Početna Porodica Deca za decu Rodna gruda – Lena Davidović (2. razred)

Rodna gruda – Lena Davidović (2. razred)

3213
0
Lena Davidović

Pričom “Rodna gruda” Lena Davidović učenica 2. razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Kikindi osvojila je 1. mesto na našem konkursu pod nazivom „Podeli dar“. Literarni konkurs „Podeli dar“ je konkurs za dečje radove na slobodnu temu i aktuelan je čitave godine. Svakog 1. u mesecu pravimo presek i biramo najbolje. Ovaj rad je osvojio 1. mesto u kategoriji mladjih osnovaca. Čestitke Leni.

Rodna gruda

Bilo je leto i školski raspust tek što je počeo. Bila sam na selu kod bake i deke. Jednoga dana deka je otišao na njivu da pokosi travu. Napolјu je bilo jako toplo pa smo baka i ja krenule do deke da mu odnesemo hladnu vodu. Tek što smo izašle iz dvorišta, ugledale smo deku kako trči prema nama. U njegovom naručiju je bio mali sivi zeka. Zekine uši su bile spuštene i izgledao je uplašeno. Primetila sam krv na dekinim rukama. Uplašila sam se… Deka mi je objasnio da je zeku slučajno povredio dok je kosio travu u kojoj se on skrivao. Rekao mi je da mora brzo da ga odnese kod veterinara. Zamolila sam deku da krenem sa njim.

Stigli smo do neke kućice za koju mi je deka rekao da je to veterinarska stanica. Ispred nas je izašao čika u zelenom odelu. Deka mu je objasnio kako je povredio zeku. Čika je uzeo zeku i uneo ga u kućicu. Shvatila sam da je to veterinar. Deka i ja smo seli na klupu i sačekali u dvorištu. Posle nekog vremena taj čika je izašao sa osmehom na licu držeći zeku u rukama. Rekao je deki da će zeka biti dobro i da mu je ušio  ranu na nozi. Deka se lјubazno zahvalio i uzeo zeku. Krenuli smo kući.

Na putu do kuće pitala sam deku da li bismo mogli da napravimo kavez za zeku i da ga zadržimo. Deka mi je odgovorio da je ovo divlјi zeka i da on u kavezu ne bi preživeo. Objasnio mi je da ga moramo vratiti na njivu gde se i skrivao jer je tu njegova rodna gruda.  Prvi put sam čula ze te dve reči i zamolila sam deku da mi objasni šta one znače. Rekao mi je da je rodna gruda ono mesto na kom se zeka rodio i gde se nalazi njegova porodica. Rekao mi je da će mu tamo biti najbolјe i da će jedino tamo sigurno ozdraviti. A onda je zastao na kratko, pomilovao me po kosi i rekao: „ Pile moje, kada odrasteš, završiš školu i budeš živela negde daleko, pravi odgovor na pitanje šta je to rodna gruda pronaći ćeš u svom srcu kad se budeš vratila ovde gde si se rodila i odrasla. Sada si još uvek mala da to shvatiš.“  Upamtila sam ove dekine reči.

Biografija Lene Davidović

Lena Davidović je rođena 28.03.2010. godine u Kruševcu. Ima 8 godina. Živi u Kikindi od svoje treće godine. Ima dve mlađe sestre. Učenica je drugog razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Kikindi. Počela je da piše pesme kada je imala 6 godina.  Nјena učitelјica je Anica Šargin Nјagrić.

  • Za pesmu „Smešna šuma“ na 4. Literarnom konkursu „Smešne priče i pesme“ u čast  Branku Ćopiću, a koji je raspisao Dečji kulturni centar Beograd, nagrađena je pohvalnicom januara 2019. godine.
  • Pesma „Plodovi jeseni“ osvojila ja prvu nagradu u kategoriji I- IV razred osnovne škole na istoimenom literarnom konkursu koji je raspisala Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi septembra 2018. godine.
  • Za pesmu„Moj lјubimac“ na  Drugom foto i literaranom konkursu „Moj lјubimac“ koji je raspisao Dečji kulturni centar Beograd, nagrađena je pohvalnicom juna 2018. godine.
  • Na 5. međunarodnom pesničkom konkursu za decu „Kralјevstvo Bijelih rada“ koje je organizovalo udruženje stvaralaca „Stihom govorim“ iz Bijelog Polјa 2018. godine, njena pesma „Pravi prijatelј“ našla se u Zborniku festivala.
  • Na 8. Međunarodnom festivalu poezije mladih pesnika „Mašta i snovi“ koji je organizovao Centar za kulturu „Sirmiumart“ u Sremskoj Mitrovici 2018. godine, njena pesma „Ljubav nije samo reč“ štampana je u Zborniku festivala.
  • Učestvovala je u trodnevnoj pesničkoj radionici od 12.-14.12.2018. godine koju je vodio poznati dečji pesnik Branko Stevanović, a koju je organizovala Narodna biblioteka u Kikindi.

Trenira odbojku od svoje 6. godine. Aktivno uči engleski jezik od svoje 5. godine u školi stranih jezika „Lingua school“. Slobodno vreme provodi vozeći rolere ili bicikl i čitajući knjige.

Prethodni članakPismeni sastavi za osnovnu školu o lažima
Sledeći članakNovogodišnje želje – Tamara Berkesel (4. razred)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here