Početna Porodica Saveti Spremanje hrane sa decom – dobra ili loša navika?

Spremanje hrane sa decom – dobra ili loša navika?

252
0

Obavljenje zajedničkih poslova sa decom je pitanje koje otvara mnogo nedoumica današnjim roditeljima. Aktivnosti poput kuvanja ili čišćenja mogu biti dobra uvertira za sazrevanje i osamostaljivanje dece. Međutim, za ovakve aktivnosti je potrebno dosta strpljenja, vremena, a nekad i neplaniranog dodatnog pospremanja za decom. U želji da pomognemo roditeljima u razrešavanju nedoumica koje se tiču uključivanja mališana u neke kućne akcije, kao što je npr. spremanje hrane sa decom, u nastavku teksta skrećemo vam pažnju na dobre i loše strane ove zajedničke aktivnosti.

Da li je spremanje hrane sa decom predškolskog uzrasta dobra ideja?

Odluka o zajedničkom kuvanju sa vašim mališanom je nesumnjivo dobra ideja. U ovoj zajedničkoj akciji spremanja hrane predškolci se mogu upoznati sa osnovama kuvanja, ali i obogatiti interesantnim iskustvima, koja će im pomoći u kasnijem učenju i uvajanju novih znanja. Primera radi, vrlo lako će savladati npr. osnove merenja ili brojanja. Pored toga, kroz ovu aktivnost steći će i nužna znanja o važnosti održavanja higijene ruku, pranju voća ili povrća, pravilnom odlaganju namirnica, lepom ponašanju za stolom i sl. Na kraju krajeva, kroz kuvanje sa mališanima možete spojiti zabavu i edukaciju, što će svakako biti ključno za njihov dalji razvoj.

Koja zaduženja im treba zadati?

Mališani svakako neće moći da u potpunosti samostalno pripreme ručak, niti treba to od njih da očekujete. U skladu sa tim, potrudite se da im zadate poslove koji ne odstupaju previše od njihovih mogućnosti. Na primer, to mogu biti jednostavni poslovi poput dodavanja tečnosti u činiju, ukrašavanja stola ili postavljanja pribora za ručavanje. Takođe, možete ih uključivati i u obaveze poput posluživanja obroka ili čišćenja trpezarijskog stola nakon obedovanja. 

Slobodno dajte svojim mališanima svu slobodu, i nemojte previše brinuti o dodatno uflekanim stolnjacima, ogrebotinama koje će, eventualno, ostaviti po radnoj površini ili stolu. Ukoliko ste definitivno odlučili da u proces kuvanja uključite svoju decu, preporučujemo vam da nabavite kvalitetne i izdržljive radne ploče, (npr. kvarcne ploče Mondial90), kako biste smanjili rizik od nastanka potencijalnih oštećenja usled nepažnje mališana i sl.

Posedovanje kvalitetne radne ploče će, takođe, umnogome olakšati pripremu obroka i vama samima, jer će svojim benefitima definitivno ubrzati kompletan posao!

Spremanje hrane sa decom –  računajte i na neke loše strane zajedničkog kuvanja

Zajedničko spremanje hrane sa decom nekada može biti izuzetno naporno, kako za roditelje, tako i za same mališane. Jednostavno, uvek postoji određena mogućnost da se većina poslova koji bi treblo da predstavljaju „pomoć” vama u kuhinji pretvori u višesatne muke. Deci ovog uzrasta retko koja aktivnost, pa i kuvanje, može duže vreme držati pažnju, te se mogu brzo i lako unervoziti, što dalje daje prostora za druge sitne nestašluke. Takođe, morate biti dobro organizovani, te pažljivo motriti na svaki korak svog deteta, paziti da se ne poseče, dodatno povesti računa o njegovoj bezbednosti.

S druge strane, ako se potrudite da od kuvanja sa decom napravite zabavan posao i pretvorite ga u igru, veća je verovatnoća da će vaše dete duže uživati u ovoj aktivnosti. Osim toga, kroz zajedničko kuvanje ćete ih motivisati da hrane zdravije. Potrudite se da tokom zajedničkog kuvanja sa decom stvorite zabavnu i opuštenu atmosferu i mislite na najrazličitije detalje. Puštanje muzike, igranje ili pevanje mogu biti jedan od načina za to. Posebno se potrudite oko dekoracije hrane, ali i trpezarijskog stola, i obavezno uključite decu u ovaj deo pripremanja obroka.

Spremanje hrane sa decom – šta je najbolje spremati?

Zajedičko pripremanje hrane sa decom se, zapravo, ne razlikuje u velikoj meri od vašeg samostalnog spremanja. Glavnu i vodeću ulogu u pripremi jela i dalje imate vi, dok su vam deca pre svega pomoćnici, tj. asistenti. Stoga se na meniju može naći bilo koje željeno jelo. Ipak je preporučljivije da se odlučite za ona jela za čiju vam pripremu ne treba previše vremena, taman toliko da mališani ne izgube strpljenje. 

Budite obazrivi i vodite računa o grejnim pločama ili šporetima!

Kao najčešći  protivnik roditelja u aktivnosti kakva je zajedničko kuvanje sa mališanima izdvajaju se šporeti ili grejne ploče. Zbog velike toplote mogu ostaviti trajne fizičke posledice, najčešće na njihovim prstićima. Kako biste izbegli glavobolje prilikom zajedničkog spremanja obroka, morate biti oprezni i pažljivi, i vi i vaši mališani! Isključivo vi budite zaduženi za rukovanje noževima i pomoćnim kuhinjskim aparatima. Vodite računa o svakom svom, ali i njihovom, potezu! 

Za kraj: Da li je kuvanje sa decom dobra ili loša navika?

Proces pripreme obroka u saradnji sa vašim mališanima može biti izuzetno dobra opcija, ukoliko je podržan vašom apsolutnom pažnjom i ako se odvija na zabavan način. Na kraju krajeva, ne morate obavezivati dete  na to da bude non-stop uključeno u čitav proces kuvanja. Pet do deset minuta aktivnog rada će biti apsolutno dovoljni. Dakle, tek toliko da stvorite prostor za sticanje novih znanja ili informacija, ali i da se dete oseti korisno. Ukoliko ste do sada i bili sumnjičavi, uveravamo se da je zajedničko spremanje hrane sa decom u svakom slučaju dobra i korisna navika!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here