Početna Porodica Saveti Tinejdžer nosi protezu – danas je to IN!

Tinejdžer nosi protezu – danas je to IN!

1652
0
tinejdžer-proteza
Foto: Pixabay.com

Svaki roditelj koji ima dete tinejdžera u kući zna koliko zapravo svaki dan predstavlja izazov. Kada tinejdžer nosi protezu, to je izazov više. Bar je tako je bilo do pre neku godinu. Međutim, sa razvojem stomatološke nauke, razvio se i dizajn fiksnih proteza, pa se sa punom slobodom može reći da tinejdžeri čak i rado nose ovo ortodontsko pomagalo.

Tinejdžer plus proteza = panika

Biti tinejdžer nije lako. Pubertet za većinu predstavlja hormonski ringišpil. Telo se menja, a fizički izgled postaje sve bitniji. Ne treba nas iznenaditi što većina tinedjžera nije oduševljena time kako izgleda. Pod uticajem hormona menjaju se koža, građa i neke opšte telesne karakteristike. Iako je ovo sastavni deo sazrevanja i odrastanja, nijedan mladi čovek ne vidi to tako kada se pogleda u ogledalo.

Naprotiv, najčešće sa slabom samouverenošću i niskim samopouzdanjem, tinejdžer će videti samo svoje mane: akne, masnu kožu, neukrotivu kosu, telo koje se razvija te je u neskladu. Ukoliko se tome dodaju krivi zubi ili još bolje – fiksna proteza koja treba da ih ispravi, jasno je zbog čega se to doživljava kao najveća kazna.

Činjenica je da nošenje proteze u velikoj meri utiče na društveni život onog koji ih nosi. Kada se ima u vidu koliko je za mlade ljude, pogotovo srednjoškolce važno druženje i društvo, onda je potpuno razumljiv njihov otpor prema protezama.

Međutim, to nije razlog za paniku, ni kod roditelja ni kod tinejdžera. Razvoj stomatologije doneo je umesto nervoze i nezadovoljstva proteze koje čak i adolescenti vole da nose.

Kako pomoći tinejdžeru da ponosno nosi zubnu protezu?

Ako vaš tinejdžer treba da nosi zubnu protezu, pomozite mu da se najpre navikne na tu ideju. Podržite njegove stavove, shvatite kako se oseća, a onda pažljivo i argumentovano izložite značaj nošenja ovog ortodontskog pomagala za zdravlje zuba. Izuzetno je važno da razumete kako će se to odraziti na njegovu ličnost u razvoju, te izaberite onaj pristup za koji pouzdano znate da će delovati.

U saradnji sa stomatologom objasnite svom tinejdžeru u kojoj meri će ova korekcija popraviti njihovo zdravlje, pa i budući socijalni život. Predočite mu i to da nije slučajno to što su zubne proteze odjednom postale hit svuda u svetu, pa i među mlađim ljudima. Metalne, keramičke ili safirne, ne samo da ispravljaju zube, već mogu biti i zanimljiv ukras u ustima.

tinejdžer-proteza
Foto: Unsplash.com

Ako znamo da bravice i ligaturne gumice mogu biti i u različitim bojama, onda je sasvim jasno da čak i proteza može biti izraz kreativne ličnosti tinejdžera.

Pored regularnih proteza, danas postoje i lingvalne. One se nose sa unutrašnje strane zuba, pa su nevidljive. Samo onaj ko ih nosi zna da su tu. To ume da bude zgodno za one izuzetno stidljive.

Navikavanje na proteze

Nošenje proteze početku može stvarati neprijatan osećaj u ustima. Tkivo desni prolazi kroz period zarastanja, a postoji mogućnost da se vremenom gingiva i smanji. Neophodno je redovno posećivati stomatologa koji će pratiti stanje u vilici. Posete stomatologu su otprilike jednom mesečno kada on procenjuje da li treba zategnuti protezu.

Postoje neke namirnice koje vaš tinejdžer neće moći da konzumira nakon toga. Tvrda, hrskava, a pogotovo lepljiva hrana se ne preporučuje neposredno po zatezanju proteza. Neko vreme moraće da zaboravi na orahe, karamel, sladoled, pa i žvake. Ipak, to ne znači da se mora svega odreći, već samo da promeni navike u ishrani. Tvrđu hranu možete seći na manje komade, na primer. Manji zalogaji i voda u toku obroka i neće biti problema!

Deo procesa navikavanja na zubne proteze jeste i uspostavljanje drugačije oralne higijene.

Dobra oralna higijena sa protezama se vežba

Nakon što vašem tinejdžeru postave proteze, otvara se novo poglavlje u praktičnoj higijeni usta i zuba, koje on može doživeti kao još jedan razlog za dosadu i nezadovoljstvo. Istina je da oralna higijena sa protezama zahteva više angažovanja, ali takođe je tačno i to da se upornom vežbom savladava lako.

Izuzetno je važno da se zubi nakon svakog obroka očiste, a zubni konac koristi makar jednom dnevno. Četkanje zuba posebnom ortodontskom četkicom, kao i čišćenje zuba i interdentalnog prostora zubnim koncem može malo više potrajati, ali je važno znati da to nije nesavladiv napor.

Godina ili dve nošenja proteze zarad celoživotnog sjajnog osmeha – čini se kao mala cena, zar ne? Pomozite svom tinejdžeru da shvati ovu jednostavnu istinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here