Početna Vesti Obaveštenja Promocija knjige „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“

Promocija knjige „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“

1971
0

U izdanju Kreativnog centra, a na inicijativu Ambasade Kraljevine Danske u Beogradu, objavljena je Neverovatna priča o džinovskoj krušci, koju je napisao i ilustrovao Jakob Martin Strid, višestruko nagrađivani danski pisac i ilustrator.

Izdavanje ove luksuzno opremljene knjige finansijski su podržale Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Danska fondacija za umetnost.

Knjiga Neverovatna priča o džinovskoj krušci čitaocima u Srbiji biće predstavljena
6. juna u Pančevu, u okviru dečjeg festivala BUDI (Bijenale umetničkog dečjeg izraza),
na kojem je ove godine Danska počasni gost. Nakon promocije knjige biće prikazan animirani film snimljen prema istoimenoj knjizi.

Neverovatna priča o džinovskoj krušci počinje u Suncogradu, divnom gradu kraj mora,
u kojem su skoro svi stanovnici srećni i zadovoljni. Oni imaju samo dva problema – prvi je to što je gradonačelnik čika Jera nestao, a drugi to što je Kvist, gradonačelnikov zamenik, večito neraspoložen
i ljut. Mačak Mičo i slon Sebastijan, glavni junaci, najviše vole da provode dane čitajući novine i pecajući. Život je tako tekao svojim mirnim tokom sve dok u luci nisu upecali bocu s pismom upućenim baš njima. Osim tog pisma, koje im je s Tajanstvenog ostrva poslao gradonačelnik, u boci se nalazila i malena kutija sa semenom. Trebalo ga je posaditi… Baš tada počinje uzbudljiva avantura dvojice drugara i njihovih sugrađana – profesora Glukoze i doktora Lulogrica iz Atomskog instituta.

Da li je pismo zaista bilo od čika Jere, gradonačelnika Suncograda? Postoji li Tajanstveno ostrvo? Kako proći pored groznih gusara, Strašne Morske Aždaje i Mrklog mora, gde aveti i utvare vršljaju u večitom mraku? I ništa manje važno: Šta će se desiti ako Mičo i Sebastijan posade seme koje je stiglo u boci s pismom?

Pored veoma zanimljivog teksta, čitaoci svih uzrasta neće ostati ravnodušni prema fenomenalnim ilustracijama s mnoštvom detalja, koje prenose atmosferu života u Suncogradu, napetost zbog nastalog problema, strah od nedaća s kojima se junaci susreću u potrazi za Tajanstvenim ostrvom, kao i radost koja na kraju knjige preplavljuje lica svih stanovnika Suncograda.

Danski pisac i ilustrator Jakob Martin Strid rođen je 1972. u Kopenhagenu. Karijeru je započeo kao crtač stripova u dnevnim novinama Politika (Politiken). Njegov buntovnički, humoristički i poetski duh nastavio je da se razvija i u knjigama za decu, koje su ubrzo osvojile dansku publiku, ali i pažnju dece širom sveta. Nagradu za ilustraciju Ministarstva kulture Danske osvojio je 2010. godine. Značajnu nacionalnu nagradu The Crown Prince Couple’s Culture Prize dobio je 2012. godine.

Animirani film Neverovatna priča o džinovskoj krušci premijerno je prikazan u Danskoj 2017. godine, a naša publika ga je prvi put videla na 46. FEST-u 2018. godine, u okviru dečjeg programa FESTIĆ.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here