Početna Porodica Saveti Pripremite vozilo za put sa decom

Pripremite vozilo za put sa decom

306
0
Devojčica sa tatom stoji pored kola dok uživaju u putovanju
Image by Freepik

Kada krećete na put sa decom neophodno je da pripremite vozilo kako biste bili sigurni u njegovu tehničku ispravnost i bezbednost. Evo nekoliko dodatnih saveta usredsređenih na bezbednost vozila kada i najmlađi članovi vaše porodice putuju sa vama.

Proverite gume

Pripremite vozilo za sve uslove na putu tako što ćete se uveriti da su gume pravilno napumpane. Proverite istrošenost gazećeg sloja i ima li bilo kakvih znakova oštećenja. Uverite se da su gume napumpane do preporučenog pritiska i razmislite o njihovom rotiranju ako je potrebno. Zamenite istrošene gume pre nego što krenete na neki duži put sa decom, da biste obezbedili optimalnu vuču i stabilnost.

Pregledajte kočnice i druge delove sklone habanju

Neka kočnice pregleda mehaničar, kako biste bili sigurni da su u dobrom radnom stanju. Takođe ga možete zamoliti da proveri i ostale potrošne delove na vašem automobilu. Ispravni autodelovi u Beogradu, Nišu i drugim većim gradovima mogu se naći po pristupačnim cenama, kao i na internetu i nema razloga da sve što treba ne zamenite pre putovanja.

Testirajte svetla i svetlosne signale

Testirajte sva spoljašnja svetla i svetlosne signale, uključujući prednja svetla, zadnja svetla, kočiona svetla, pokazivače pravca i svetla opasnosti. Zamenite sve sijalice koje su pregorele ili su prigušene i uverite se da sva svetla ispravno funkcionišu kako biste poboljšali vidljivost i bezbednost na putu.

Proverite nivoe tečnosti

Proverite nivoe tečnosti, uključujući motorno ulje, rashladnu tečnost, kočionu tečnost, tečnost za menjač i tečnost za pranje vetrobranskog stakla. Dopunite tečnosti po potrebi i rešite sva curenja ili nizak nivo pre nego što krenete na put sa decom. Odgovarajući nivoi tečnosti su od suštinskog značaja za održavanje performansi motora i sprečavanje pregrevanja ili mehaničkih problema.

Porodica na putu sa decom uživa u užini dok sede u gepeku automobila
Image by prostooleh on Freepik

Testirajte akumulator

Proverite stanje i napon akumulatora da biste bili sigurni da je u dobrom radnom stanju. Očistite priključke, proverite kablove, alternator i druge komponente. Pripremite vozilo za put ulaganjem u visokokvalitetne delove, a alternatori sa najboljom cenom na tržištu će pomoći u održavanju pouzdanih električnih sistema za optimalnu bezbednost na putu.

Pregledajte brisače i sistem za pranje

Proverite stanje brisača vetrobranskog stakla i uverite se da ga efikasno čiste od kiše, snega i prašine. Zamenite istrošene ili oštećene metlice i napunite rezervoar tečnošću za pranje vetrobrana shodno vremenskim prilikama. Jasna vidljivost je neophodna za bezbednu vožnju, posebno u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Pregledajte pojaseve i instalirajte auto-sedišta

Proverite pojaseve i kopče i instalirajte auto-sedište unapred kada pripremate vozilo za put sa decom. Prilikom instalacije vodite računa da sve obavite po uputstvu proizvođača i obavezno ga testirajte pre polaska na put. U najvećem broju saobraćajnih nezgoda nepravilna instalacija sedišta je uzrok rizika po bezbednost i život dece.

Testirajte opremu za hitne slučajeve

Testirajte opremu za hitne slučajeve u vozilu, uključujući rezervnu gumu, dizalicu, ključ i proverite rok trajanja na kompletu za prvu pomoć. Uverite se da je sve u dobrom stanju i dostupno u slučaju nužde. Posedovanje pouzdane opreme za hitne slučajeve može vam pomoći da se nosite sa neočekivanim situacijama i da zaštitite svoju porodicu na putu.

Uložite u patosnice i kadicu za gepek

Put sa decom neizostavno donosi svoje izazove, a jedan od njih je i prljanje automobila, naročito na dužim putovanjima. Zato pripremite vozilo za male nevaljalce postavljanjem kadice u gepek, možda nekom zaštitnom tkaninom preko sedišta, a ovde pogledaj sve auto patosnice.

Uradite probnu vožnju

Pre nego što krenete na put sa decom, odvezite svoje vozilo na probnu vožnju da biste se uverili da je sve u ispravnom stanju. Obratite pažnju na to kako vozilo koči i ubrzava i slušajte da li ima bilo kakvih neobičnih zvukova ili vibracija. Rešite sve nedoumice ili probleme pre polaska kako biste obezbedili bezbedno i prijatno putovanje sa svojim najmlađima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here