Početna Zabava Radoznalac Šta je to lična higijena i zašto je važna za zdravlje

Šta je to lična higijena i zašto je važna za zdravlje

11485
0

Stara narodna poslovica kaže: „Čistoća je pola zdravlja“. To je potpuno tačno, jer da bi sebe zaštitili od raznih mikroorganizama, klica i bakterija, potrebno je da naše telo održavamo čistim. Dragi naši mališani, u ovom tekstu objasnićemo vam šta je to lična higijena i zašto je ona tako važna za naše zdravlje.

Pod pojmom higijena podrazumeva se niz radnji kojima čuvamo i unapređujemo naše zdravlje. Da bi održavali higijenu, potrebno je da se staramo pre svega o čistoći našeg tela, ali i o čistoći odeće i obuće, našeg doma i okoline. Higijena je kada živimo uredno i u skladu sa prirodom, kada se staramo o svom zdravlju i predupređujemo bolesti, a onda kada se razbolimo, da se trudimo da ne zarazimo druge.

Posebno je važno voditi računa o ličnoj higijeni. Zato je potrebno da se trudimo da od najranijeg detinjstva steknemo zdrave higijenske navike, odnosno da naučimo kako da se higijenski ponašamo. Kako održavati ličnu higijenu i kako očuvati zdravlje? Pročitajte u tekstu koji sledi.

Higijena ruku

Pre i posle jela treba ruke prati, nemoj da te na to opominje mati!

Jedan segment lične higijene je, naravno redovno pranje ruku. Ruke je potrebno prati stalno – posle bilo kakve aktivnosti koja podrazumeva rad rukama, posle igre, nakon dolaska kući iz škole, po izlasku iz autobusa, posle odlaska u WC, pre i posle jela, kada mazimo kućne ljubimce… i u mnogim drugim prilikama kada rukama dodirujemo ili hvatamo predmete i stvari za koje znamo da sigurno nisu čiste.

Na našim rukama zadržava se prljavština u kojoj se, između ostalog, nalaze i mnogobrojne klice i bakterije, koje su veoma često i zarazne. Ako tu prljavštinu ne uklonimo pranjem ruku, naročito pre nego što sednemo za kuhinjski sto, rizikujemo da u naš organizam unesemo tu prljavštinu, zajedno sa bakterijama koje se nalaze u njoj, i da se razbolimo.

Prljavština na rukama najviše se skuplja ispod noktiju i oko njih. Zato, da bi sa ruku mogli da otklonimo sve nečistoće, potrebno je da nokti uvek budu uredno posečeni.

Kupanje

Naš čuveni pesnik čika Jova Zmaj, ovako je pisao o kupanju:

„Ala je to divota kad se ko okupa,

Što se ne bi kupali, voda nije skupa.

Moramo se kupati, prljavštinu stresti,

Nečistoća privlači rđu i bolesti.“

Treba verovati Jovano Jovanoviću i njegovim stihovima, jer on nije bio samo pesnik, već i lekar.

Kupanje celog tela najbitnije je za održavanje lične higijene, jer se ljudsko telo prlja, bez ozbira da li mirujemo ili smo u pokretu. Kroz površinski sloj kože naš organizam izlučuje razne materije, između ostalog i znoj i masnoće, koje se na koži razgrađuju, usleg čega se stvara neprijatan miris tela.

Osim toga, usled nehigijene sama koža može da bude oštećena i javlja se crvenilo, perutanje, ekcem, ojed, kožne alergije i sl. Otrkivene delove tela – lice, ruke, a tokom toplih letnjih meseci i noge – treba prati više puta na dan. Kupanje celog tela preporučuje se svakodnevo, najbolje pred spavanje, a leti, kada se zbog vrućine više znojimo, i dva puta dnevno.

Najbolje je kupati se pod tušem, pošto voda koja stalno teče spira svu nečistoću, a istovremeno njen mlaz vrši blagu masažu naše kože. Za kupanje treba koristiti blag sapun, a peškiri moraju uvek da budu čisti i lični. Za brisanje lica, tela i nogu potrebno je koristiti zasebne peškire.

Pranje nogu

I nogama je potrebna svakodnevna higijena. Znojenje u obići i trenje koje se javlja, omekšavaju kožu stopala čime se stvara pogodna sredina za razvoj mikroorganizama i gljivica, usled čega se javlja neprijatan miris nogu.

Svakodnevno nošenje patika zahteva posebnu posvećenost higijeni nogu. Pored svakodnevnog pranja nogu, neophodno je i redovno menjanje čarapa, jer se one jako brzo zaprljaju. Naravno, obuću koju nosimo takođe moramo redovno da čistimo i održavamo.

Higijena kose

Održavanje higijene kose podrazumeva njeno pranje šamponom jednom do dva puta nedeljno. Lepo negovana kosa, osim što treba da bude čista, podrazumeva i redovno šišanje i češljanje.

Pranje zuba

Higijena zuba i usne duplje predviđa redovno pranje zuba, najmanje dva puta dnevno – ujutru i uveče. Naročito je važno redovno prati zube pred odlazak na spavanje. Nije potrebno posebno naglašavati koliko su naši zubi važni za zdravlje celokupnog organizma, a zubi se jako brzo kvare ukoliko se o njima ne vodi adekvatna brigaZube moramo čuvati, jer treba da nam služe do kraja života.

Dragi mališani, nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam objasnimo šta sve morate raditi da biste održavali ličnu higijenu, kao i da vam stavimo do znanja koliko je higijena važna za naše zdravlje. Zato, ne budite lenji i održavajte vaše telo čistim. Tako ćete dati veliki doprinos očuvanju sopstvenog zdravlja.

 

 

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here