Početna Škola U školi Pripremite Vašeg prvaka za početak škole

Pripremite Vašeg prvaka za početak škole

465
0

Polazak u prvi razred, verovatno podjednako važan događaj u životu deteta i roditelja. Podjednako stresan. Možda za roditelja đaka prvaka i nešto stresniji. Istovremeno veoma ponosni što im je dete stasalo i sazrelo za tako veliki korak u životu, roditelji često umeju da budu i veoma zabrinuti. Po mišljenju psihologa glavni razlog je to što je polazak u prvi razred još jedan korak bliže osamostaljivanju deteta. Nije lako , ali „pustite“ svoje dete. Učinićete mu veliku uslugu jer te prve godine obrazovanja postavljaju temelje za pozitivan stav o učenju, razvoju ličnog samopouzdanja i motivaciju za sticanje novih znanja.

Kod deteta je veoma važno negovati pozitivan stav o polasku u školu. Treba to raditi suptilno i polako, bez stvaranja nepotrebnog stresa kako kod prvaka tako i kod sebe.

Evo nekoliko uputstava i smernica kako da što bolje pripremite svog đaka prvaka na jedno sasvim novo razdoblje u životu.

Pripremite dete na odvajanje od vas, baka, deka i ostatka rodbine

Danas veliki broj dece pre kretanja u prvi razred ide u obavezno predškolsko tj. u vrtić. Ipak škola i boravak u njoj je drugačije koncipiran i stvaraće potpuno drugačije iskustvo. Neće moći da krene iz škole kada se njemu prohte, ili ukoliko se ne oseća ugodno. Vreme koje dete provodi odvojeno od svojih roditelja i baka i deka se takođe povećava.

Pomozite mu da razvije pozitivnu sliku o školi 

Dete školu treba da doživljava kao sigurno mesto, zato razgovarajte sa detetom o tome. Pitajte ga šta misli o samoj ideji polaska u školu. Tamo će upoznati nove drugare, otkrivati nova znanja. Ukoliko se sećate svog prvog dana škole, dragi roditelj, podelite svoje iskustvo i zadržite pozitivan stav. Da se slučajno ne bi razvila anksioznost kod dece zbog promene sredine ne bi bilo loše da sa svojim budućim prvakom neko poslepodne prošetate do njegove buduće škole. Pokažite mu gde je ulaz, gde bi mogla da mu bude učionica, prošetajte kroz dvorište škole. I obavezno mu pokažite gde ćete ga čekati kada se časovi budu završili. To će detetu dati osećaj sigurnosti. Daćete mu dovoljno prostora za razvijanje samostalnosti, a opet, znaće da će ga neko čekati i biti pored njega kada mu to bude potrebno.

Obavite kupovinu na vreme

Kada kupujete pribor za školu za decu koja već pohađaju školu vi samo obnavljate zalihe ili dopunjujete ono što se potrošilo, iscepalo. Kada đak prvak kreće u školu, to je jedna potpuno druga situacija. Njemu ili njoj morate da kupite sve novo, i ranac i pribor za likovno, sveske u različitim formatima (svi se sećamo malih i velikih linija), pernice, olovke, bojice i ostalo. Možda ćete imati priliku da po neku stvar iz skupine školskog pribora pozajmite ili dete nasledi od starije sestre ili brata. To će svakako rasteretiti kućni budžet, ali vam savetujemo da ukoliko ste u mogućnosti to izbegnete. Makar kada je u pitanju školska godina u kojoj dete kreće u prvi razred. Neka kupovina bude još jedna od vaših zajedničkih aktivnosti kao priprema za polazak u školu. Napravite plan kupovine. Uključite budućeg školarca aktivno u ceo proces. Neka sam/a odabere ranac, pernicu, sveske sa motivima koji su joj/mu bliski. 

Deca u tom uzrastu brzo rastu tako da je kupovina nove garderobe i obuće prosto neophodna. No, takva kupovina u ovom slučaju još više dobija na značaju. Povedite svog mališana sa sobom i kada krenete u kupovinu garderobe i obuće  koju će nositi prvog dana škole. Naravno, uz vaše sugestije, dozvolite mu da sam/a sebi odabere šta mu/joj se čini prikladno da obuče tog dana. Tim potezom dajete detetu na značaju i pokazujete mu da vam je njihovo mišljenje važno. 

Vežbajte koncentraciju

Kod većine dece u tom uzrastu koncentracija i fokusiranost na zadate zadatke može da predstavlja potencijalnu poteškoću u prilagođavanju na školu i pravila koja u školi postoje. Dete u vrtiću tj. u predškolskom periodu polako stiče navike i priprema se za polazak u školu. Vaspitačice vežbaju sedenje, koncentraciju, fokusiranost na zadatke i slično. Vežbe koje imaju iste ciljeve možete da praktikujete i vi, kod kuće. Dete je sad već dovoljno veliko i spretno da može da  pomogne oko jednostavnih kućnih poslova. U tim zadatim zadacima pokušajte da dete usmerite kako bi pratilo određeni sled koraka. Tačno onako kako mu kažete i sugerišete. Ukoliko naiđe na neku poteškoću, ne dozvolite mu da odustane. Neka svoj zadati zadatak uvek završi. 

Prvi dan škole

Period detetovog prilagođavanja na novonastale okolnosti, okruženje i  sredinu u školi traje neke tri nedelje. U ovom periodu veoma je važno da dete pažljivo ispratite u njegovim emotivnim raspoloženjima. Budite više nego inače prisutni u životu deteta.  Praktikujte češće neke porodične rituale i okupljanja. Neka vreme koje provodite sa svojim prvakom bude što kvalitetnije. Pažljivo ga slušajte i ohrabrujte kada  vam priča o svojim novim drugarima, učiteljici, školi, ljudima koje sreće u školi. Umesto uobičajenog: „ Kako je bilo danas u školi? Ili Šta ste danas radili?“ pokušajte da svom prvaku postavite mnogo konkretnija pitanja kao što su na primer: „ Šta si to danas naučio od učiteljice?, sa kim si proveo/la veliki odmor?, Sa kim si se danas najviše smejao/la?“ i sično. Može da se dogodi da dete ne nude bilo spremno na ovakva konkretna pitanja, pomozite mu dodatnim pitanjima, imajte strpljenja. Polako dete će se navići da samo priča sve one male interesantne događaje koji su mu obeležili tekući školski dan. 

Samo hrabro, dragi naši prvaci! Priprema, pozor, start!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here