Početna Zabava Radoznalac Šta sve može slonova surla

Šta sve može slonova surla

4661
0

Pojedini delovi tela životinja, kako ona raste i stari, gube svoju savitljivost, ali to ne važi i za surlu slona, koja se stalno može izvijati i savijati.

Slonovi su najveći kopneni sisari i spadaju među najzanimljivije životinje na planeti. Plemeniti su i nežni, i prilično inteligentni. Najzanimljiviji deo slona je upravo surla. U surli ima 40.000 mišića, te je ona veoma snažna, savitljiva i pokretljiva.

Surla ima mnogo namena

Surla slona ima mnogo primena. Formirana je od gornjr izdužene usne i nosa i ima nosne otvore na vrhu. Kao nos ona se koristi za mirisanje, stvaranje zvuka nalik na trubljenje i, naravno za disanje i njušenje. Slon je može upotrebljavati, slično periskopu podmornice – on je sav pod vodom a iz vode mu samo surla viri. Za hranjenje i pijenje vode je od neprocenjivog značaja, jer omogućava slonu da dosegne vodu čak i kad je ona u rupama u zemlji za vreme suše, ali i da skuplja hranu – travu oko sebe, a lišće, plodove i grančice sa drveće iznad sebe.

Slonovi se hlade na dva načina: oslobađenjem toplote pomoću velikih klempavih ušiju i tuširanjem. Surla može da služi, privremeno i kao rezervoar vode u nju može stati i do 11 litara vode, koju slon može popiti, stavljajući surlu u usta (iznad donje usne), a može se i njome „istuširati“ ili poprskati nezvanog gosta. Oni prvo surlom usisaju vodu, a zatim se prskaju po telu. Uz amlo vežbe slon može svojom surlom da dopre do svakog dela tela, tako što je savije i duna u pravom momentu. Na sličan način slon uzima prašinu i blato kako bi njima prekrio svoje telo.

Slonovi se ponekad valjalju u blatu ili se posipaju prašinom kojom pokrivaju kožu štiteći je od insekata i sunčevih opekotina. Tima zaustavljaju i isparavanje vlage iz kože.

 

Jaka i osetljiva

Vrh surle ima tako mnogo mišića da se slon njome može služiti kao mi prstima, pa surlom može skupljati i najsitnije objekte. Surla je izuzetno osetljiva na dodir pa sluonu služi za opip. Surla je sa svojim vrhom kao ruka čoveka osim što sadrži joj dodatnog pribora. Veoma je jaka i može služiti kao oružje, za udaranje, a kada se ukruti i za guranje, a njome slon može nositi i veoma teške predmete.

Slonova surla, može težiti i do 150 kilograma, i smatra se najprilagodljivijim i najfunkcionalnijim udom na planeti. Taj ovim izvanrednim organom slon se može služiti na mnogo načina: surla slonu služi kao nos, kao cevčica, ruka i šaka. Pomoću surle slon može disati, mirisati, piti vodu, hvatati razne predmete tako precizno da je to zadivljujuće, pa čak i trubiti glasno da vam para uši!

Čovek je koristio slonove od davnina

Neke od primena surle uz činjenicu da je slon veoma inteligentna životinja, davno su navele čoveka da ga pripitomi, kako bi mu ovaj pomagao u veoma teškim poslovima, kao što je na primer krčenje šuma i izvlačenje drveća.

Prethodni članakGlava šećera, ukratko prepričana lektira (Milovan Glišić)
Sledeći članak5. festival umetnosti „Prolećne rime, note i slike“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here