Početna Porodica Deca za decu Svet je okrugao a ne kockast – Mijat Savićević (srednja škola)

Svet je okrugao a ne kockast – Mijat Savićević (srednja škola)

236
0
Mijat Savićević

Mijat Savićević učenik Ekonomsko-tehničke škole, iz Kuršumlije, pohvaljen je za rad pod nazivom “Svet nije kockast, već okrugao” na konkursu koji je raspisao sajt Moje Dete pod imenom “Svet je okrugao, a ne kockast”. Ovaj rad je pohvaljen u kategoriji srednjoškolaca. Čestitke Mijatu!

Svet je okrugao a ne kockast

Kao što se Zemlјa okreće oko svoje ose, tako se i čovekov život stalno okreće u krug. Svakog dana radimo iste stvari i tako nam rutina oduzima najveći deo svakodnevnice. Pitanje je, kako se to odražava na život pojedinca?

Po mom logičkom mišlјenju savremeni čovek, sve više podseća na priklјučak za neku mašinu. Čovek se danas retko posmatra kao svesno i živo biće i u čoveku se gleda samo njegova sposobnost za rad. Svakog dana ustajemo, odlazimo na posao, koji najčešće ne volimo puno, radimo sa lјudima sa kojima nemamo slične poglede na svet i onda se premoreni vraćamo kući, koja u većini slučajeva služi samo kao prenoćište. Ovakav način života ostavlјa velike posledice na život lјudi.

Društveni život se sveo na dopisivanja i telefonske razgovore, pa čak i ako se neko dogovori da izađe na kafu ne ide se bez telefona. Mladi lјudi sve češće uzimaju antidepresive da bi mogli da prihvate realnost u kojoj će provesti ostatak života. A najgore je to, što se ne vidi svetlost na kraju tunela, i smatram da će generacija lјudi živeti istom bednom sudbinom kojom su živeli njihovi preci. Danas retko koga zanima psihičko stanje radnika, ne brine se za njegova osećanja, niti za brige prema porodici. U savremenom društvu bitan je čovekov radni vek, to jest kakav doprinos čovek može pružiti društvu. Jedan od najvećih srpskih modernista Milan Rakić je pesmom ,,Dolap” je najbolјe prikazao lјudski život. Ovaj pesnik poredi lјudski život sa jednom stazom koja nikuda ne vodi i na koju nije moguće uticati, krug bez uzbuđenja i radosti.

Da je svet kocka možda bi nekako i došlo do bolјe strane, ali iz ovog začaranog kruga nema izlaza. Krug života nije ništa više od skupa malih radosti i velikih patnji. Možda je najbolјe prepustiti se krugu, zaboraviti na svoje želјe i potrebe.

Ime i prezime učenika: Mijat Savićević
Uzrast: treći razred srednje škole,
Ekonomsko-tehnička škola, Kuršumlija
Adresa stanovanja: Sl.Merdare
Mentor: Jasmina Ročkomanović

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here