Početna Konkursi Likovni konkursi Raspisan 4. likovni i literarni konkurs „Dani Danice Jovanović 2017“

Raspisan 4. likovni i literarni konkurs „Dani Danice Jovanović 2017“

2873
0
konkurs srpsko-grcko prijateljstvo

Konkurs otvoren do: 20. juna 2017. godine

Konkurs raspisuje: Društvo srpsko-grčkog prijatelјstva Beška u saradnji sa OŠ „Braća Grulović“

Društvo srpsko-grčkog prijatelјstva Beška u saradnji sa OŠ „Braća Grulović“ raspisuje 4. likovni i literarni konkurs u okviru manifestacije „Dani Danice Jovanović 2017“

Danica Jovanović je prva srpska akademska slikarka, rođena 4. januara 1886. godine u Beški, a tragično nastradala u Prvom svetskom ratu 12. septembra 1914. godine u Petrovaradinu. Ona predstavlјa jednu od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Tokom školovanja u Beogradu i Minhenu, kao i tokom letnjih raspusta u Beški, intezivno je slikala što je rezultiralo umetničkom zaostavštinom od stotinak radova od kojih se deo nalazi u privatnom vlasništvu, a deo u Spomen-zbirci Pavla Belјanskog i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Cilј četvrtog likovnog konkursa koji organizuje Društvo srpsko-grčkog prijatelјstva Beška u saradnji sa OŠ „Braća Grulović“, je da se sačuva i neguje kulturno-istorijska baština sredine u kojoj je rođena Danica Jovanović i deci omogući upoznavanje sa delima umetnice čija je najveća želјa bila da postane slikarka što je potvrdila u Minhenu, gde je u martu 1914. diplomirala na Ženskoj slikarskoj akademiji. Danica je slikala teme mrtve prirode, portrete i figure u narodnim nošnjama, kao i nekoliko pejzaža od kojih tri prikazuju mostove: most kod Ljum kule, Vezirov most na Drimu i srušeni savski most u Beogradu. Mostovi koji su bili aktuelni tokom perioda ratova ukazuju da je budno pratila razvoj ratnih operacija, ali nema dokaza da je neposredno učestvovala u njima.

U Domu kulture „Branko Radičević“ u Beški, 01. oktobra 2016. godine, svečano je otvorena Memorijalna soba posvećena slikarki Danici Jovanović. Postavkom Memorijalne sobe koju čini ambijentalna celina bazirana na konceptu izložbe „Danica Jovanović (1886-1914)“ autorke dr Jasne Jovanov, nastaviće da se čuva uspomena na jednu od najznačajnijih umetničkih ličnosti srpske istorije u njenoj rodnoj Beški i pruži mogućnost svima da saznaju nešto više o Danici Jovanović, njenom životu i delu.

Pozivamo vaspitače, učitelјe, nastavnike i likovne pedagoge da inspirišu decu pričom o životu i stvaralaštvu Danice Jovanović, podstaknu njihovu kreativnost analizom njene zaostavštine i omoguće deci da kroz različite tehnike prikažu svoje viđenje stvaralaštva Danice Jovanović.

Teme likovnog konkursa

 1. PRED JEDNOM DANIČINOM SLIKOM
  2. SA PORODIČNIH FOTOGRAFIJA DANICE JOVANOVIĆ
  3. MOSTOVI SPAJAJU LJUDE
  4. REKA MOGA ŽIVOTA

Teme literarnog konkursa

 1. POSLEDNјE PISMO DANICE JOVANOVIĆ ili PISMO DANICI JOVANOVIĆ
  2. BOJE NEBA, OD BEŠKE DO MINHENA
  3. BOJE ŽIVOTA NA DANIČINOJ PALETI

Uslovi konkursa

Na konkursu mogu da učestvuju deca od 5 do 18 god. Radovi moraju biti samostalna dečija ostvarenja. Format i tehnike su slobodni, prilagođeni likovno-izražajnom sadržaju.

Na poleđini svakog rada treba čitko, štampanim slovima napisati sledeće podatke:

– ime i prezime deteta, razred, (ili uzrast)
– naziv škole ili vrtića
– ime i prezime likovnog pedagoga (vaspitača, učitelјa)
– kontakt telefon ili email adresa

Radovi se ne vraćaju.

Radove slati do 20. juna 2017. godine na adresu: OŠ „Braća Grulović“ (za likovni ili literarni konkurs), Karađorđeva 2, 22324 BEŠKA

Telefon: 022/570-115 (sekretar škole).

Za ostale informacije: Goran Grulović, predsednik udruženja 064/37-03-966;

Izvor: Tabla

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here