Početna Porodica Saveti Šta sve treba da ima jedna dečija soba?

Šta sve treba da ima jedna dečija soba?

3461
0

Dizajniranje i dekoracija dečije sobe nisu uvek lak posao, jer vašem detetu želite da pružite najbolje, a da sa druge strane ne potrošite čitavo bogatstvo na nepotrebne sitnice. Kada dekorišete i opremate dečiju sobu, pravilo je da nema pravila. Ipak, kako biste imali neki oslonac u planiranju, pročitajte naše savete, koji će vam sigurno koristiti. Prikazaćemo osnovne potrebe koje svaka dečija soba treba da ima. Kada sobu opremite najpotrebnijim stvarima, ostaje vam prostora za dekorisanje i dizajniranje koje možete raditi po svojoj volji, ili uključiti i dete u kreativni proces.

Mesto za spavanje

U zavisnosti od toga koliko vam je dete, nabavićete adekvatan ležaj za njega. Pre nego što kupite krevet, morate biti sigurni da li je taj krevet pravi za vaše dete. Ono na šta posebno treba da obratite pažnju je da li dete na tom krevetu može da spava, a da ne padne sa njega.

Ukoliko se odlučite za krevetac, ove brige neće postojati, ali budite sigurni da ste izabrali odgovarajući dušek. Mesto za spavanje je veoma važno, čak i kada putujete. Ukoliko vas put navede u glavni grad, u centru Beograda možete iznajmiti apartman koji nudi opciju dodatnog kreveta, poput kreveca.

Ako je vaše dete dovoljno poraslo da može da spava u običnom krevetu, za svaki slučaj stavite jastuke ispod kreveta, kako u slučaju pada ne bi došlo do povrede.

Police za knjige

Dečije knjige su nešto što obavezno treba da uvrstite u svoju biblioteku. Uz pomoć knjiga dete razvija maštu, kreativnost, znatiželju. Za sve te knjige potrebna je polica na kojoj će one stajati, kako ne bi bile razbacane po celoj sobi.

Ovo je, takođe, odličan način da dete nauči da rasprema, slaže i skuplja za sobom. Police treba da budu u visini vašeg deteta, kako bi ono moglo da ih dohvati kada želi. Na više police možete staviti kutije u kojima se nalaze sitnice koje nisu potrebne za svakodnevnu upotrebu.

Prostor za odlaganje odeće

Često se prevarimo, pa pomislimo da deca nemaju mnogo odeće, jer je sva odeća mala i ne zauzima mnogo prostora. Varate se! Deca imaju neverovatnu količinu stvari, i obavezno morate imati dovoljno veliki prostor za odlaganje.

Ormari i komode su odlične, jer osim što su dobar prostor za odlaganje, deca uče kako da skupljaju stvari za sobom i slažu odeću. Komode su dosta praktičnije, jer konstatno kačenje na vešalice može biti zamorno. Saznajte i kako da ubedite dete da obuče odeću koja mu se ne sviđa.

Prostor za odlaganje igračaka

Igračke, igračke, igračke! Svako dete ima tonu igračaka, koje koliko god da sklanjate i dalje se nalaze po celoj kući. Sigurno ponekad imate utisak da sve igračke koje postoje na ovom svetu se nalaze u vašoj kući, na vašem podu.

Mesto za odlaganje igračaka je spas za sve ukućane koji se više ne igraju sa igračkama. Velike kutije i police će pomoći u organizovanju prostora. Ipak, s obzirom na to da deca za dva minuta mogu da naprave haos od igračaka, važno je da ih naučite da nakon igre sklone igračke za sobom.

Svi prostori za odlaganje igračaka koje imate u kući treba da budu u visini vašeg deteta kako oni ne bi imali motivaciju da se penju po nameštaju, kako bi dohvatili poklopac.

Prostor za igru

Ako imate veliku kuću, odlično bi bilo da postavite prostor za igru na spratu u hodniku. Ovde možete staviti kućicu za lutke ili voz na baterije, jer oni zauzimaju dosta prostora. Ipak, ukoliko ste u stanu ili manjoj kući, dovoljno je da detetu u sobi u uglu napravite kreativni kutak.

Deca su mala i najviše vole da se zavlače upravo u male prostore, ćoškove i slično. Njihova kreativnost i mašta će se dodatno izraziti u malom prostoru, jer im neće sve već biti na raspolaganju.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here