Početna Zabava Slobodno vreme Putovanja sa decom – saveti, preporuke, daleke destinacije

Putovanja sa decom – saveti, preporuke, daleke destinacije

4358
0

Svi ljubitelji putovanja koji još uvek nisu postali roditelji, sigurno se pitaju kako izgleda putovati sa decom. Sa druge strane, oni koji su se ostvarili u toj ulozi, kažu da se izmenila forma putovanja, ali da je i te kako moguće sa mališanima uživati u odmoru. Važno je voditi računa o destinaciji na koju želite da putujete, kojim ćete prevoznim sredstvom ići, kakav smeštaj izabrati i na kojoj lokaciji. Kada se sve kockice slože, bez obzira na to kog su izrasta vaši mališani, putovanja sa decom mogu biti izuzetno zabavna i lepa.

Koje prevozno sredstvo izabrati za putovanja sa decom?

Putovanja sa decom
Foto: Pixabay.com

Putovanja automobilom

Svi roditelji će se složiti da je na put sa decom najbolje krenuti autom. Možete poneti sve što vam je potrebno od odeće, hrane, igračaka. Pored toga, imate svoj komfor i možete napraviti pauzu kad god se deca uznemire, ide im se u toalet ili žele nešto da pojedu napolju. Kada planirate letovanje, destinacije na koje možete krenuti autom, a pogodne su za odmor sa decom, jesu planine i jezera Srbije, crnogorsko, albansko ili hrvatsko primorje, Ohrid u Makedoniji i severni deo Grčke (Olimpska regija, Regija Svetog Đorđa i Halkidiki). Ukoliko želite na putovanje tokom zime, birajte planine u Srbiji, Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini. Najbolje destinacije u Srbiji za zimovanje sa decom su Kopaonik, Tara, Zlatibor, Divčibare, Rudnik, Stara planina. Tokom proleća možete se spakovati sa svojom porodicom i otići na city break u neki od gradova u okruženju: Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Zagreb, Ljubljanu, Budimpeštu, Temišvar, Skoplje, Solun.

Putovanja autobusom

Dok ste sami ili u paru putovali autobusom, sa decom je to mnogo komplikovanije, naročito ako su mala. Iako ste mnogo bezbrižniji jer neko drugi vozi i brine o vama na destinaciji, gubite na komforu. Osim toga, duža putovanja autobusom su mnogo naporna za decu. Ako ne platite drugo mesto u autobusu, možda će vaše dete presedeti u krilu ceo put, što nije udobno ni vama ni njemu. Pauze za toalet se prave na 3-4 sata, kada se menjaju vozači, pa će biti nezgodno sačekati toalet.

Putovanja sa decom avionom

Ukoliko želite da putujete na dalje destinacije, avion je svakako bolja opcija od autobusa. Deca do 2 godine starosti koju će odrasla osoba držati u krilu putuju po ceni karte koja iznosi 10–30% od cene karte za odraslu osobu (kod standardnih avio-kompanija). Avionske karte za decu uzrasta do 12 godina obično su 25–30% jeftinije nego karte za odrasle. Ovi mališani imaju isti dozvoljeni prtljag kao odrasli ili je taj prtljag neznatno manji.

Kako izabrati smeštaj?

Izbor smeštaja kada putujete sa decom je zahtevan čak i više nego kada putujete sami,  sa prijateljima ili u paru. Većina roditelja se odlučuje za hotele na bazi all inclusive usluge, jer u tom slučaju će više uštedeti nego kada iznajme smeštaj bez obroka. Ručkovi u restoranima, brza hrana, slatkiši, nabavka namirnica oduzeće vam više vremena i novca nego kada sve to imate organizovano u okviru hotela. Ovo naročito važi za letovanja i zimovanja. Posete gradovima su obično kraće, pa se možete odlučiti i za opciju noćenje sa doručkom.

Osim vrste usluge, vodite računa da li je hotel ili apratman kids friendly. Nemojte upasti u smeštaj u kome su mladi ljudi i gde se organizuju žurke. Smetaće i oni vama, ali i vi njima.

Kada idete na letovanje, razmatrajte smeštaje što bliže plaži. Zamislite samo koliko je jednostavnije da spakujete opremu za plažu i kroz nekoliko minuta budete na njoj. Za city break ture idealno je da nađete smeštaj u centru grada, u blizini većih atrakcija, kako ne biste morali da koristite javni prevoz ili da plaćate taksi.

Koje destinacije su idealne za putovanja sa decom?

Putovanja sa decom
Foto: pixabay.com

Već smo spomenuli neke destinacije do kojih možete putovati autom sa svojom porodicom. Kada su u pitanju dalje destinacije i putovanja avionom, izdvojili smo nekoliko zemalja koje roditelji preporučuju za putovanja sa decom.

Letovanja sa decom

Turska je izuzetno atraktivna turistička destinacija, naročito tokom letnjih meseci. Hoteli u Antalijskoj regiji, Bodrumu, Kušadasiju najčešće nude all inclusive uslugu i pregršt aktivnosti za decu. Tokom dnevnih zabava na kojima su prisutni animatori, možete se i vi malo odmoriti i uživati u morskoj atmosferi bez trčanja za mališanima. Slična situacija je i kada se odlučite da putujete u Egipat. Međutim, izbegavajte ovu destinaciju tokom juna, jula i avgusta, jer su jako visoke temperature.

Daleke destinacije

Maldivi sa decom možda zvuče kao nemoguća misija, ali nije zaista tako. Maldivi su pravi raj na zemlji sa nestvarnim plažama i toplim morem. Možete putovati u ovaj mali arhipelag u Indijskom okeanu u bilo koje doba godine, ali najveći gušt je tokom zime. Kako da se organizujete za putovanje na Maldive sa najmlađima? Najpre spakujete u kofer putnu apoteku, kreme za sunčanje, letnju odeću, preparate za ličnu higijenu i rekvizite za plažu. Pripremite se na dug let avionom. Deca na ovakvom putovanju treba da budu obučena slojevito, kako zbog klimatske razlike kod kuće i na destinaciji, tako i zbog klimatizovanih aerodroma i temperature u avionu koja može da varira. Dobra stvar za decu koja ne vole da sede dugo jeste to što je put presedanjem podeljen na dva leta od po četiri sata otprilike.

Još jedna malo dalja i zanimljiva destinacija za porodična putovanja je Dubai. Dubai sa decom može da bude egzotičniji nego kada biste putovali bez njih. Zabavni parkovi, tematski parkovi, vodeni parkovi i javne plaže samo su neka od mesta koja morate posetiti sa svojim klincima. Odvedite ih i do atrakcija kao što su Dubai fontana, vidikovac najviše zgrade na svetu – Burdž Kalifa ili Miracle Garden.

Pored Maldiva i Dubaija, za putovanja sa decom od dalekih destinacija preporučujemo i Sejšele, Bali, Dominikansku Republiku, Meksiko, Zanzibar. Ukoliko imate novca i želje za putovanjima, nemojte se dvoumiti da li da vodite mališane sa sobom na put. Biće to potpuno nova dimenzija avanture.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here