Početna Porodica Saveti Svoju decu moramo vaspitavati u duhu ovih 11 velikih reči

Svoju decu moramo vaspitavati u duhu ovih 11 velikih reči

1771
0
vaspitanje deteta

Razvoj ličnosti svakog deteta, uglavnom zavisi od njegovih roditelja, škole i okruženja. U ovih 11 reči smeštena je čitava filozofija pravilnog razvoja jedne nove ličnosti. Ukoliko ih se kao roditelji budemo pridržavali, naš podmladak će zasigurno biti na pravom životnom putu.

ZELENO

Zeleno je dar sunca i osnovni izvor čovekovog života. Kakav je to čovek, ako bar jedno drvo nije zasadio u životu? Prema zelenim površinama moramo se odnositi kao prema svetinji, jer je zeleno uslov čovekovog opstanka na ovoj planeti.

ZDRAVLJE

Bez zdravlja nema ni sreće ni pravog života. Za zdravlje su neophodni; zdrava sredina, zdrava hrana i zdrav način života. Treba učiniti sve da ta tri uslova bar približno budu ispunjena.

LJUBAV

Medjusobno iskazana ljubav u porodici mora biti i delom potvrđivana. Neposredno i svakodnevno. Čovek a pogotovu dete, stalno oseća potrebu da voli i bude voljeno.

AKTIVNOST

Dete ima potrebu da bude aktivno. Tu potrebu treba usmeriti prema učenju, radu i pravoj zabavi sa bar jednom kulturnom, sportskom ili rekreativnom aktivnošću. Svaka porodica u tome bije svoju veliku bitku. Ako je izgubi, dete će biti aktivno u pušenju, opijanju, krađi i drugim oblicima negativnog iskazivanja.

RAD

Rad je vrhovni kriterijum vrednosti čoveka. Od prvog dana dete treba uporedo i svakog dana da uči i da radi. I tako kroz ceo život.

UČENJE

Najgore je učenje na sopstvenom iskustvu. Zato su tu stariji i knjige i ne treba ih štedeti od „habanja“.

USPEH

Nema uspeha bez uspeha. Uspeh je detetu (i svakom čoveku) potreban kao hrana, svakog dana.

DOBROTA

Dobrota je mera čovečnosti, veliki bedem pred rastućim egoizmom i mržnjom. Poražavajuće je ako se mladi svakodnevno uveravaju da je sve teže postati i ostati dobar čovek.

ODGOVORNOST

Kad formiramo odgovornog mladog čoveka onda smo postigli sve. Odgovornost treba podsticati i nagrađivati od malena. I obrnuto. Ničija neodgovornost ne sme da prođe bez odgovarajućih posledica, sve do najstrožijeg kažnjavanja.

POŠTOVANJE

Dete je čovek u malom. Kao takvo ga treba uvažavati i poštovati. Ono mora da zna da će utoliko biti više poštovano ukoliko više daje i postiže.

STVARALAŠTVO

Stvaralaštvo je najveći dar prirode – čoveku. Skoro svako dete nosi neku klicu darovitosti. Treba je što ranije otkriti, negovati i razvijati; za njegovo dobro i dobro ovoga sveta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here