Početna Porodica Saveti Saveti za otvaranje teretane

Saveti za otvaranje teretane

197
0

Brojna istraživanja ukazuju da je procenat ljudi koji posećuju trening centre gotovo udvostručen u odnosu na prethodnu deceniju, a čini se da taj broj i dalje raste. Imajući u vidu poslovni potencijal teretana, mnogi se upravo odlučuju za ulazak u vode privatnog poslovanja i otvaranje sopstvenog fitnes centra. U redovima koji slede čekaju vas najvažniji saveti za otvaranje teretane ili fitnes centra, kao i za vođenje profitabilnog biznis projekta.

Da li ste spremni za ovaj poduhvat?

Pre nego što uplovite u vode privatnog poslovanja, trebalo bi da znate da upravljanje biznisom nije tako lako kao što izgleda. Pored toga što zahteva konstantno zalaganje i fokusiranost, iziskuje puno slobodnog vremena i tera na konstantno učenje. Jednostavno, na početku ćete (ukoliko ne pronađete saradnike) biti sam svoj gazda i sve će zavisiti od vas. Manjak slobodnog vremena na taj način može uticati i na mentalno zdravlje, a da ne pominjemo tek da uvek postoji šansa da biznis propadne. Upravo zbog toga preporučujemo da dobro razmislite o svemu pre nego što se upustite u dalje planiranje.

Planiranje budžeta

Otvaranje trening centra može biti veoma unosan biznis ukoliko se dobro isplanira, a najvažniji korak je upravo određivanje budžeta. Pre svega treba da znate da održavanje teretane na mesečnom nivou neće stvarati puno izdataka. Najveći procenat troškova pokrivaće mesečna renta za lokal, dok će ostatak popunjavati nabavka potrošnih materijala ili drugih potrepština. Ipak, na samom početku, izdaci će biti puno veći jer ćete morati da nabavite potrebne mašine, opremu i da zakonski prijavite firmu. Dakle, početak će biti najteži, jer će iziskivati više novčanih ulaganja. Ukoliko posao kasnije bude uspešan, velike su šanse da postane samoodrživ, pa će se samim tim kompletni izdaci svesti na minimum. Međutim, čeka vas dug put do tamo.

Pronađite odgovarajući lokal

Nakon što ste odredili gornje i donje granice sume namenjene za kiriju, bacite se u potragu za željenim lokalima.  Što se tiče lokacije, naša preporuka je da se fokusirate na lokale u gušće naseljenim ulicama,  sa pogodnim prilazom, a poželjno je da se ispred prostorija nalazi i parking. Za određivanje kvadrature prostorije biće poželjno da planirate korak unapred, te da prethodno razmislite gde će se koja sprava naći i koliko će prostora oduzeti. Imajte na umu i prostor u kom će se vežbači kretati između setova, te se u skladu sa tim opredelite za odgovarajuću kvadraturu. U želji da što pre pronađete lokal, preporučujemo da vaš izbor za angažman bude Zidart agencija za nekretnine.

Važno: Kupovina lokala može biti jedna od opcija, ali se zbog izvesnog rizika od neuspeha ipak treba držati jeftinije alternative. 

Izbor i kupovina sprava za vežbanje

Nakon lokala, sledeća investicija u vaš biznis je po logici stvari, nabavka potrebne opreme i trening mašina. Ukoliko vas budžet ograničava, za početak se možete opremiti najpotrebnijim mašinama, a ponudu kasnije možete proširivati kako se posao bude razvijao. Osnovna oprema koja vam je potrebna obuhvata trake za trčanje, benč klupe, sprave za noge, bicikle, gladijatore, bučice i podrazumevane tegove. Ne treba zaboraviti ni na prostirke za trening (strunjače), koje su neizostavni deo svake dobro opremljene teretane.  Što se tiče dodatnih rekvizita, možete da nabavite i vijače, sklekere, razboje, stepere za aerobik, elastične gume, ekspandere ili vratila. Sve u svemu, kako bi trening centar bio potpun, potrudite se da nabavite mašine kojima će se moći trenirati svaki deo tela.

Biznis strategija

Niko ne želi da mu propadne biznis, stoga je potrebno da povučete adekvate poteze i u zoni marketinga. Na društvenim mrežama možete napraviti biznis naloge koji će vam služiti za oglašavanje brenda i privlačenje potencijalnih vežbača, dok sa druge strane možete da odštampate nekoliko flajera i zalepite ih u neposrednoj blizini. Kako biste došli do novih klijenata, organizujte nagradne igre, delite besplatne termine, priređujte takmičenja u dizanju tegova te uvedite programe za decu. 

Raspitajte se o konkurenciji

U slučaju da se u neposrednoj blizini vaše teretane nalazi još jedan fitnes centar, savetujemo da dobro istražite njihovu ponudu. Sve nedostatke konkurentskog lokala (oprema ili druge pogodnosti)  možete iskoristiti u svoju korist i proširiti ponudu svoje teretane. Takođe se raspitajte o ceni članarina, te u skladu sa tim eventualno formirajte nove cene za vaše klijente. Budite kreativni i potrudite se da privučete što veći broj korisnika, kako bi vaš biznis vremenom postajao sve više profitabilan. Srećno!

Prethodni članakKoje haljine za devojčice odabrati za različite prilike?
Sledeći članakKineske bajke – neobičan svet Azije za decu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here