Početna Škola Sastavi - teme Proleće na livadi – pismeni sastav za osnovnu školu

Proleće na livadi – pismeni sastav za osnovnu školu

9452
2
prolece u mom selu
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Proleće na livadi“ za učenike osnovnih škola. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u teme u kojima se opisuje proleće.

Proleće na livadi

Priroda se konačno probudila iz dugog zimskog sna. Posle hladnih i snežnih dana, osvanulo je prvo prolećno jutro. Bilo je i dalje prohladno, ali sunce se naziralo iza gustih oblaka. Činilo se da su najzad stigli lepi i vedri dani. Na sve strane se oseća veselost i sreća, neka čudna prijatnost.

Prvo prolećno jutro probudilo je čitavu prirodu. Dalo je osmeh svakom čoveku, a posebno deci. Ona su najzad dočekala da nastave sa svojim igrama, tamo gde su s jeseni prestala. I sve nekako izgleda dugačije. Mojoj sreći nema kraja. Proleće me je uvek radovalo. Uvek sam bila ushićena i nasmejana, jer sunčani i topli dani slutili su na duge šetnje. I sada je bilo tako. Bila sam na selu kod bake i deke. Sestra i ja smo odlučile da lep dan provedemo u prirodi.

Nedaleko od kuće prostirala se velika livada koju smo oduvek volele. Kraj livade teče uska reka, a iznad nje se uzdižu visoka stabla. Livada je bujala u svoj svojoj sreći. Proleće je i na njoj ostavilo svoj trag. Zelena i mekana trava smešila se svakom prolećnom cvetu. Te tople i nežne boje konačno su zamenile jednobojne prizore. Sve je odisalo nežnošću i vedrinom. Sestra i ja smo sele blizu rečice čiji je žubor bio glasan, kao da je hteo da razglasi da je proleće konačno stiglo. Iznad reke, visoke krošnje počele su da razvijaju svoje listiće. Uskoro će ponovo biti one bujne i velike zelene krošnje, koje prave hlad.

Priroda se konačno probudila. Zimski san je prestao i otpočelo je najlepše godišnje doba. Ono se ušunjalo u svaki kutak prirode i mog kraja. Ovde, na livadi, ono izgleda kao iz neke slikovnice. Puno je boja, mirisa, zvukova koji donose sreću. Na livadi je bezbroj nežnih i raznobojnih cvetova. Smeše se suncu koje ih obasjava i čine da livada izgleda predivno. Moju pažnju su privukle nežne i mirišljave ljubičice. I ovog proleća kao i svakog prethodnog, rastu na istom mestu, kraj reke, uživajući u glasnom žuboru. Bele rade, raširene svuda po livadi, okrenule su svoje žute glavice i raširile svoje bele ruke ka suncu, upijajući svaki njegov zrak.

Priorda je konačno otvorila svoje naspavane oči i ustala iz tople zimske postelje. Razigrala se na ulici, u parku, u šumi, svakom kraju i naravno, ovde na livadi. Pregršt nežnih boja, umilnih pesama i toplog vazduha, i ovog proleća obradovalo je sve. Dok su snežni i hladni dani sasvim nestajali, proleće je svima nama pripremalo iznenađenje. I sada, kad zasigurno znamo da su snežni dani iza nas, možemo da uživamo u svakom danu i trenutku. Livada izgleda prelepo. Nižu se brojni prizori vesele i čiste prirode. To mi pruža priliku da beskrajo uživam. Ova sreća trajaće još dugo, jer posle proleća, dolaze još topliji dani. Zato ne moramo još dugo da brinemo kada će nas kiše i sneg ponovo probuditi.

Priroda je konačno zablistala i učinila da se svi osećamo veselo i srećno. Još mnogo lepih i dugih šetnji obećava nam sunce i proleće. Proleće se ušunjalo u naše krajeve, u naše parkove i na naše livade. Sve je ponovo vedro i veselo, što mami moju sreću i osmeh na licu. Proleće je s razlogom najomiljenije godišnje doba svakog deteta, svakog parkića, bašte, livade i svih životinja. Zato je sreća najveća onda kad ogreje prvo sunce i zablistaju prvi zraci. Moje uživanje na livadi i posmatranje najlepše slikovnice se završilo. Međutim, to me ne čini nesrećnom, jer ću već sutra i svih narednih dana uživati u ovim divnim i dugo iščekivanim trenucima.

Ukoliko ste roditelj i vaše dete ima problema prilikom pisanja sastava evo nekoliko praktičnih saveta kako pomoći detetu da napiše pismeni sastav.

2 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here