Početna Porodica Deca za decu Svet je okrugao, a ne kockast – Dunja Opsenica (8. razred)

Svet je okrugao, a ne kockast – Dunja Opsenica (8. razred)

1114
0
Dunja Opsenica

Dunja Opsenica učenica Osnovne škole „Svetozar Miletić“ iz Zemuna, za rad pod nazivom “Svet je okrugao, a ne kockast”  osvojila je 2. mesto na našem istoimenom konkursu. Ovaj rad je osvojio nagradu u kategoriji starijih osnovaca. Čestitke Dunji!

Svet je okrugao, a ne kockast

Od najranijeg detinjstva pamtim globus na pisaćem stolu moje sestre. To je za mene sinonim sveta. Isto tako pamtim i veliki trudnički stomak moje komšinice. To je za mene sinonim majčinstva, bliskosti.

Svi ti moji sinonimi nemaju ivice, nemaju oštrine i podsećaju me na moju malu, šarenu, plišanu loptu kojom sam se igrala u detinjstvu. Oni su okrugli, svaki od njih na svoj način može da se okreće. Taj okrugli oblik nam ukazuje na nešto što nas neće ugroziti. Lopta nema nikakav ,,šilјak“, koji bi nas mogao povrediti, ubosti, raniti. I kada lјudi verbalno komuniciraju, to bismo slikovito mogli da prikažemo kao neku eliptičnu liniju. Znači, i uzajamni razgovor dvoje lјudi zamišlјamo nekako oblo. I naš ,,motor svesti“, naša glava i mozak takođe su okrugli. Sve je to priroda nekako skladno stvorila. Već na početku rekoh, trudnički stomak svake majke je loptastog oblika. Beba u stomaku je sklupčana i sve to ukazuje na neku ušuškanost, mirnoću. Ali, nažalost, sada živimo nekim drugim ,,tempom“. Sada više ne razmišlјamo, a i ne obraćamo pažnju na to iz kakvog oblika smo proistekli, ne razmišlјamo ni o tome da li ćemo i kako ćemo komunicirati…

Danas ćemo umesto male plišane lopte, mnogo češće u rukama sasvim malog deteta videti mobilni telefon. Eto kocke, eto ,,šilјka“, eto ravne linije komunikacije. Da li je moguće da kada uđete u gradski autobus, više niko, ali baš niko međusobno ne razgovara?! Svi kao ,,zombiji“, bulјe u te četvrtaste sprave. Istina je da pomoću tih sprava razgovaram sa mojom rođenom  sestrom, koja je fizički udalјena od mene na stotine kilometara i nije sporno da je ta četvrtasta sprava, bila ona mobilni telofon, tablet, kompjuter… u mnogome unapredila i olakšala život i komunikaciju između lјudi. Sada je samo pitanje da li smo više dobili ili izgubili! Činjenica je da sve te električne i elektronske mašine svi mi nemilosrdno koristimo… Čim otvorim oči u rukama mi je sada telefon, čim uđem u dnevnu sobu gledam u četvrtasti televizor… Pa nije ni čudo što smo zaboravili da je svet okrugao.

Iako još nismo dovolјno zreli, sve više počinjem da razumem očaj i beskonačne molbe roditelјa da prestanemo da se družimo sa ,,kockastim“ stvarima. Sve sam svesnija slutnji odraslih da ćemo ostati ,,zaklјučani“, i u fizičkom i u mentalnom smislu u naša četiri zida, ako nastavimo druženje sa ,,kockama“.

Dunja Opsenica 8/2, 14 godina
Osnovna škola „Svetozar Miletić“, Zemun
Predmetni nastavnik: Marković Simona

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here