Početna Škola Prepričana lektira Tom Sojer – prepričana lektira (Mark Tven)

Tom Sojer – prepričana lektira (Mark Tven)

25374
0

Pred vama se nalazi ukratko prepričano delo Marka Tvena, “Tom Sojer”. Tekst koji je pred vama može vam veoma dobro poslužiti i kao građa za pismeni sastav na ovu temu. Naša preporuka je da ipak pročitate ovaj roman i doživite ga na svoj način.

Tom Sojer – prepričana lektira

Detinjstvo je vremenski neograničeno, a pritom i najlepše doba čovekovog života. Sve dok je igre i zabave ne manjkaju ni iskrene radosti. Bezbroj zanimljivih trenutaka, anegdota, igara, mašte i volje koja se ne može istrošiti, ujedinjuju svu decu ovog sveta. To su univerzalni načini koji vode do njihove sreće.

Književnost za decu plodna je takvim temama, poštujući njihov svet i ceneći vrednosti detinjstva.

Roman „Tom Sojer“ jedno je od najpoznatijih dela književnosti za decu. Autor romana, Mark Tven,  pokušao je da svoju želju za pustolovinom, avanturom i nepoznatim pretvori u zanimljivu priču o dečaku Tom Sojeru, imajući mnogo razumevanja za njegov svet koji je pun nestašluka, vedrine, šale i nesvakidašnjih događaja. Zbog toga možemo reći za ovaj roman da je avanturistički, a glavna tema jeste detinjstvo i pustolovine dečaka Toma Sojera.

Tom je predstavnik sve dece željne igre i nepresušne volje da svaki trenutak bude ispunjen. Njegovo detinjstvo i te kako je ispunjeno, i to nestašlucima, zabavom i  brojnim avanturama. Tom je veliki vragolan i pustolov, snalažljiv je, domišljat, pun je ideja i veliki šaljivdžija, ali ono što je najvažnije – nije iskvaren i zao, već dobro i iskreno dete, što pokazuju odnos koji gradi prema drugoj deci.

Tom živi sa tetkom Polom, koja se stara o njemu i koja ga izuzetno voli, jer odrasta bez roditelja. Uprkos velikoj ljubavi i pažnji, ipak ne želi da ga razmazi, već naprotiv, ume da bude oštra prema njemu i da ga kazni. Jednom prilikom, iako je znala da Tom ne voli da radi, da ume da bude lenj, a da je pritom subota dan za igru i odmor od škole, tetka Pola kaznila ga je farbanjem ograde, što je Tom teško prihvatio. Njegova vragolasta priroda brzo pronalazi rešenje za ovaj, kako se čini, veliki problem. Druga deca se igraju i uživaju, ali Tom želi da im pokaže da je njemu jednom zabavnije nego svima njima zajedno, te on ogradu farba pretvarajući se da uživa i da je to prava zgoda. Tako će namamiti ostalu decu da dođu i uživaju u tom poslu, ali najpre svako mora da plati da bi se oprobao. Dok Tom sedi i uživa, posao obavljaju drugi i na kraju je sve ispalo kako treba.

Tom Sojer umeo je i na druge načine da se zabavi – jedno prilikom je u crkvi, na propovedi, pustio jelenka pred mnoštvom sveta, a neki pas je krenuo na bubu, te je tako nastala prava zbrka u crkva i svečanost je bila uništena. Međutim, Tom nije bio miran ni na jednom drugom mestu. Nemiran je bio i u školi koju nikako nije voleo niti je pokazivao neko znanje. Često je nalazio neka opravdanja da izostane iz škole ili zakasni na čaš, a ni na časovima nije bilo bolje, jer je zadirkivao druge i ometao nastavu. Tako je Tom često bio opominjan i kažnjavan. Jedna od kazni bila je i ta da mora sedeti sa devojčicom Beki Tačer, što dovodi do toga da se rodi prijateljstvo. Kasnije su se čak zakleli i na večnu ljubav koja će nekoliko puta, uz povremena durenja biti dovedena u pitanje. U jednoj njihovoj svađi Tom je poželeo da privremeno umre, jer ga je Beki izbegavala, te bi je tako kaznio.

Svakakve ideje su Tomu padale na pamet. Često je odlazio u šumu i tamo sanjario o onome što bi mogao biti – Indijanac koji lovi bikove, veliki poglavica, vojnik, klovn, gusar ili slavni odmetnik, Robin Hud. Maštarije dečaka Toma bile su važnije podjednako kao i igra. Međutim, anegdote dečaka nisu uvek bile naivne dečije ludorije. Jedne večeri Tom se našao u jezivoj i strašnoj situaciji, postavši svedok jednog ubistva na groblju. Hak i Tom prisustvovali su pljački nekog groba, koja se pretvorila u svađu između Mafa Potera, Indijanca Džoa i doktora Robinzona. Indijanac Džo je ubio doktora, ali je krivicu pripisao pijanom Mafu. Posle tog jezivog zločina Tom je imao noćne more i košmare, sve dok na suđenju nije ispričao šta se zaista dogodilo i smirio savest, ali je znao da se neće lako izvući i da će mu se Indijanac Džo osvetiti.

Da je Tom zaista bio nestašno dete i da je imao čudne ideje govori i njegova odluka da „vodi razbojnički život“, tj. da postane gusar. Džo Harper i Hak Fin podržali su svog druga i odlučili da odu sa njim. Povod Tomovog odlaska bila je bolest Beki Tačer i njeno nedolaženje u školu. Tom je bio tužan, razočaran, čak se i on razboleo, ali nakon toga čvrsto odlučuje da postane gusar i ode od kuće. Međutim, trojica drugova nije ni slutila koliko je teško biti odvojen od porodice i suočiti se sa raznim neprilikama koje donosi priroda. Pritom, dok su se oni suočavali sa strahovima, njihove porodice bile su očajne, uspaničene, beznadežne. Svi su već bili ubeđeni da su se utopili i da su odavno mrtvi, sve dok se jednog dana nisu pojavili u crkvi, na nekoj oproštajnoj svečanosti priređenoj njima u čast i tako ublažili tugu porodica. Nakon nekog vremena Tom je ponovo krenuo u avanturu, ali ovoga puta u potragu za blagom, koje na kraju pronalaze Indijanac Džo i  glupvonemi Španac, a koje će oni kasnije prariti i smišljati plan kako da im ukradu blago.

Blago je bio sakriveno u pećini u kojoj su se Beki i Tom izgubili, a to je Tom sasvim slučajno otkrio. Tek posle jezive smrti Džoa, Tom i Hak su pronašli blago, a priča o nađenom blagu se nadaleko pročula i postala poput legende, te su svi krenuli u potragu ne bi li pronašli nešto. Među Tomove anegdote spadaju u svađa sa Beki, zatim njegovo žrtvovanje i batine koje je zbog nje dobio, pretvarajući se kako je on pocepao knjigu prekog nastavnika, a zatim i situacija kada se izgubio u pećini zajedno sa Beki i kada su nekoliko dana gladovali i pokušavali da pronađu izlaz.

Tom Sojer je dečak željan zabave, pustolovine, vragolija. On nije neko ko ume da bude vredan, marljiv u školi, poslušan i pokoran, već naprotiv, sa tetkom Polom koja ga čuva neprestano ‘ratuje’, ali ona uvek pronalazi razumevanje za njegovu nemirnu prirodu. Tom želi da istražuje, da se zabavlja, da smišlja neke nove ideje, da nadmudri ostale. On je veliki sanjar, što pokazuje njegova želja da postane slavani gusar, veliki osvetnik i da štiti sirotinju. O Tomu se najviše saznaje od njegove tetke, koja ima puno komentara za njegove vragolije. Međutim, dečak Tom, iako ima izvesne mane, ipak je neko ko istinski uživa u svom detinjstvu, iako ono nije sasvim savršeno i ponekad je puno nevolja.

Tom Sojer je primer nevaljalca, punog želje za avanturom, ali osećajnog i plemenitog dečaka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here