Početna Kuhinjica Ishrana dece Prva hrana za bebe i kada uvesti voće, povrće, jogurt i meso...

Prva hrana za bebe i kada uvesti voće, povrće, jogurt i meso u ishranu

5290
0
Izvor slike: www.parents.com

Roditelji su uvek u nedoumici šta i kada treba uvesti u bebinu ishranu. Šta beba sme da jede a šta ne, i kada je pravi trenutak za novine u ishrani. U narednoj temi pokušaćemo da na pravi način otklonimo sve ono što brine mlade roditelje vezano za uvođenje “čvrste” hrane u ishranu beba.

Ukoliko lekar vaše bebe nema neke određene preporuke vezane za ishranu deteta, možete već u 5. mesecu početi sa uvođenjem određenih namirnica u bebinu ishranu. Imajte na umu da prva reakcija bebe na drugu hranu može da bude skupljanje usta, jer beba nije navikla na drugi ukus osim ukusa mleka. Počnite sa vrlo malim količinama. U prvom bebinom isprobavanju određene hrane, jedna kafena kašičica biće dovoljna. Ako se detetu ne svidi neka vrsta čvrste hrane i uporno odbija da je jede, nemojte insistirati. Tako ćete je samo još više odvraćati od te namirnice. Mnogo je bolje napraviti pauzu od nekoliko dana, pa posle izvesnog vremena tu istu hranu ponovo ponuditi detetu.

Pirinčane pahuljice u ishrani beba

Pirinčane pahuljice za bebe obogaćene gvožđem, verovatno se najčešće preporučuju kao prva hrana za bebe. One se lako razrede do gustine ne mnogo gušće od mleka, većina beba ih lako vari i retko kada izazivaju alergijske reakcije, a obezbeđuju organizmu dovoljnu količinu gvožđa, koje ima jako važnu ulogu za normalan razvoj i rast odojčeta. Možete ih pomešati sa majčinim mlekom, veštačkim mlekom ili vodom. Najvažnije je odoleti iskušenju da umešate i pasiranu banana, jabuku ili voćni sok, jer će beba koja se rano navikne na sladak ukus uskoro početi da odbija sve što nije zaslađeno.

Hrana slična mleku

Beba će vrlo lako prihvatiti hranu koja je po sastojcima ili ukusu sličan mleku, poput nezaslađenog jogurta od punomasnog mleka ili kefira. Bez obzira na to da li ćete bebi dati prvo jogurt ili ga kasnije uvesti u ishranu, ne služite ga sa voćem ili šećerom kako bi ga učinili ukusnijim. Većina beba će sa slašću pojesti i čist jogurt i zavoleti ga baš takvog kakav jeste. Bebe koje su alergične na mlečne proizvode trebalo bi, naravno, da počnu sa nečim drugim.

Slatka hrana

Mnoge bebe počinju sa zaslađenom pasiranom bananom, rastvorenom sa malo vode ili majčinog mleka ili sa pasirananom jabukom. Veliki procenata roditelja odluči se baš za voće kao prvi čvrst obrok koji će beba probati. To često nije idealan izbor, bolje je krenuti manje slatkom  hranom, kao što  su povrće ili nezaslađene žitarice.

Povće kao prva hrana

Povrće je, u teoriji, dobra hrana za početak – izuzetno hranljiva i nije slatkog ukusa. Ali, snažan, posebna ukus povrća je to što ga mnogim bebam čini manje privlačnim nego što je slučaju sa žitaricama ili jogurtom. Mudro je međutim uvesti ga u ishranu pre voća, dok bebino nepce bolje upozna različite ukuse i prihvati ih. “Žuto povrće”, poput krompira I šargarepe obični je najprijatnije , a pored toga je i hranljivo i može da zasiti bebu i da joj obezbedi većinu sastojaka neophodnih za pravilan rast i razvoj.

Namirnice za bebu od 5 meseci

Sve namirnice koje ćemo ovde pobrojati male bebe uglavnom dobro podnose i uživaju u njima . Ali pre nego što uvedete nešto sa sledećeg spiska voća, svakako pokušajte da bebu naviknete na nekoliko namirnica iz prve tri kategorije. Svinjsko, juneće i druge vrste mesa kao  i meso živine obično se uvode  kasnije – negde oko sedmog ili osmog meseca.

Namirnice koje se mogu pripremiti kod kuće ili kupiti spremne za upotrebu trebalo bi najpre da budu veoma ujednačene po teksturi (izgnječene ili ispasirane), razređene tečnošću ukoliko је neophodno, nešto poput gustog krema. Tekstura bi trebala da budе ujednačena sve do šestog ili sedmog meseca , da bi progresivno postajala gušća kako beba stiče iskustvo u uzimanju hrane. Веbе obično najpre pojedu manje od kafene kašičice, ali mnoge ројеdu u kratkom periodu i dve do tri supene kašike, ponekad i više. Hrana se može servirati na sobnoj temperaturi (što mnoge bebe najviše vole) ili blаgо ugrejana, mada podgrevanje obično više odgovara odraslima nego bebama .

  1. Pirinčane pahuljice, Јеčmеnе pahuljice , Ovsene pahuljice.
    2. Bundeva, Krompir, Šargarepa, Boranija, Grasak, Avokado
    3. Jogurt (nezaslađen), Kefir (nezaslađen),
    4. Pasirana jabuka, Ваnаnе, Breskve, Kruške
    5. Govedina, Piletina, Ćuretina, Jagnjetina

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here