Početna Porodica Saveti Saveti za kupovinu školske torbe – Odaberite ranac po meri vašeg deteta

Saveti za kupovinu školske torbe – Odaberite ranac po meri vašeg deteta

2650
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Bliži se početak škole, đaci kreću u nove radoznalčake pohode, a u tim uzbudljivim školskim avanturama vrebaju razne opasnosti. Nažalost, neke od njih mogu ugroziti zdravlje deteta. Zato je važno posvetiti naročitu pažnju prevenciji nekih oboljenja kojima su sklona deca školskog uzrasta, jer je to jedan važan period rasta i razvoja svakog deteta.

Kičmeni deformiteti su jedan od najčešćih zdravstvenih rizika kod dece u periodu školovanja, naročito kod osnovaca. Mogu se javiti u raznim oblicima. Najčešći su skolioza, lordoza i kifoza, koja je i najprisutnija kod školaraca. Glavni uzročnici ovih opasnih oboljenja su previše sedenja i nepravilnog držanja tela, nedovoljno fizičkih i sportskih aktivnosti i nepravilna ishrana deteta.

Pravilan odabir ranca za školu veoma važan

Pošto je početak školske godine jako blizu i treba na vreme nabaviti pribor i opremu koja je detetu potrebna za školu, znajte da deforimitet kičme može nastati i zbog školske torbe ili ranca. Ranci su često preteški za još uvek nedovoljno jaka dečja leđa, zbog čega su odabir i kupovina dobre školske torbe ili ranca jedan od prioriteta u pripremi deteta za školu.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kakav ranac kupiti?

Nemojte kupovati ranac bez deteta. Ako želite da ga iznenadite, onda neka to iznenađenje bude neki drugi poklon. Deca danas vole modu, pa će za vaše dete kupovina ranca biti jedan lep i svečan događaj, što će mu pomoći da odvažnije krene u ispunjavanje školskih zadataka. Isto toliko važan razlog za zajedničku kupovinu jeste činjenica da između dece školskog uzrasta mogu postojati značajne razlike u pogledu rasta, pa je potrebno da dete proba ranac koji će nositi svakoga dana tokom cele školske godine.

Bez obzira da li kupujete torbu sa točkićima, torbu na jedno rame, klasičan ili anatomski ranac, uzmite u obzir i uslove terena koji dete prelazi na putu od kuće do škole i obratno. Deci uzrasta od prvog do četvrtog razreda pomozite u nošenju ranca kad god možete.

Za manju decu, nižih razreda, nije potreban glomazan ranac. Dovoljno je da ima dve pregrade. Ranac u širini treba da se podudara sa širinom detetovih ramena, a u visini treba da bude nekoliko cm iznad karličnog dela. Kaiševi treba da imaju široko ojačanje koje će omogućiti ravnomerno raspoređivanje težine na ramena. Na poleđini ranac treba da ima ojačanje.

Odličan odabir biće ranac sa kaiševima koji se kopčaju napred. To omogućava dodatno raspoređivanje težine ranca na kukove i na prednji deo tela, čime se znatno rasterećuju leđa i ramena.

Obavezno učestvujte u pakovanju ranca

Ranac ne sme da bude pretežak. Njegova težina nikako ne sme da pređe deseti deo težine deteta. Zato obavezno kontrolište šta se sve u rancu nalazi. Najbolje je da i vi uzmete redovno učešće i pomažete detetu pri svakom pakovanju knjiga i pribora. Ovo je naročito važno kod đaka prvaka, jer oni su obično još uvek zbunjeni i uglavnom ne znaju koje sve knjige i sveske treba nositi u školu, pa obično spakuju i one koje su im nepotrebne.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Raspored pakovanja je takođe važan. Najpre se pakuju veće i teže knjige i sveske, dok pernicu sa priborom za pisanje treba spakovati na kraju. Ako dete nosi i opremu za fizičko, nju možete spakovati u džepove sa strane, ili mu kupite ranac koji ima posebnu pregradu u dnu.

Podstičite dete da bude što više fizički aktivno

I na kraju, ono što je i najbitnije, podstičite dete na redovnu fizičku aktivnost, upišite ga u školu sporta, vodite ga redovno u park i u duge šetnje. To je najbolji način da se ojačaju njegovi mišići, zbog čije nedovoljne razvijenosti i dolazi do kičmenih deformiteta. Kontinuirana fizička aktivnost i što manje sedenja za kompjuterom ili pred televizorom, u neprirodnom položaju, naročito su značajani u uzrastu kada se dete intenzivno razvija i raste.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here