Početna Škola Edukativne igre Priprema deteta za školu 1# – Edukativne igre

Priprema deteta za školu 1# – Edukativne igre

3706
0
Edukativne igre
Edukativne igre

Vaše dete je na školskom pragu, na vama je da mu pomognete da ga što lakše i odvažnije  pređe. Vaša dužnost kao roditelja je da ga osposobite i pripremite za ono što ga čeka u nastavi. Ne zaboravite da je njegov uspeh uistinu i vaš uspeh kao roditelja.

Jedan od načina da pripremite dete da se što lakše adaptira na školsku sredinu su edukativne igre koje mu svakako mogu samo pomoći da lakše i brže usvaja gradivo i bude kasnije motivisano i srećno u školskoj klupi.

Evo nekih primera:

Prepoznavanje po zvuku

Decu je naročito teško naučiti da uvek slušaju i budu skoncentrisani na ono što rade. Za ovako nešto potrebna je dugotrajna vežba i upornost roditelja. Bitno je da za vreme šetnji potencirate da dete usmeri pažnu na raznovrsnost zvukova koji se mogu čuti u prirodi, u šumi, kraj reke itd. Mališani će veoma brzo naučiti da osluškuju, prepoznaju i analiziraju različite zvukove.

Možete  detetu  pojačati moć zapažanja ovom igrom: jedno dete treba da naizmenično udara kašikom po nekom predmetu, a drugo treba da bez gledanja kaže naziv tog predmeta. Pobeđuje ono dete koje najviše puta pogodi.

Dopuni reč

Igrom rastavljanja reči na slogove dete se veoma efikasno može pripremiti za buduću nastavu, za časove čitanja i pisanja. Kao priprema za ovu igru potrebno je da deca prethodno vežbaju izgovor reči po slogovima, najbolje na svojim imenima ili predmetima u kući, npr: Ma-ša, Jo-va-na, ma-ma, pa-pu-ča i sl..

Ova igra odvija se uz dobacivanje lopte. Voditelj igre treba da kaže jedan ili dva sloga i zatim baci detetu loptu. Ono mora da završi slog i da zatim baci loptu dalje.

Iskoristi trenutak

Deca su sigurno mnogo puta razgledala slikovnice u kojima je slikama opisana neka radnja. U ovoj igri za razgledanje je potrebno pronaći slike koje deca vide prvi put. Detetu se onda daje vreme od 30-tak sekundi da zapamti što je više moguće detalja. Zatim sliku treba prekriti drugim papirom, a pobednik je ono dete koje navede najviše detalja.

Igra traženja

U toku jednog minuta dete treba da zapazi što više predmeta istog oblika, boje i sl., koji se nalaze oko njega. I da to čini po onom kriterijumu koji zada roditelj. Kada istekne vreme, roditelj ili onaj koji vodi igru treba da utvrdi ko je od učesnika izbrojao najviše predmeta. Ono što jedan učesnik igre nije primetio dopunjuju ostali. Pobeđuje onaj ko je zapazio najviše predmeta.

Ne propusti ni reč

Otac, majka ili neko drugi od ukućana treba da čita priču koja je detetu zanimljiva i pristupačna. Kada se izgovori ime jednog poznatog junaka iz priče, dete bi trebalo da odloži štapić ili palidrvce. Ako to propusti – daje fotu. Druga varijanta ove igre se odnosi na dete koje može da raspoznaje glasove, ono treba da zapamti  3-4 reči koje počinju na isti glas.

Smatramo da ove edukativne igre ne mogu škoditi, da se uz pomoć njih mogu uočiti neki već postojeći razvojni problemi kod deteta i preduprediti eventualni problemi koji mogu nastati kasnije tokom školovanja.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here