Početna Vesti Obaveštenja U Nišu održano druženje sa srpskim piscima za decu pod nazivom “Detinjstvo...

U Nišu održano druženje sa srpskim piscima za decu pod nazivom “Detinjstvo večno traje”

1731
0

Juče je na Filozofskom fakultetu u Nišu održano druženje i razgovor sa srpskim piscima za decu pod nazivom „Detinjstvo traje večno“. Događaj je organizovan u saradnji Filozofskog fakulteta u Nišu i Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Publika je imala priliku da čuje neke od najistaknutijih pisaca za decu i mlade u Srbiji: Slobodana Stanišića, Gordanu Timotijević, Branka Stevanovića, Uroša Petrovića, Stefana Tićmija, Miloja Radovića, Slavku Petković Grujučić,  Vlastu Cenića, Veru Cvetanović, Rusomira Arsića, Elizabetu Georgiev, Violetu Jović, Ljubišu Simić i Zlatu Ikanović.

Pisci su, najpre, pozdravili publiku čitanjem stihova, priča i anegdota, a nakon čitanja podelili su sa publikom svoje iskustvo u ispunjavanju onog večnog imperativa – ostati dete, i naveli razloge koji su ih inspirisali da se prepoznaju kao stvaraoci za decu. Uroš Petrović je interaktivnom igrom rešavanja zagonetki zabavio najmlađe članove publike, dok su studenti imali prilike da se pitanjima obrate piscima i porazgovaraju o željenim književnim temama.

Detinjstvo večno traje

O Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu

Medijana festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu ušao se u drugu deceniju svog postojanja. Juče je završen 11. festival po redu pod nazivom „Jedanaest osmeha za Medijanu“.

Centralni programi održani su u Oficirskom domu u Nišu. Novina ovogodišnjeg festivala je druženje dece iz hraniteljskih porodica sa piscima, pomenute tribine na Filozofskom fakultetu u Nišu sa ciljem unapređenja dečije književnosti i prezentacija Medijaninog festivala na društvenim mrežama. Održano je veče posvećeno Dušanu Pop Đurđevu, dobitniku nagrade „Naisa“ ovogodišnjeg festivala, program „Čuvamo ćirilicu“ u niškoj Narodnoj biblioteci, časovi druženja pesnika sa učenicima niških osnovnih škola. Kao i svake godine otvaranje i zatvaranje Festivala pratio je bogat scenski i kulturno umetnički program.

Kratka biografija Dušana Pop Đurđeva

Dušan Pop Đurđev je rođen 3. aprila 1953. godine u Novom Sadu. Piše satire i poeziju za mlade. Živi i radi u Novom Sadu. Direktor je Zmajevih dečjih igara.

Osnovnu školu pohađao u Kovilјu, Novom Sadu i Kaću, srednju u Kralјevu, a studije šumarstva na Univerzitetu u Beogradu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here