Početna Porodica Saveti Saveti za bezbedno putovanje sa detetom

Saveti za bezbedno putovanje sa detetom

1716
0

Putovanja na odmore su definitivno omiljene aktivnosti u godini za mnoge, a vreme koje je predviđeno za odmor je ono u kome najviše uživamo. Međutim, putovanje sa detetom je potpuno drugačije. Kao i sa većinom stvari, sa ulaskom deteta u vaš život, sa njegovim odgajanjem i vaspitavanjem, i koncept putovanja se potpuno menja.

Deca vole da putuju, da menjaju okruženje, ona su veliki istraživači, ali sam transfer do željene destinacije bebama i maloj deci obično pada jako teško, a samim tim i roditeljima.

U nastavku teksta navedeni su saveti za putovanje avionom sa decom, kao i saveti za putovanje autobusom ili automobilom, kako biste sa detetom što bezbednije i lakše putovali. Bez obzira na to gde putujete, na koliko i kojim prevoznom sredstvom, važno je da svaki korak putovanja dobro isplanirate, kako bi sam put tekao što jednostavnije i lakše. Ključni elementi na koje pred put treba da mislite su: zdravlje, smeštaj i prevoz.

Učinite sve što možete kako na putu ne bi bilo zdravstvenih problema

Zdravlje vašeg deteta, ali i vas samih, naravno, na prvom je mestu. Učinite sve preventivne korake kako biste brigu o zdravlju tokom puta sveli na minimum. Pre svega – obavezno uplatite putno osiguranje i sebi i vašem detetu. Često su putna osiguranja izuzetno povoljna, a vrlo su praktična i efikasna. Na ovaj način bićete sigurni da ste vi i vaše dete osigurani šta god da se desi.

Vi najbolje znate svoje dete, pa sigurno i pretpostavljate na koje zdravstvene probleme je osetljivo. Na primer, ukoliko ima sklonost da oseća mučninu tokom puta, obavezno ponesite tablete protiv mučnine. Takođe, ako znate da ima problem sa alergijama, ponesite lekove protiv alergije. Pred put povećajte unos voća i povrća kako biste detetu što više ojačali imunitet, a na sam put ponesite i probiotike, vitamine i flastere, kao i lagane lekove protiv prehlade, koji će dobro doći kao pomoć za svaki slučaj.

Na samoj destinaciji vodite računa o tome da dete redovno jede i dovoljno spava. Mala deca imaju veću potrebu za spavanjem od odraslih, pa treba da se pobrinete da dete na putu ima vremena za popodnevnu dremku, ukoliko je praktikuje i kad ste kod kuće.

Bezbedno putovanje podrazumeva bezbednu vožnju

Ukoliko na put idete avionom, ovo je svakako za dete mnogo praktičnija opcija. Pre svega, mnogo kraće traje, a deci je često i zabavno, pa nećete morati puno da brinete o bezbednosti deteta. Međutim, i ovde ima stvari na koje treba misliti.

Dete u avionu mora sedeti mirno, a manje ćete se brinuti ukoliko sve vreme puta bude imalo i vezan pojas. Takođe, možda biste hteli da ponesete čepiće za uši zbog pritiska vazduha, ali i kako biste detetu omogućili miran san tokom puta. Ne zaboravite i pravilo da, u slučaju nesreće, masku za kiseonik stavite prvo sebi, pa onda detetu.

Put vozom, autobusom ili kolima obično je duži, a sem čepića za uši, ponesite i jastuk za spavanje, kao i dovoljno stvari za presvlačenje, za svaki slučaj. Ukoliko na put idete kolima, morate imati i posebno dodatno sedište za decu koje će garantovati njihovu bezbednost u kolima. Idealno bi bilo da dete prespava većinu puta pa se potrudite da ga uspavate, ne puštajte glasnu muziku i ne razigravajte ga.

Naravo, u vezi sa bezbednošću tokom puta, najbitnije je da vozite pažljivo, poštujete pravila u saobraćaju, a ni nalepnica na kolima “baby\kid on the board” nije na odmet, kako bi i vozači u vašoj okolini savesnije vozili.

Pri odabiru smeštaja vodite računa o njegovoj prilagođenosti deci

Pre odlaska na put, prilikom rezervacije smeštaja, dobro se raspitajte da li je smeštaj koji vam se dopada praktičan za vaše dete. Ukoliko je dete i dalje u kolicima, obavezno je da smeštaj bude prilagođen kretanju na točkovima koje kolica zahtevaju.

Takođe, morali biste da pazite na to da je terasa vašeg smeštaja, ukoliko je imate, dobro ograđena, da su štekeri nedostupni i da ivice nameštaja nisu preoštre. Ukoliko idete u apartman, obavestite osobu kod koje ste rezervisali da dolazite sa detetom i raspitajte se koliko je apartaman prilagođen deci.

Ako se odlučite za hotelski smeštaj, pre rezervacije se raspitajte o bitnim bezbednosnim stavkama za dete, a na forumima pročitajte iskustva ljudi koji su dolazili sa decom u ovaj hotel.

Ukoliko na ove osnovne stavke budete mislili pre puta, vrlo je verovatno da će sam put proći jednostavno i neće biti potrebe da se brinete. Ovaj put je samo prvi na koji ćete ići sa vašim detetom nakon kog ćete se potpuno uhodati. Koliko god stresno bilo, potrudite se da sačuvate što veću količinu pozitivne energije, kako biste se na putu i vi i vaše dete što lepše odmorili i proveli. Ne zaboravite da ponesete pasoše. Srećan put!

 

 

Prethodni članakDogađaj koji pamtim – Anđela Radović (II razred)
Sledeći članakPesme Teodore Ilić (VII razred)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here