Početna Zabava Slobodno vreme Saveti za kupovinu gejming računara: Kako maksimalno iskoristiti svoj novac

Saveti za kupovinu gejming računara: Kako maksimalno iskoristiti svoj novac

185
0

Današnje računarske igre nude nezapamćeno realistično iskustvo, sa dinamičnom akcijom i impresivnom grafikom. Zbog ovih inovativnih karakteristika, nove igre zahtevaju računare opremljene moćnim procesorima i naprednim grafičkim mogućnostima.

U svetu računarske industrije, gaming računari predstavljaju vrhunac tehnologije. Oni su opremljeni višejezgarnim procesorima, grafikama najnovije generacije i obiljem memorije. Pored toga, ovi računari su i estetski privlačni, sa posebnim funkcijama tastature koje poboljšavaju gejming iskustvo.

Ukoliko tražite savet pri odabiru idealnog gejming računara, pročitajte ovaj koristan vodič koji vam može pomoći u donošenju prave odluke.

Kako izabrati najbolji gejming računar

Za sve one koji su zainteresovani za gejming računare, ali ne žele da se muče oko samog procesa sastavljanja, gotovi gejming računari predstavljaju odličnu alternativu. Ovi uređaji dolaze opremljeni različitim hardverskim konfiguracijama koje su osmišljene da podrže različite nivoe performansi.

Ukoliko razmatrate kupovinu već sklopljenog sistema, preporučujemo vam da obratite pažnju na sledeće komponente:

Procesor

Procesor je srce vašeg sistema, pogotovo kada je reč o gejmingu. Da biste ostvarili najbolje performanse, preporučuje se korišćenje procesora najnovije generacije. Stariji modeli mogu biti prihvatljivi za igranje manje zahtevnih igara sa osnovnijom grafikom i sporijom akcijom. 

Međutim, za igranje zahtevnijih igara sa visokim zahtevima za grafiku i brzinu, neophodan vam je novi procesor sa više snage. Ulaganje u novi procesor osiguraće vam bolji doživljaj tokom igranja i omogućiće vam da u potpunosti uživate u svetu video igara.

Grafička kartica

Kako biste postigli vrhunske performanse, razmotrite mogućnost dodavanja dodatne grafičke kartice, posebno ako već koristite standardnu karticu koja dolazi uz računar. Ako uživate u igrama visoke definicije (HD) na 1080p rezoluciji pri 60 frejmova u sekundi (fps), sasvim je dovoljna srednje rangirana grafička kartica.

Međutim, ako se odlučite za igranje 4K videa pri 120 fps, neophodan je kvalitetniji GPU koji može podržati tu zahtevnu rezoluciju i brzinu prikaza. Uz pravu grafičku karticu, možete maksimalno uživati u svojim omiljenim igrama i multimedijalnim sadržajima bez trzanja ili gubitka kvaliteta slike.

Radna memorija (RAM)

RAM, poznat i kao radna memorija, funkcioniše kao privremeni skladišni prostor tokom intenzivnih računarskih procesa. Za optimalno iskustvo u gejmingu, preporučuje se minimalno 8 GB RAM-a, dok je idealno imati 16 GB. 

Ipak, ako se bavite višestrukim aktivnostima istovremeno, kao što su multitasking ili zahtevni kreativni projekti, 32 GB RAM-a biće od izuzetne koristi za glatko funkcionisanje sistema. Ulaganje u adekvatnu količinu RAM-a omogućava brži pristup podacima i aplikacijama, čime se poboljšava ukupna produktivnost i performanse računara.

Hlađenje računara za gejming

U svetu gejminga, toplota predstavlja jednog od najvećih protivnika pouzdanosti i funkcionalnosti. Procesor koji intenzivno radi proizvodi značajnu količinu toplote zbog svojih složenih komponenti i visokih performansi. Bez adekvatnog sistema hlađenja, ovo može dovesti do pregrevanja procesora, što može značajno usporiti igre. 

Da biste izbegli ovo, najbolja opcija bi bila da dodate još jedan ventilator u kućište računara kako bi se poboljšao protok vazduha, kao i instalacija kulera na procesor radi efikasnog odvođenja toplote. Takođe, možete razmotriti sistem sa vodenim hlađenjem, koji pruža dodatnu efikasnost u odvođenju toplote sa komponenti računara. Ovim koracima obezbedićete optimalne uslove za gejming bez problema sa pregrevanjem računara.

Monitori

Kada je u pitanju brzina odziva, bitno je izabrati monitor sa vremenom osvežavanja od pet milisekundi ili manje. Monitori za gejming visoke definicije (HD ili 1080p) pružaju zadovoljavajuće performanse, dok monitori od 1440p i ultravisoka definicija (UHD) 4K obezbeđuju vrhunsku jasnoću slike. 

Ipak, čak i sa optimalnim monitorom, možda će vam biti potrebna visokokvalitetna grafička kartica kako biste izbegli vizuelno kašnjenje. Ovo posebno važi ako planirate da koristite više monitora istovremeno. Uzimajući u obzir ove faktore, odabir pravog monitora može značajno unaprediti vaše gejmersko iskustvo ili rad na računaru.

Vizuelni aspekti

Računari za gejming često dolaze sa dodatnim detaljima koji unapređuju njihov izgled. To može uključivati providne panele sa unutrašnjim osvetljenjem, kablovi u različitim bojama i usaglašena paleta boja unutar računara. 

Takođe, tastature i miševi sa pozadinskim osvetljenjem često imaju istaknute detalje u boji, dok su kućišta laptopova često dizajnirana na inovativan način kako bi privukla pažnju. Sve ovo doprinosi vizuelnom doživljaju i estetici računarske opreme, stvarajući prijatan ambijent za korisnike dok se bave svojim omiljenim gejming aktivnostima.

Desktop ili laptop – Šta odabrati za gejming?

Gejmeri često razmišljaju o tome koji je najbolji računar za gejming trenutno dostupan na tržištu. Dok mnogi smatraju da su desktop računari najbolji, laptopovi za gejming su napravili ozbiljan iskorak, nudeći vrhunske performanse i prenosivost.

Laptopovi za gejming imaju privlačan dizajn i specijalne tastature sa WASD tasterima, pružajući odličan odnos cene i kvaliteta. Većina dolazi sa SSD-om, što znači munjevit brzi start. Međutim, jedna stvar koja obično nije opcija je nadogradnja komponenti, osim RAM-a, zbog čega se mnogi gejming entuzijasti odlučuju za desktop varijante.

Desktop gejming računari, sa svojom lakoćom prilagođavanja i prostorom za dodatne komponente, omogućavaju vam da kreirate sistem tačno po vašoj meri. Izaberite između punog, srednjeg ili “mini-tower” računara da biste dodali zamenjive komponente koje su jednostavne za popravku ili nadogradnju. Veće kućište pruža optimalno hlađenje i lakše je dodati tečno hlađenje i dodatne ventilatore. Naravno, uz desktop, moraćete nabaviti i monitor, tastaturu i miša kako biste kompletirali svoj gejming arsenal.

Kako najbolje iskoristiti svoj novac u svetu gejminga 

Ako niste u mogućnosti da izdvojite ogromne svote novca, izbor gejming računara može delovati kao nemoguća misija. Desktop računari nude obilje mogućnosti za nadogradnje i buduća unapređenja, dok su gejming laptopovi popularni zbog svoje prenosivosti i sposobnosti igranja igara bilo gde.

Kada birate gejming PC, fokusirajte se na moćan procesor i grafiku kako biste postigli vrhunske performanse. Takođe, ne zanemarujte sistem hlađenja, jer intenzivan gejming opterećuje računar. Ako se odlučite za gejming laptop, obratite pažnju na prisustvo ugrađenih hladnjaka za dodatno rashlađivanje i razmotrite upotrebu podloge za hlađenje.

Ako vaš budžet nije veliki, prioritet dajte funkcionalnosti umesto estetike kada birate između različitih gejming desktop računara i laptopova.

Kako god da odlučite, zapamtite da prava vrednost u svetu gejminga leži u radosti koju svaka igra donosi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here