Početna Porodica Saveti Socijalizacija dece: Kako da vaše dete bude druželjubivo

Socijalizacija dece: Kako da vaše dete bude druželjubivo

6163
0

Istovremeno sa razvojem psihofizičkih funkcija bebe, razvija se i njena društvenost, a taj proces se naziva socijalizacija. On počinje bukvalno od rođenja i kroz njega dete stiče razna znanja, veštine, navike, koje mu pomažu da se lakše integriše u društvu u kome živi. Socijalizacija predškolske dece je veoma važna jer tako dete uči jezik, običaje, kulturu ponašanja i još puno toga neophodnog za dobru komunikaciju sa okolinom u kojoj živi. Jedan od najvažnijih osobina koja pozitivno utiče na socijalizaciju deteta jeste druželjubivost.

Pročitajte zašto je druželjubivost detata važna i koji su to najbolji načini da pomognete vašem mališanu da razvije ovu pozitivnu osobinu.

Ostvarivanje kontakta sa vršnjacima

Sve negde do šestog ili sedmog meseca života, beba gotovo da uopšte nije zainteresovana za svoje vršnjake. Dete u svom najranijem uzrastu vreme provodi sa odraslima, koji se brinu o njemu i zadovoljenju svih njegovih životnih potreba. Međutim, kako se razvija moć opažanja kod bebe, tako raste i njena zainteresovanost za druge osobe osim mame i tate.

Kod deteta koje je navršilo 6 meseci javlja se sve veća potreba da ostvaruje kontakt sa drugom decom i da se upoznaje sa njima. Tako beba kada vidi drugo dete ima niz specifičnih reakcija koje jasno pokazuju da želi da stupi u kontakt sa tim detetom – pruža ruke prema njemu, dodiruje ga, pokušava da ga povuče za kosu, da uzme igračku iz njegove ruke. Dakle, iako tako mala deca još uvek ne umeju da govore, ona ostvaruju fizičku komunikaciju tako što se međusobno dodiruju, guraju, imitiraju pokrete, smeju se jedno drugom, otimaju se oko igračke i sl. Time pokazuju da između njih postoji razumevanje.

U drugoj i trećoj godini dete počinje sve više da se društveno razvija, i ima sve veću potrebu da provodi vreme u igri sa svojim vršnjacima. I kao što su san ili hrana potrebni detetu za njegov fizički razvoj, tako je i igra sa vršnjacima potrebna za razvoj intelekta.

Iako na ovom uzrastu deca još uvek uglavnom komuniciraju fizičkim putem, ako provode vreme u druženju sa svojim vršnjacima, ona postepeno uče da poštuju potrebe drugog deteta, da ga ne guraju, ne vuku za kosu, da mu ne otimaju igračke i sl. To je zato jer u komunkaciji sa drugom decom nema popuštanja, tačnije, za sve postupke vašeg deteta – drugo će mu dete odgovoriti istom merom.

Zbog toga je važno da roditelji omoguće deci da sama odrede pravila svoje međusobne komunikacije i druženja, naravno, uz roditeljska ograničenja koja se tiču bezbednosti dece.

Značaj vrtića za socijalizaciju deteta

Iako dete u vrtiću razvija svoj intelekt, ipak je najvažnije to što su mu je kroz druženje sa drugom decom, kroz komunikaciju sa njima i kroz sticanje prvih prijateljstava, omogućeni najbolji uslovi za njegov socijalni razvoj.

Dete u vrtiću uči nova pravila ponašanja, različita od kućnih, porodičnih pravila, postaje samostalno kroz borbu za svoj položaj među vršnjacima, uči se zajedništvu i kolektivnom obavljanju zadataka. Isto tako, kroz druženje i igru sa drugom decom u vrtiću razvija se i detetov takmičarski duh, ono se neprestano trudi da bude bolje u obavljanju zadatak i u igrama, da se nametne vaspitačima i da od njih bude nagrađeno i pohvaljeno.

Druželjubivost i kako razviti ovu osobinu kod deteta

San svakog roditelja je da mu dete bude druželjubivo i omiljeno u društvu. Pri tome, laskavost nije jedina prednost ove osobine, već druželjubivost pomaže detetu da se razvija u zrelu, samouverenu osobu, punu samopouzdanja, jer dete kome se posvećuje pažnja lako postaje sigurno u sebe i svoje sposobnosti. Istovremeno, kroz sticanje prijateljstava dete u stvari pokazuje interesovanje za druge.

Druželjubiva deca su obično vedra, živahna, uvek spremna za priču, kako sa svojim vršnjacima, vaspitačima i roditeljima, tako i sa svim drugim odraslim osobama. Međutim, ovo nipošto ne znači da stidljiva deca ne mogu da budu druželjubiva, jer i ona stiču društvene veštine i uklapaju se u okruženje na neki sebi svojstven način.

Stručnjaci stalno ističu da je neophodno da roditelji pomažu detetu u razvoju druželjubivosti, kao osobine koja je važna za društveni život svakog pojedinca, ali i kao osobine koja doprinosi sticanju samopouzdanja kod deteta.

Evo kako možete pomoći vašem detetu da bude druželjubivo.

Stalno pokazujte ljubav

Budite nežni prema svom mališanu,a istovremeno mu rečima dajte do znanja da ga bezuslovno volite, čak i onda kada u nečemu pogreši. Istraživanja pokazuju da deca koja dobijaju puno pažnje od svojih roditelja postaju otvorenija, komunikativnija, a istovremeno pokazuju i pažnju prema drugima. Dete koje oseća da je voljeno lakše pokazuje svoja osećanja i lakše deli svoje mišljenje sa drugom decom, ali i sa odraslima.

Nikada nemojte da ignorišete svoje dete. Ako dete traži nešto od vas u trenutku kada ste zauzeti nekim ozbiljnim poslom, odvojite par minuta i strpljivo mu objasnite da ćete mu se posvetiti i ispuniti njegov zahtev čim budete završili sa svojim obavezama.

Igra, igra i samo igra

Da bi se vaš mališan družio sa drugom decom, nije uvek neophodno da ga izvodite iz kuće. Možete da u goste pozovete vaše prijatelje, komšije, rođake, koji takođe imaju malu decu. Potrudite se da obezbedite deci dovoljno zanimljivih igračaka, kao što su lego kocke, bojice, plastelin, automobilčići za dečake i lutke za devojčice, i pustite ih da uživaju u zajedničkoj igri.

Učite dete lepim manirima

Mnogim roditeljima se ovo čini kao uzaludan posao, ali trud koji uložite u lepo vaspitanje deteta, itekako će vam se isplatiti kada dete malo poraste. Mala deca, koliko se god vi trudili da im objasnite pravila lepog ponašanja, često će zaboraviti da se nekom poznaniku jave na ulici, ili da kažu hvala drugoj osobi, ali to nije ništa neobično za decu.

Da biste ga podstakli na lepo i kulturno ponašanje, obavezno pohvalite svaki detetov lep gest. Kada mu se obraćate, pokažite poštovanje, uvek slušajte šta vam govori i jasno mu stavite do znanja da ste zainteresovani za njegovu priču. To je najbolji način da detetovo ophođenje prema vama i prema drugim ljudima bude isto.

Ako ste vi druželjubivi – biće i vaš mališan

Ako je mališna po prirodi stidljiv i povučen, sigurno je da će trebati više vremena i strpljenja da se kod njega razvije otvorenost i komunikativnost, nego kod dece koja su po prirodi otvorena. Zato je veoma važno da vi kao roditelj dajete svom detetu najbolji primer.

Kada ste vi i vaš mališan u društvu prijatelja, rođaka, ali i kada su u kući na okupu svi članovi porodice, trudite se da uvek budete vedri, ljubazni, nasmejani, potencirajte razgovor. Dete će vremenom prihvatiti takav model vašeg ponašanja i samo će postati druželjubivo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here