Početna Porodica Saveti Prva kupovina za bebu

Prva kupovina za bebu

1783
0
prva kupovina

Pred kraj trudnoće, kada uglavnom prođu trudničke brige, kada se buduća majka uveliko navikla na svoje stanje i činjenicu da će njena beba uskoro doći na svet, slede one „fine“ majčinske muke: šta kupiti za bebu pre porođaja, tj. kako sastaviti spisak stvari za porodilište.

Spisak stvari za porodilište, ali i za prve dane kada beba stigne kući, treba da bude dovoljno opsežan, sveobuhvatan, ali i racionalan i iskusno sastavljen. Stvari ne treba nagomilavati, niti kupovati nepotrebne sitnice, kojih svakako ima mnogo u ponudi, ali treba voditi računa o tome da zadovoljite bebu i sve njene potrebe. Naravno, važne su i Vaše potrebe, odnosno sve ono što će budućoj majci olakšati prve dane majčinstva, kao što su, recimo, free on torba za mame, lagana i funkcionalna prva kolica za bebe ili jastuk za dojenje.

Ukoliko imate rođake ili prijateljice koje imaju stariju decu i spremne su da Vam ustupe deo stvari, kao što su, recimo, kolica, jungle dodaci za kolica, benkice, zeke za bebe, švedske pelene itd.  – blago Vama. Osim što ćete uštedeti deo budžeta, dobićete proverene aksesoare za koje ćete pouzdano znati da su funkcionalni, kvalitetni i korisni. Ne odbijajte ovakve poklone, beba brzo preraste i odeću i kolica i igračke, zašto biste se izlagali nepotrebnim troškovima?

Ukoliko nemate prijateljice koje su spremne da Vam ustupe deo potrebnih stvari za bebu, a želite da uštedite novac, ponešto možete kupiti i preko Interneta. Prva kolica za bebe mogu biti dobra i ako su polovna. Isto važi i za krevetac za bebe, kolevku, veće igračke, sterilizator za bočice itd.

Ali, pre nego što načinite spisak za prvu kupovinu za bebu, nemojte zaboraviti sledeće: pripremite psihološki sami sebe za porođaj i dolazak na svet novog člana porodice. Bebi je, ipak, pre svih sitnica koje budete kupili, najvažnija vaša ljubav, briga, posvećenost i nežnost.

Šta kupiti za bebu pre porođaja

Za prvih mesec dana od dolaska bebe iz porodilišta, nemojte zaboraviti na sledeće stvari koje će Vama i Vašoj bebi biti od velike koristi. To su: nosiljka za bebe, prva kolica za bebe (najpraktičnija su kolica sa više različitih „korpi“ za bebu, od novorođenčeta do starijeg deteta, koja se sklapaju po principu „kišobrana“, a koja možete koristiti dokle god dete bude želelo da se vozi), krevetac ili kolevka, stolić ili presvučena daska za previjanje koja se fiksira za krevetac, stolica za dojenje i uspavljivanje, jastuk za dojenje i autosedalica, odnosno korpa za auto (za majke koje žive u gradovima i često su u autu).

Odeća i oprema za novorođenče

Prvo i osnovno pravilo – nemojte preterivati. Bebe brzo rastu i prerastu odeću za novorođenčad. Šta Vam je zaista potrebno od odeće i opreme za bebe? To su: benkice (u veličinama od 62-68), do pet komada, najbolje one koje se napred kopčaju, radi lakšeg oblačenja. Osim benkica, potrebna su odelca za spavanje, tzv. zekice za bebe, takođe do pet komada, u malopre pomenutim veličinama. Debljinu materijala odaberite shodno godišnjem dobu kada se Vaša beba rađa (od pamučnog pliša do tanjeg pamuka). Bilo bi dobro da imate dva do tri para pamučnih pantalonica, zatim tri do četiri para pamučnih čarapica, nekoliko pamučnih kapica koje se koriste i u kući, nakon kupanja bebe, i švedske pelene, ukoliko ih Vaš pedijatar preporuči.

Za kupanje su Vam neophodna dva do tri velika nova pamučna peškira, što mekša. Za izlazak napolje skafander, ako je zima, ili jaknica sa kapuljačom za toplija godišnja doba (male bebe se načelno ne izvode napolje prvih dana, ali su nekada posete lekaru radi kontrola i tada obavezne).

Za spavanje nabavite pamučnu ćebad za bebe, koja mogu da Vam koriste i za kolica, kada izvodite dete napolje. Ne pretopljavajte dete. Izbegavajte jorgane punjene perjem, zbog potencijalnih alergija. U ovom slučaju bolja su sintetička punjenja.

Jedan koristan savet za prvu kupovinu: kupite po komad ili dva bodića, zekica, pantalonica i u sledećoj po redu-  većoj veličini. Nekad bebe, prosto, porastu preko noći.

I važna napomena: svu novu odeću koju ste kupili za bebu obavezno operite, na temperaturi koja je naznačena na etiketi. Ispeglajte vrućom peglom delove odeće koji idu direktno uz bebinu kožu. Omekšivače izbegavajte, ili koristite isključivo one bez alergena, namenjene bebama i ljudima sa osetljivom kožom.

Kakve pelene odabrati

Drage buduće mame, posebnu pažnju obratite na kupovinu pelena. Danas se pamučne pelene uglavnom više ne koriste, mada je dobro da kupite barem dva paketa, jer imaju višestruku namenu.

Ponekad će ortoped zahtevati tzv. „široko povijanje“, pa će Vam i pamučne tetra pelene i švedske pelene biti neophodne.

Kod odabira jednokratnih pelena za Vašu bebu, vodite računa da su pelene izrađene od što finije celuloze, bez hemikalija, parfema, parabena, losiona i drugih alergena kako bi smanjili mogućnost da dodje do pelenskog osipa. Bebina koža je osetljiva i može da odreaguje na svaki nepotrebni hemijski dodatak. Takođe, neke jednokratne pelene za bebu danas imaju indikator vlažnosti, koji će Vam signalizirati kada treba presvući bebu. Pelena treba da bude elastična, meka na dodir, izbegavajte one koje već u ruci odaju utisak upotrebe veštačkih materijala u izradi. Kada pelene na sebi imaju i oznaku ECO FRIENDLY, tada ćete biti sigurni da su pelene dobre i za vašu bebu, ali i za okolinu.

Kozmetika za bebe

Kozmetičkih bebi preparata su pune police. Kako odabrati blagu i nežnu kozmetiku za novorođenče? Odaberite onu koja nema jak miris, koja je po mogućnosti napravljena od prirodnih sastojaka, bez parabena, ili je organskog porekla. Krema za guzu i pelensku regiju takođe neka bude neka provereno dobra ili pak na prirodnoj bazi, bez parabena i veštačkih mirisa.

Za svakodnevnu negu i higijenu  bebe potrebno je da imate: kadicu (može i najobičnija plastična kadica), termometar za vodu, male makaze sa tupim vrhom, štapiće za uši, blaznice (tupfere), fiziološki rastvor za čišćenje nosića. Možete pogledati naše savete za savršen izgled kože i kose.

Što se nege pupka tiče, savremeni stav je da se pupak sam osuši, ali nije na odmet da u kući imate i povidon jod i hidrogen za dezinfekciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here