Početna Porodica Saveti Saveti kako negovati lepotu i telo u trudnoći

Saveti kako negovati lepotu i telo u trudnoći

3523
0

Tokom trudnoće, telo žene izloženo je mnogim promenama koje, ako se telo ne neguje na pravi način, mogu ostaviti trajne posledice na njenu lepotu kada trudnoća prođe. Evo nekoliko saveta kako negovati telo u trudnoći koje svaka žena treba da zna ako želi da sačuva svoju lepotu.

Vežbajte

Važno je da tokom trudnoće ostanete aktivni što je više moguće. Gimnastika bi trebala da se radi redovno. Postoje posebne gimnastičke vežbe za tudnice, koje će pomoći ženi da lakše podnese poslednje tromesečje trudnoće, a takođe i da porođaj protekne što lakše.

Ne jedite za dvoje

Previše kilograma u trudnoći je nešto čega svaka trudnica treba da se pazi. Neke žene do osmog meseca trudnoće svojoj normalnoj težini dodaju čak i po 20 kg. Međutim, normalno je da trudnica dobije maksimum 10-14 kg.

Preterana kilaža u trudnoći negativno utiče na bebu, a naročito na zdravljei lepotu žene, na elastičnost njenih mišića i kože. Staro mišljenje da trudnica treba da jede za dvoje odavno je opovrgnuto. Pored toga što žena u trudnoći treba da pazi šta i koliko jede, ona mora da vodi računa i o količini tečnosti koju unosi u organizam, jer čak i previše tečnosti može da utiče na preterano gojenje.

Kako ublažiti strije u trudnoći i trudniče pege?

Pege

Trudnoću prati niz neprijatnih pojava. Neke od njih se manifestuju na koži žene. To su, pre svega, trudničke pege, koje većini žena izgledaju prilično odvartno. Trudničke pege pojavljuju se u proseku kod svake treće trudnice, pa ako ste vi jedna od njih, koristite tečni puder da ih prikrijete. I nemojte da vas pege plaše, jer se one nekoliko nedelja posle porođaja same od sebe povlače.

Strije

Kako rastu stomak i grudi trudnice, tako se koža u predelu stomaka i grudi sve više zateže. Poslednjih nekoliko meseci, koža je toliko snažno napeta da vezivno tkivo u njenim donjim slojevima počinje da puca. Posledica toga je pojava plavičasto-crvenih pruga, koje posle izvesnog vremena postaju sjajno bele. Strije (trudničke pruge) se pojavljuju u predelu stomaka i bedara, na bokovima i na grudima.

Ukoliko strije već postoje, teško da ćete išta moći da uradite da se one potpuno izgube. Zato je prevencija od ključnog značaja. Da sprečite pojavu strija u trudnoći, potrebno je da u prvim mesecima trudnoće ugrožene predele kože redovno masirate uljem za telo, da radite gimnastiku, primenjujete tretmane masaže suvom četkom, kao i da se trudite da se što manje ugojite. Osim toga, na tržištu postoje brojni preventivni preparati i ulja protiv strija.

Šminkanje u trudnoći

Šminka može značajno da doprinese svežini vašeg lica. Saveti kozmetičara su da žene tokom trudnoće koriste lagani make-up, koji je za koju nijansu tamniji u odnosu na vašu prirodnu boju kože. Tako ćete izgledati manje bledo. Možete koristiti i senku na kapcima, kao i ruž za usne. Ako nemate strpljenja, ni preteranu volju da se često šminkate ili da stalno posećujete kozmetičara, rešenje može da bude trajna šminka.

Birajte udobnu obuću

Od trudničkih pega i strija mnogo više neprijatnosti vam mogu doneti proširene vene i oticanje nogu u trudnoći. Drugo stanje i postporođajni period su upravo vreme kada većina žena koja je tome sklona dobija prošerene vene. Zato trebate voditi računa da obuća koju nosite bude što udobnija. Ukoliko je to neophodno, kupite čarape za vene, koje će dodatno zaštititi vaše noge.

Nega noktiju u trudnoći

Nokti mnogih trudnica skloni su pucanju, listanju i lomljenju. Ako je to slučaj i kod vas, najbolje je da nokti budu kratki. U slučaju da lakirate nokte, prvo koristite odgovarajuću podlogu pa tek onda lak. Da ojačate nokte, možete ih potapati u mlako maslinovo ulje.

Nega kose u trudnoći

Čak i žene sa najlepšom kosom, koja je pre drugog stanja bila sjajna i bujna, mogu imati probleme sa kosom u trudnoći, naročito u ranom gestacijskom periodu. Loš izgled kose u trudnoći u prvom redu je posledica hormonalnim promenama koje se dešavaju u telu žene u prvim nedeljama i mesecima nakon začeća.

Zato vam ne preostaje ništa drugo neko da budete strpljivi i da sačekate da se taj hormonalni disbalans u vašem organizmu smiri, što se obično dešava nakon trećeg meseca trudnoće. Posle toga, jako su korisni tretmani za negu kose u trudnoći odgovarajućim maskama. Maske koje se pripremaju od maslinovog ulja, žumanca jajeta ili kisele pavlake zaštitiće vašu kosu i sprečiti njeno preveliko isušivanje i pucanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here