti te se kajem zbog svojih grehova i mnogo ih molim da mi oproste, da me posete i očitaju mi poslednju molitvu.

Mače posluša svoga dedu mačka, ode miševima i prenese dedovu želјu. Pritom se rastuži i zaplače. Čuvši mače, miševi se pokupe da se posavetuju i stadoše raspravlјati o molbi starog mačka. Dugo se oni dogovarahu, pa najzad iziđe neka stara krivonoga mišica i rekne:

– Radite kako hoćete. Što se mene tiče, ja ću otići samo na mačkovu sahranu. Dobro su mi poznate njegove kandže.

Ali druga mišica joj rekne: – Ti govoriš kao kukavica, a mi ćemo svi poći da vidimo kako taj stari razbojnik umire. On nema više snage ni nokte da ispruži.

S njom se složi nekoliko bezbrižnih mladih mišića.

Na kraju, svi miševi, i mladi i stari, osim krivonoge mišice, pođoše da posete starog mačka koji je umirao.

Kad dođoše do mačije kuće, u susret im iziđe mače i odvede ih svom dedi a onda se vrati i čvrsto zatvori vrata. Stari mačak je izgledao sasvim nemoćan.  Ali  kad su miševi prišli bliže, on je  odbacio brojanice i tako zamjaukao da se miševima od toga sledila krv u žilama. Mačak jurnu na njih, pa se sa njima obračuna na mačiji način i sebi priredi bogati posmrtni obed. Samo se neka mlada mišica nekakvim čudom spasla i u strahu je odjurila u podrum. Krivonoga mišica je ugledala još izdaleka pa je upita:

– Šta je! Kako vas je primio stari mačak?

– Ja sam jedina ostala u životu – dahćući govorila je jedva čitava mišica. – Eto kako nas je primio.

– Budi  pažlјiva  s lukavim  neprijatelјem, draga moja – rekne joj krivonoga mišica. – Pazi i upamti: ne veruj rečima neprijatelјa, boj se uvek njegove dobrote i milosti. Ovo neka ti bude pouka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here