Početna Škola U vrtiću Sve što mi je potrebno naučio sam još u vrtiću

Sve što mi je potrebno naučio sam još u vrtiću

415
0

Većinu onoga što je trebalo da naučim o tome kako da živim, šta da radim i kako to da ostvarim, naučio sam još u vrtiću. Mudrost nije bila najvažnija za diplomu, ali jeste tamo, u obdaništu.

Šta smo sve poneli iz vrtića i da li smo nešto izgubili usput?

Evo šta sam naučio: Moraš sve da deliš sa drugima. Budi korektan u igri.  Ne  udaraj  lјude.  Vrati  stvari  na  mesto  odakle si ih uzeo. Pospremi nered koji si za sobom ostavio. Ne uzimaj stvari koje nisu tvoje. Izvini se kada nekoga povrediš.  Operi ruke pre jela. Povuci vodu za sobom u toaletu. Topli kolači i hladno mleko prava su stvar za tebe. Budi umeren u životu. Svaki dan nauči nešto, razmišlјaj o nečemu, crtaj i slikaj, pevaj, igraj i radi.

Dremni svako poslepodne. Kada izađete iz kuće, pazite na saobraćaj, držite se za ruke i ne odvajajte se. Znajte da postoji čudo . Setite se malog semena u plastičnoj čaši. Korenje ide nadole, a bilјka raste nagore, a da niko ne zna kako i zašto. Svi smo mi takvi.

Zlatna ribica, hrčak  i beli miš, pa čak i malo seme u plastičnoj čaši – svi oni umiru. Tako je i s nama.

Setite se knjige o Diku i Džejn i prve reči koju ste nauč ili , najveće od svih reči: zledaj. Sve što treba da  znate jeste tu  negde oko vas. I zlatno pravilo, i lјubav  i osnovna higijena.  I ekologija, i  politika  i  zdrav  život.

Zamislite  koliko  bi  svet  bio  bolјi   kada   bismo   svi  – čitav svet  – svakodnevno jeli  kolače  sa  mlekom  oko  tri  popodne,  a  zatim legli  i   pokrili   se  ćebadima   da   odremamo.   Ili,  kada   bi   u zemlјi važila pravila da se stvari uvek vraćaju tamo odakle se uzmu i da se sredi sav nered koji se napravi. A i za vas, bez obzira koliko godina imate, važi: kada izlazite iz kuće, držite se za ruke i ne razdvajajte se.

Melem za dušu – Robert Falgam

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here