Početna Vesti Obaveštenja Put roditeljstva: od mrvice do zvezde

Put roditeljstva: od mrvice do zvezde

1184
0
Put roditeljstva

Nekada ne bude sve onako kako priželjkujemo i očekujemo, kako bismo voleli, kako „bi trebalo da bude“. Ali to istovremeno nije znak da sve staje. To samo znači da treba da prođemo put suočavanja i prilagođavanja novim okolnostima kako bismo ostvarili svoj san. Optimizam, znanje, upornost i ljubav stvaraju čuda.

Milica Lazarević Jekić

U izdanju Kreativnog centra, u ediciji Dobar roditelj, objavljen je priručnik za roditelje prevremeno rođene dece Put roditeljstva: od mrvice do zvezde autorke Milice Lazarević Jekić. Iznoseći svoje iskustvo putem dnevničkih zabeležaka, autorka čitaocima otkriva sve ono što prevremeni porođaj unosi u porodicu: govori o uticaju neočekivanog porođaja – kako na mamu i tatu tako i na njihovo okruženje – o emotivnom aspektu borbe za bebino zdravlje i važnosti zajedništva porodice u tim trenucima, o nezi bebe u prvim danima roditeljstva u bolničkim uslovima i uz pomoć medicinskog osoblja, kao i samostalno, kod kuće, po izlasku iz bolnice. Priručnik sadrži i delove koji predstavljaju medicinske osvrte prim. dr sc. med. Milice Ranković Janevski, direktorke Instituta za neonatologiju u Beogradu, na najčešća pitanja koja roditelji postavljaju u ovim situacijama.

„Nije svako roditeljstvo isto, niti je svaki njegov početak onakav kakvom se roditelji nadaju tokom blaženih dana trudnoće. Prevremeni porođaj u mamin i tatin život unosi pometnju, a prevremeno rođena beba za celu porodicu istovremeno postaje izvor neizrecive sreće i duboke brige. Jedna takva beba bila je i Sunčica, koja je rođena u 26. nedelji trudnoće s težinom od svega 750 grama. Knjiga „Put roditeljstva: od mrvice do zvezde“ predstavlja hronologiju njene borbe za osvajanje života, sve do konačnog dolaska kući iz bolnice, skoro pet meseci nakon porođaja. Ova priča ispričana iz ličnog ugla nastala je sa idejom da bude oslonac roditeljima u prvim mesecima života majušne i osetljive prevremeno rođene bebe. I, konačno, ova zvezdana priča svim roditeljima ukazuje na to da su posvećenost i istrajnost najsvetliji putokazi na putu roditeljstva“, ističe autorka knjige.

„Pred čitaocima je jedno posebno delo o temi s kojom se ne susrećemo često: o bebama koje su „požurile“ i o roditeljstvu u posebnim okolnostima. Statistika kaže da se svaka deseta beba u svetu rodi pre vremena. Kada izostane veliki, srećni događaj, a slavlje zamene briga, strepnja i neizvesnost, roditeljima prevremeno rođenih beba potrebni su razumevanje, podrška i pomoć, a upravo to im pruža ova knjiga. Knjiga od roditelja – za roditelje. Ovo je lična ispovest i dnevnik, priručnik i vodič, „prijatelj“ roditelja prevremeno rođenih beba i njihov pojas za spasavanje. Neprocenjivo je blago naučiti od Milice Lazarević Jekić da optimizam mora biti izbor i da je ljubav uvek jedina prava mogućnost“, rekla je o knjizi dr Milica Ranković Janevski, pedijatar neonatolog i recenzent knjige.

Kratka biografija Milice Lazarević Jekić

Milica Lazarević Jekić rođena je 1983. godine u Smederevskoj Palanci. Srećno detinjstvo duguje knjigama, da bi kasnije tu ljubav krunisala sticanjem diplome na smeru Srpska književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Već više od deset godina svoje priče ispisuje na blogu Cvrkutanje, koji se pretežno bavi savremenom književnošću za decu i mlade i jednim drugačijim roditeljstvom. Sa svojom sunčanom porodicom živi i uživa u najzelenijem delu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here