Početna Škola Sastavi - teme “U poznu jesen” – Pismeni sastav za osnovnu školu

“U poznu jesen” – Pismeni sastav za osnovnu školu

4185
1
pozna jesen sastav
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „U poznu jesen“ za učenike 6 i 7. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u temu „Jesen u mom kraju“ i slične teme u kojima se opisuje jesen.

U poznu jesen

Šarenolika i raznobojna jesen polako odlazi. Najlepši jesenji pejzaži i slike, ukrasile su moj kraj, čitav grad, sela i šumska prostranstva. Jesen je svuda ostavila svoj zlatni trag i sjaj. Bilo je toplijih dana, ali i sve učestalijih kiša. Svuda oko nas bilo je mnoštvo prelepih jesenjih prizora. Osećala se lepa jesenja promena. Međutim, i te slike polako nestaju. Sve manje je blagih jesenjih dana. Skoro da su ti dani sasvim nestali. Zamenjeni su ne baš lepim danima pozne jeseni. Uskoro će pasti i prvi sneg, ponegde već i jeste, zato su poslednji jesenji dani toliko hladni.

Svako novo jutro ispunjeno je gustom maglom. Veliki sivi oblaci puni su kiše koja upotpunjuje hladna jutra, ali i čitave dane. Krupne kapi kiše završavaju u barama koje su česte na ulicama. Hladan i svež vazduh nas upozorava na toplu odeću, dok hladan i snažan vetar njiše i savija gole grane drveća. Lišća skoro pa i da nema, a ni ptica. Sve je utihnulo. Početak jeseni bio je obeležen još ponekom pesmom ptičica, još ponekim zlatnim listom. Kroz krošnje se probijaju i poslednji topli zraci sunca. Sad nas sunce već retko svojom pojavom podseti na sve one tople i divne dane koji su odavno iza nas. Kako je sve to nestalo, došli su neki novi, sivi i tmurni dani. Ovo su zadnje jesenje slike, slike pozne jeseni.

U poznu jesen čitava je priroda ogolela, pusta. Mnogo je lepša bila na samom njenom početku. Tada je dočarala najlepše prizore i pejzaže. Odisala mirisom suvog lišća koje je lepršalo na granama, mirisom zrelog voća koje se tokom cele godine gaji i neguje, a onda u jesen napuni korpe. Na sve strane su mirisale dunje, jabuke i kruške. Iz svakog dvorišta dolazili su mirisi zimnice. Sad, u poznu jesen, mame i bake nemaju tog posla. Odavno su upakovale zimnicu i čekaju zimske dane. Svi poslovi koji se s jeseni obavljaju odavno su završeni.

Sve prolazi u iščekivanju novog godišnjeg doba – zime. U ovako hladnim i kišovitim danima, svima nedostaje leto i žarko sunce. Naravno, lepi dani najviše nedostaju deci. Ovih dana retko se može čuti dečja graja. Put do škole je jedini način da bar nakratko udahnemo malo svežeg vazduha. Međutim, i taj put je brz i kratkotrajan, jer su kiše veoma dosadne. Zato i ne uživamo mnogo i iščekujemo prve pahulje i prvi sneg. Škola i učenje je ono što nas najviše zanima ovih dana.

Prolaznici su užurbani i nerado nasmejani. Gde god da idu, žure. Vetar je hladan i uporan. Često je toliko jak i snažan da ono suvo, opalo lišće podiže i daleko i visoko ga nosi. To je vrlo čest prizor. Vreme koje je ispunilo ove dane, nagoveštava da će doći još hladniji. Neće biti kišoviti i vetroviti kao ovi, ali će sigurno biti još hladniji. Uskoro će nastupiti mraz i sve snežnije vreme. Zato i nema mnogo velike razlike između pozne jeseni i zime, sem u snežnim danima, ali svakako je hladno.

Dok iščekujemo još veće i drugačije promene u prirodi, jesen lagano ispraćamo. Uskoro se ni zadnji jesenji tragovi – jesenje lišće neće ni videti. Biće pokriveno belim i pahuljastim pokrivačem. Uskoro će i kapi kiše zameniti krupne pahulje. Sa neba nas neće pozdravljati sivi i tmurni oblaci, već beskonačno mnogo novih pahulja. Uskro stiže zima, zato ove zadnje jesenje dane ispraćamo uz tople jakne i kišobrane. Uskoro će se priroda sasvim uspavati, a do proleća, uživaćemo u zimskim čarolijama.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here