Početna Zdravlje Zdravlje dece Šta je povišena telesna temperatura, a šta nije?

Šta je povišena telesna temperatura, a šta nije?

4030
0
Izvor slike: qsota.com

Za roditelje nema veće brige, od zdravlja svoje dece.  Prehlade, virusi i slična stanja, kod dece mogu izazvati povišenu temperaturu, a kod reditelja glavobolju i nervozu.

Normalna telesna temperatura kod beba i male dece varira u intervalu od 36 0 C do 37,80 C.

Merenje temperature, predstavlja veliku brigu za roditelje. Često roditelje zbunjuje razlika u temperaturama izmerenih oralno, rektalno i ispod pazuha. Pre svega treba imati u vidu da temperatura tela zdravog deteta nije uvek 36,90 C, stalno varira, što zavisi od doba dana i aktivnosti deteta.

Uglavnom je najniža temperatura rano ujutru, a najviša kasno uveče, pred spavanje. Te dnevne promene variraju ali su to vrlo male vrednosti. Veća je promena izmedju stanja mirovanja i kretanja.

Temperatura potpuno zdrave male dece može se popeti na 37,80 C nakon trčanja. Ako je temperatuka 380 C i viša, bez obzira da li se dete kretalo ili ne, to verovatno znači bolest.

Aktivnost manje utiče na variranje temperature kod starije dece. Temperaturu je najbolje meriti posle jednog sata mirovanja ako hoćete da znate da li je bolest uzrok povišene temperature.

Kod većine bolesti temperatura je najviša kasno popodne, a najniža rano ujutru. Ali se ne treba iznenaditi ni ako je suprotno. Kod nekih bolesti se dešava da je temperatura konstantno povišena, i da vrlo malo oscilira.

Ponekad se dešava da je temperatura i ispod normalnih vrenosti, i to uglavnom na kraju neke bolesti ili u toku zimskih noći. Ukoliko se dete dobro oseća, nema nekih preteranih razloga za brigu.

Razlika u temperaturi merenoj u ustima, ispod pazuha i u debelom crevu

Najviša je temperatura merena u debelom crevu a najniža ona merena u ustima. Za tu razliku koja nije viša od pola stepena javlja se zbog strujanja vazduha u ustima prilikom disanja. Temperatura pod pazuhom je negde u sredini.

Mnogi roditelji misle da je temperatura sama po sebi nešto loše i žele da detetu daju lek kako bi je na silu snizili. Ali treba imati u vidu da temperatura nije bolest. Temperatura je način na koji se telo bori kako bi savladalo infekciju koja je negde u organizmu, signal da nešto nije u redu. Ona takođe pomaže da se prati razvoj bolesti. U retkim slučajevima doktori se opredeljuju za spouštanje telesne temperature, i to ukoliko ona remeti detetu san ili ga iscrpljuje.

Povišenje telesne temperature doprinosi organizmu u svladavanju bolesti tako što podstiče odbrambene reakcije organizma.

Ukoliko temperatura prelazi 38 stepeni, signal je da se obratite vašem pedijatru.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here