Početna Škola Sastavi - teme “U poznu jesen” – Pismeni sastav za osnovnu školu

“U poznu jesen” – Pismeni sastav za osnovnu školu

42456
0
pozna jesen sastav
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „U poznu jesen“ za učenike 6 i 7. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u temu „Jesen u mom kraju“ i slične teme u kojima se opisuje jesen.

U poznu jesen

Šarenolika i raznobojna jesen polako odlazi. Najlepši jesenji pejzaži i slike, ukrasile su moj kraj, čitav grad, sela i šumska prostranstva. Jesen je svuda ostavila svoj zlatni trag i sjaj. Bilo je toplijih dana, ali i sve učestalijih kiša. Svuda oko nas bilo je mnoštvo prelepih jesenjih prizora. Osećala se lepa jesenja promena. Međutim, i te slike polako nestaju. Sve manje je blagih jesenjih dana. Skoro da su ti dani sasvim nestali. Zamenjeni su ne baš lepim danima pozne jeseni. Uskoro će pasti i prvi sneg, ponegde već i jeste, zato su poslednji jesenji dani toliko hladni.

Svako novo jutro ispunjeno je gustom maglom. Veliki sivi oblaci puni su kiše koja upotpunjuje hladna jutra, ali i čitave dane. Krupne kapi kiše završavaju u barama koje su česte na ulicama. Hladan i svež vazduh nas upozorava na toplu odeću, dok hladan i snažan vetar njiše i savija gole grane drveća. Lišća skoro pa i da nema, a ni ptica. Sve je utihnulo. Početak jeseni bio je obeležen još ponekom pesmom ptičica, još ponekim zlatnim listom. Kroz krošnje se probijaju i poslednji topli zraci sunca. Sad nas sunce već retko svojom pojavom podseti na sve one tople i divne dane koji su odavno iza nas. Kako je sve to nestalo, došli su neki novi, sivi i tmurni dani. Ovo su zadnje jesenje slike, slike pozne jeseni.

U poznu jesen čitava je priroda ogolela, pusta. Mnogo je lepša bila na samom njenom početku. Tada je dočarala najlepše prizore i pejzaže. Odisala mirisom suvog lišća koje je lepršalo na granama, mirisom zrelog voća koje se tokom cele godine gaji i neguje, a onda u jesen napuni korpe. Na sve strane su mirisale dunje, jabuke i kruške. Iz svakog dvorišta dolazili su mirisi zimnice. Sad, u poznu jesen, mame i bake nemaju tog posla. Odavno su upakovale zimnicu i čekaju zimske dane. Svi poslovi koji se s jeseni obavljaju odavno su završeni.

Sve prolazi u iščekivanju novog godišnjeg doba – zime. U ovako hladnim i kišovitim danima, svima nedostaje leto i žarko sunce. Naravno, lepi dani najviše nedostaju deci. Ovih dana retko se može čuti dečja graja. Put do škole je jedini način da bar nakratko udahnemo malo svežeg vazduha. Međutim, i taj put je brz i kratkotrajan, jer su kiše veoma dosadne. Zato i ne uživamo mnogo i iščekujemo prve pahulje i prvi sneg. Škola i učenje je ono što nas najviše zanima ovih dana.

Prolaznici su užurbani i nerado nasmejani. Gde god da idu, žure. Vetar je hladan i uporan. Često je toliko jak i snažan da ono suvo, opalo lišće podiže i daleko i visoko ga nosi. To je vrlo čest prizor. Vreme koje je ispunilo ove dane, nagoveštava da će doći još hladniji. Neće biti kišoviti i vetroviti kao ovi, ali će sigurno biti još hladniji. Uskoro će nastupiti mraz i sve snežnije vreme. Zato i nema mnogo velike razlike između pozne jeseni i zime, sem u snežnim danima, ali svakako je hladno.

Dok iščekujemo još veće i drugačije promene u prirodi, jesen lagano ispraćamo. Uskoro se ni zadnji jesenji tragovi – jesenje lišće neće ni videti. Biće pokriveno belim i pahuljastim pokrivačem. Uskoro će i kapi kiše zameniti krupne pahulje. Sa neba nas neće pozdravljati sivi i tmurni oblaci, već beskonačno mnogo novih pahulja. Uskro stiže zima, zato ove zadnje jesenje dane ispraćamo uz tople jakne i kišobrane. Uskoro će se priroda sasvim uspavati, a do proleća, uživaćemo u zimskim čarolijama.

Prethodni članakKontrolne vežbe i zadaci iz Srpskog jezika za 2. razred osnovne škole
Sledeći članakKratke poučne priče za decu (o dobroti, zavisti, lenjosti, inatu…)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here