Početna Porodica Saveti Saveti za iznajmljivanje automobila za porodično putovanje

Saveti za iznajmljivanje automobila za porodično putovanje

316
0

Kada odlazimo na odmor, normalno je da svi želimo da nam put protekne što bezbednije i udobnije, a odgovarajuće prevozno sredstvo nam u tome može puno pomoći. Mnoge porodice na odmor putuju sopstvenim automobilom, ali ima i onih koje se opredeljuju za rentiranje vozila kada planiraju put. 

Ako i vi planirate da koristite rent a car usluge za vaše porodično putovanje, imajte na umu da veličina vozila i dodatna oprema koja će pre svega omogućiti bezbedan prevoz dece jesu najvažnijih faktori, ali ne i jedini na koje treba obratiti pažnju. Dajemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da iznajmite najbolji automobil za sebe i svoju porodicu.   

#1 Iznajmite model shodno veličini vaše porodice

Prvo i osnovno pravilo je da odaberete automobil prave veličine. Ako je vaša porodica brojnija, na primer ima 5 ili 6 članova i svi zajedno krećete na put, sigurno je da ćete morati da iznajmite veće vozilo. I to ne samo u smislu broja sedišta koja su vam potrebna, već i veličine gepeka, da biste mogli da smestite sav potreban prtljag. U tom slučaju, velika limuzina ili još bolje SUV vozilo, koje može odgovoriti različitim zahtevima kada je u pitanju broj putnika ali i vrsta puta na koji želite da idete, bio bi pravi izbor.

Sa druge strane, ako putujete samo vi, vaš supružnik i jedno dete, neće biti neophodno da auto koji iznajmljujete bude velik. I onaj manjih dimenzija vam može sasvim dobro poslužiti. Uostalom, manja vozila su manji potrošači a takođe su i jeftinija za rentiranje, pa ćete i na taj način uštedeti.

Cenu rentiranja određenog modela možete videti na sajtovima svih većih rent a car agencija. Pa ako želite da iznajmite auto, recimo u Nišu, da istražite cene iznajmljivanja po danu i da detaljno pregledajte modele automobila koje agencije iz Niša imaju u ponudi, odvojite malo vremena i pretražite internet.

#2 Rezervišite vozilo na vreme

Nakon što ste se odlučili za model koji vam najviše odgovara, probajte da ga rezervišete što je moguće pre. Ukoliko to ne učinite na vreme, može se dogoditi da rent a car agencija od koje želite da rentirate automobil nema slobodan baš taj model za termin koji vama odgovara. To dodatno komplikuje vaše putovanje, pa ćete možda morati da birate između automobila koji su manjih dimenzija i u kojima će vam biti tesno. 

Takođe dobro bi bilo da unapred rezervišete i druge usluge koje nudi rent a car agencija, ako za njima imate potrebu. To može biti iznajmljivanje dodatne opreme poput sedišta za decu ili GPS sistema. Štaviše, možete zatražiti da vas automobil sačeka na aerodromu u Nišu, Beogradu, Skoplju ili Sofiji ako dolazite iz inostranstva, što svakako predstavlja predstavlja plus, posebno ako za saputnike imate decu. Što pre krenete sa rezervacijom, veće su šanse da pronađete vozilo koje će najviše odgovarati vašoj porodici.

#3 Iznajmite sedišta za decu

Ako putujete sa malom decom, po zakonu Republike Srbije ali i većine drugih zemalja u okruženju morate imate odgovarajuća auto sedišta za njih. Deca mlađa od 12 godina i niža od 135 cm moraju sedeti pozadi i imati odgovarajuće sedište ili buster.

Zato, pre nego što iznajmite vozilo raspitajte se u rent a car agenciji da li vam mogu iznajmiti i sedišta odnosno podmetače za decu. Ne zaboravite da postoje različite veličine sedišta pa shodno uzrastu vašeg deteta ih i birajte

Sigurno je da ćete ovu uslugu morati dodatno da platite, ali je bezbednost dece uvek na prvom mestu. Osim toga, kazne za nepoštovanje ovih zakonskih propisa u Srbiji, ali i u zemljama u regionu su prilično visoke. Tako da će vas svakako iznajmljivanje sedišta manje koštati nego eventualna kazna, a da ne govorimo o tome da vam neželjene situacije sa policijom mogu pokvariti putovanje. 

#4 Iznajmite GPS sistem

Ako prvi put dolazite u Niš ili idete u neki drugi grad koji ranije niste posećivali i ne poznajete grad i njegovu okolinu, dobro bi bilo da iznajmite GPS sistem koji će vas sa sigurnošću voditi do željenih odredišta

Čak i da sami putujete, sigurno je da ćete se puno nervirati ako zalutate. Zamislite samo koliko neprijatno putovanje može biti ako na zadnjem sedištu budu vaša deca koja sa nestrpljenjem čekaju da stignu na odredište i izađu iz automobila. 

Baš kao i sedišta odnosno bustere za decu, i ovu uslugu ćete verovatno morati dodatno da platite. Ipak, verujte nam da vredi svakog uloženog dinara ukoliko ne poznajete put kojim treba da idete. 

#5 Benzin ili dizel, manuelni ili ručni menjač

Ako već možete da birate, najbolje je da izaberete onaj model vozila sa kojom imate najviše iskustva, odnosno pređenih kilometara. Ponekad prilagođavanje načinu vožnje, odnosno drugom automobilu može biti prilično neugodno, pa vam možda može i upropastiti odmor odnosno putovanje. Pre svega obratite pažnju na vrstu motora ali i menjača kod vozila koje želite da iznajmite.

Ako ste ranije imali više iskustva sa vozilima na benzinski pogon, birajte taj tip vozila, iako bi možda odabirom dizela mogli uštedeti na količini goriva koje potrošite. Generalno gledano vozila sa dizel motorom imaju manju potrošnju nego ona sa benzinskim.

Ista situacija je i kada je menjač u pitanju. Većina vozila za rentiranje koje možete pronaći u našim rent a car agencijama imaju manuelni menjač. Razlog tome je što se upravo taj tip automobila više vozi kod nas, pa će verovatno i vama više odgovarati. 

Sa druge strane, postoje i oni kojima više odgovara automatski menjač i navikli su na vozila sa ovakvim tipom prenosnika snage. Automobile sa automatskim menjačem uglavnom preferiraju oni koji dolaze iz inostranstva a pogotovo sa američkog kontinenta. Takođe je i potrošnja goriva nešto veća kod vozila sa automatskim nego sa manuelnim menjačem.

Da zaključimo, odluka koji automobil iznajmiti ponekad nije nimalo laka, a može biti još teže ako vam je auto potreban za put sa velikom porodicom. Imajte na umu da će vam osim dovoljno prostora za sve članove porodice, kako bi putovanje bilo što udobnije, verovatno biti potreban i veći prtljažnik, ali i drugi dodaci poput sedišta za decu. Pravilno planiranje i uzimanje svih faktora u obzir prilikom iznajmljivanja automobila će vam sigurno pomoći da se opustite i maksimalno uživate u putovanju. Zato pažljivo birajte vozilo koje ćete iznajmiti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here