Početna Porodica Saveti Pripremite na vreme stvarčice za bebu

Pripremite na vreme stvarčice za bebu

332
0
pelene

Roditelji koji željno iščekuju prinovu uvek su nestrpljivi, pri čemu blizinom termina uzbuđenje raste. Ukoliko ste prešli u treći trimestar trudnoće, pravo je vreme za kreiranje neophodnog spiska stvari. Najbolje je pronaći sve na jednom mestu odnosno posetiti prodavnicu bebi opreme. U prvim danima bebi zaista ne treba puno stvari, osim onih koje često upotrebljava poput pelena i flašica. Opredelite se za udobnu, mekanu i nežno obojenu posteljinu. Sledite stvarne finansijske mogućnosti i shodno njima planirajte potrošnju. Ipak, najpotrošnija stvar upravo su pelene, kod kojih uvek birajte rentabilno pakovanje. Nemojte zaboraviti tetra tip pelena, koje će pomoći vašoj bebi za jačanje kukova i kasnije pravilan razvoj hoda.

Sledite odabir pamučnih pelena za bebe

Bebe su veoma nežna i osetljiva bića, njihova koža zaista ne trpi bilo kakve veštačke materijale, stoga je važan odabir pamučne pelene za bebe. Pelene za bebe su jednokratnog karaktera i prema zdravstvenim aspektima moraju imati adekvatnu hdrofilnost. Takođe je važna udobnost tokom nošenja, time se beba oseća prijatno bez dodatnih ustezanja.

Pamučni materijali su prijatni za nošenje i samim tim neophodni tokom prvih meseci odrastanja beba. Birajte pelene koje nemaju nadražaja na bebinu guzu čineći je mekom u svakom pogledu. Da bi se beba osećala prijatno u svakom trenutku nošenja odabranih pelena, bebina koža posle svakog menjanja mora biti čista i oprana. Adekvatna nega je preduslov zdarve bebine kože.

Pamučni materijali bebinoj koži daju svežinu bez bilo kakvih osipa i pojave svraba. Neophodno je ostvariti disanje kože ispod pelena što se postiže primenom pamučnih materijala. Birajte pelene prema dečijem razvoju sa veoma fleksibilnim načinom upotrebe.

Birajte udobne ali i povoljne modele bebi pelena

Ukoliko možete spojiti udobnost, fleksibilnost i ekonomičnost upotrebe pelena, to je pravo rešenje vašeg budžeta. Razmišljajte da tokom odrastanja i u momentu kada beba samostalno sedi, polako uvodite rutinu noše. To će svakako smanjiti dnevno nošenje pelena. Veoma je važna prilagodljivost na samo nošenje pelena, što se održava na udobnost i neometano kretanje bebe.

Bebina koža je veoma osetljiva i kao takva zahteva posebnu negu, trudite se da izbor pelena bude prozračan odnosno propustljiv za vazduh. Nemojte dozvoliti dugo zadržavanje mokrih pelena na bebi, to može dodatno uticati na pojavu osipa ili mogućeg nazeba.

Prilikom kupovine pelena sledite količinu u jednom pakovanju, prema čemu određujete čestu upotrebu i kupovnu moć. Odabir pelena je uvek na roditeljima ali se uzima u obzir prijatnost nošenja na bebinoj koži. Uz veći model pelena odnosno više pakovanja, odaberite dodatnu negu u vidu pudera i bebi krema.

Adekvatna nega bebine kože zahteva hidrataciju

 Održavanje redovne higijene bebine kože zahteva adekvatno kupanje, upotrebu nežnih kupki bez suvišnog penušanja, pudera i negovanje regije za nošenje pelena. Odelca kao i pelene takođe moraju biti pamučna bez suvišne sintetike koja utiče na lošu stimulaciju znojnih žlezda.

Sve preparate za negu bebine kože upotrebljavajte oprezno bez suviše mirisa koje sadrže brojne hemikalije. Beba koja je čista uvek miriše na svežinu pri čemu koža slobodno diše. Ipak, najviše pažnje posvetite periodu zime, kada koža usled loše hidratacije postaje suva. Suva koža daje izaziva crvenilo i neprijatan svrab. Nakon izlaska napolje u zimskim danima, posebno zaštitite bebine rukice i nežno lice obraza.

Utoplite bebu ali bez suvišnih vunenih materijala, koža bebe sama stimuliše neophodnu toplotu za razvoj normalne cirkulacije. Tokom leta bebu često rashlađujte obaveznim nošenjem pamučne odeće i pelena ukoliko vaša beba nije naviknuta na nošu. Redovno tuširanje i unos tečnosti utiče na bolju cirkulaciju i odbranu organizma od temperaturnih razlika sredine.

Koristite nežne dečije kupke sa ekstraktima lekovitog bilja

U prirodi se nalazi sva snaga našeg organizma i putevi kojima je moguće jačanje imuniteta. Posebno je važno iskoristiti lekovita eterična ulja nežnog mirisa, koja prijaju čulima naših beba. Večernje kupanje beba u nežno penušavoj kupki obogatite prirodnim sapunima sa dodatkom matičnjaka ili lavande. To će pomoći bebama za miran san.

Prirodni preparati na bazi kamilice i matičnjaka uspešno pomažu rastu korena dlake na kosmatom delu vaše bebe. Takođe je korisna primena opisanih krema i kupki za pranje bebine guze. Nakon kupanja bebu namažite tankim slojem krema na bazi pantenola kao super upijajuće kreme korisne za elastičnost i kolagen.

Sapuni i kupke su u svom sastavu supstance blagog karaktera bez suvišnih anjonskih i katjonskih jedinjenja. Biljke blagotvorno deluju na umanjenje iritacije kože održavajući je zdravom i dugoročno hidriranom nakon nošenja pelena.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here