Početna Škola Prepričana lektira Romeo i Julija – prepričano delo i analiza lektire

Romeo i Julija – prepričano delo i analiza lektire

24060
0
Romeo i Julija prepričano

Pred vama se nalazi kratak sadržaj lektire „Romeo i Julija“ Vilijama Šekspira. Čitavo delo je ukratko prepričano i prilagođeno za pismeni sastav ili pismeni zadatak. Naša preporuka je da ipak pročitate knjigu i doživite je na svoj način.

O romanu

Motiv ljubavi bio je veoma čest u književnosti, kao i u umetnosti uopšte. Ljubav je često podsticala pisce, kao i pesnike da napišu i stvore velika dela i pesme, koja ni vremenom neće izbledeti. Viljem Šekspir, jedan od najvećih dramskih pisaca svih vremena, motiv ljubavi utkao je u svoje najpoznatije delo, tragediju poz nazivom „Romeo i Julija“. Ne samo da je delo dobilo na važnosti i tada, već godinama, pa čak i vekovima posle toga, i dalje je ljubav Romea i Julije poznata poput neke legende, univerzalne i neuništive ljubavi.

Tema i ideja

Tema i ideja ove tragedije sadržana je u velikoj i iskrenoj ljubavi i zaljubljenosti dvoje mladih, Romea i Julije, kao i svih prepreka koje sputavaju tu ljubav. Sve ono što preti da uništi ljubav, na kraju ili izgubi ili pobedi, dovede do pobede ili do poraza. Ljubav ovo dvoje mladih okončana je porazom, tragedijom i tugom. Romeove reči: „jer kamene međe ne mogu nikad zadržati ljubav: a što ljubav može, ona to i sme…“, ukazuju da prepreka postoji, ali da zakon ljubavi treba biti jači od svih prepreka, jer na kraju, ljubav mora pobediti.

Kako se dogodila ljubav

Radnja se dešava u lepoj Veroni, tamo gde žive dve posvađane i gnevne porodice. Iz porodice Montagi je lep i otmen Romeo, a iz porodice Kapulet potiče divna i nežna Julija. Dok je Romeo patio za otmenom i bogatom Rozalinom, dok je mislio da neće biti lepše i bolje, sudbina ga je ubedila u suprotno. Kod Kapuletovih je maskenbal, na koji odlazi Romeo, nepozvan i pod maskom. Tamo se susreće sa lepom Julijom i rađa se ljubav na prvi pogled. Od tog trenutka njihovi životi biće u potpunosti promenjeni. Međutim, njih dvoje su svesni da su njihovoj ljubavi najveće prepreke njihove porodice. Zbog toga slute da će imati poteškoća da ostvare svoju ljubav, kao i koban kraj. Ipak, Romeo, nošen ljubavlju i zanosom, želi da bude u Julijinoj blizini, želi da je posmatra i uživa u njenoj lepoti. Zato noću preskače zidove njenog vrta i sakriven, gleda na njen prozor gde se ona pojavljuje, poput nekog priviđnja.

Tajni brak i prepreke

Njene reči: „Romeo, o Romeo! Zašto si Romeo?“, ukazuju da je svesna da se njihove porodice mrze i da to sputava ljubav. Međutim, oni su dovoljno uporni, pa zato ugovaraju tajni brak kod monaha Lavrentija, koji je zaštitnik ljubavi i koji zna da mržnja ništa dobro neće doneti. Zato im pomaže da ostvare svoj san i sreću, iako neće dugo trajati. Sukobi i svađe se produbljuju, a prvo će doći do sukoba Romeovog druga Merkucija i Julijinog rođaka, Tibalta, gde će Merkucijo na prevaru biti ubijen. Romea će taj čin užasnuti i on neće izdržati, a da ne osveti druga i ubije Tibalta, zbog čega će biti prognan u Mantovu. Pre odlaska u izgnanstvo, Romeo će noć provesti sa Julijom u njenoj sobi, posle čega ona potpuno slomljena počinje da pati i vene.

Slutnja da će doći do tragedije

To je bio povod da je roditelji udaju i usreće sa plemićem Parisom, što ona odbija i još više pati. Zato se obraća monahu Lavrentiju, koji iskreno želi da pomogne zaljubljenom paru. On joj daje predlog da pristane na udaju, a da noću uzme bocu sa otrovom koji će je privremeno uspavati. To će navesti njene roditelje da misle da je mrtva i odneće je porodičnu grobnicu, a zatim će Romeo doći i kad se ona probudi, oni će otići zajedno u Mantovu.

Od ljubavi do tragedije

Međutim, plan nije uspeo. Ljubav je okončana na najtužniji način. Glasnik nije stigao na vreme do Romea i zato on odlazi na Julijin grob. Tamo će doći do okršaja sa Parisom, gde ga Romeo ubija. Trenutak kad Romeo gleda nepomičnu Juliju i misli da je mrtva, dovešće do još veće tragike. Naime, on će popiti otrov i pasti mrtav kraj Julije. To je bio dokaz Romeove ljubavi. Dokaz Julijine ljubavi uslediće ubrzo nakon toga. Kada je zatekla mrtvog Romea kraj sebe, Julija sebi oduzima život. Na taj način je okončana ljubav dvoje mladih, što se vrlo brzo pročulo u Veroni.

Tužne porodice uviđaju grešku

Nesrećne porodice brzo su shvatile svoju grešku. Shvatili su da je umesto ljubavi ipak pobedila mržnja. Zapravo, njihova svađa nije dovela do sreće, već do tragike. Njihove greške platilo je dvoje mladih.

Ljubav je bila sputana i neostvarena, ali ni njihove porodice nisu bile zadovoljne. Shvatili su da je pre svega, najvažnije biti srećan i zadovoljan, da mržnja niša dobro neće doneti. Tako se ljubav tužno okončala, a zavađene porodice su se nad telima mrtve dece izmirile i obećale da će u znak sećanja na svoju decu podići biste od čistog zlata.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here