Početna Porodica Saveti Prijemni ispit – Kako oterati tremu, saveti za decu i roditelje

Prijemni ispit – Kako oterati tremu, saveti za decu i roditelje

1987
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Sama situacija koja podrazumeva proveru naučenog sadržaja sama po sebi deluje stresno na onoga koga ocenjuju. Intenzitet stresa u tim okolnostima se povećava onda kada su povećana očekivanja i kada je uloženo više truda u pripremu za testiranje. Samim tim, testiranje prilikom upisa u srednju školu ili na fakultet znatno je stresnije od testova znanja u toku školske godine.

Kada se okonča jedna faza školovanja i pregrme mala ili velika matura sledi ozbiljan zadatak za svakog tinejdžera. Tada oni stoje na pragu mogućnosti kroz čija vrata prolaze samo oni uspešni. Situacija polaganja prijemnog ispita za upis srednje škole ili fakulteta krije niz zamki. Te zamke je moguće izbeći.

Napetost i panika uoči ispita postepeno rastu i kod deteta i kod roditelja jer od rezultata u velikoj meri zavisi dalji put obrazovanja mlade osobe. Udruženim snagama moguće je uspešno pobediti takvo stanje panike, strah i treme.

Šta mame i tate mogu da urade da smanje paniku i tremu?

Postoji niz metoda i trikova kojima roditelji mogu u značajnoj meri da doprinesu otklanjanju treme i stresa. Evo i 5 saveta za njih:

Verujte u sposobnosti i sveukupne potencijale vašeg deteta

Kada je detetu jasno da njegovi roditelji, kao dve najvažnije osobe u njegovom životu zaista veruju u njega, i kod deteta značajno raste vera u samog sebe. Samopouzdanje je ključno za postizanje dobrog rezultata na testu. Verom u uspeh već ste na pola puta do uspeha!

Pružite punu podršku svom detetu, budućem akademcu

Jasno stavite detetu do znanja da polaganje prijemnog ispita jeste važan trenutak za njegovu budućnost, ali nije situacija “sve ili ništa”. Neka od vas nauči da u životu uvek postoji alternativa.

Posvetite svoje vreme razgovorima sa tinejdžerom

Razgovarajte sa njim koliko god je njemu taj razgovor potreban. U tim trenucima obavezno se uzdržite od dramatičnih upozorenja i sugestija poput „pazi šta radiš na testu, ne žuri, od toga ti sve zavisi“; ili „znaj da ako sada sve upropastiš povratka nema, nema druge šanse“. Ovakve sugestije kod tinejdžera izazivaju pojačanu napetost i tenziju. Pritisak sa kojim se nosi može znanto povećati tremu i paniku i time znatno umanjiti efikasnost na testu. Dakle, deluju potpuno suprotno od onoga što ste želeli da postignete.

Budite strpljivi sa vašim detetom

Pokažite veliku tolerantnost i mirno i samouvereno ukažite detetu na brojne moguće alternative i primere uspešnih ljudi koji su sebe pronašli u zanimanjima koja nisu bila njihov prvi izbor, i danas su srećni i zadovoljni ljudi.

Ne propustite nijednu priliku da svom detetu date do znanja koliko ga volite

Volite svoje dete tako da ono to vidi i oseća svakog dana, bez obzira na to koliko godina ima.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Šta mogu da učine budući srednjoškolci i akademci?

Prvo što se preporučuje je da se dan pre testiranja ne uči novo gradivo, već da taj dan treba iskoristiti za ponavljanje več učenog. Važno je i da se potrudite da sebi obezbedite dovoljno sna, kako bi se čitav organizam odmorio i kako bi se telo oporavilo od napetosti i tenzije izazvanih panikom i tremom.

Sa sobom obavezno ponesite flašicu vode, pre svega zbog visokih temperatura u junu, ali i zbog toga što voda deluje kao stimulans. Naime, brza hidratacija organizma poboljšava funkcije mozga. Usled straha i treme dolazi do dehidratacije koja može posredno da utiče na smanjenje koncentracije i efikasnosti.

Na samom testiranju najpre pažljivo pročitajte sva pitanja kako bi stekli opšti utisak o testu. Najpre rešavajte najlakše zadatke i pitanja koja su vam poznata, a potom pređite na teže. Nakon niza uspešnih odgovora pouzdanje poraste, pa se tada obično prisetite onog gradiva za koje ste isprva stekli utisak da vam je nepoznato.

Tokom polaganja ispita isključite se iz dešavanja u okruženju, ne obraćajte pažnju na ostale. Fokusirajte se potpuno na svoj rad i na svoje znanje. Pre nego što se preda test, važno je pregledati sve odgovore i ispraviti eventualne greške nastale usled brzine i nepažnje ili pogrešno protumačenog pitanja.

 

Prethodni članakKako nastaju roditelji
Sledeći članakKoliko zemlje treba čovek – Lav Tolstoj

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here