Početna Vesti Učenici iz Žitnog Potoka pobednici izazova „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“

Učenici iz Žitnog Potoka pobednici izazova „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“

1375
0

Učenici VI-1 OŠ „Vuk Karadžić“ u Žitnom Potoku osvojili su 1. nagradu na prvom po redu IZAZOVU pod nazivom „Ne prlјaj. Nemaš izgovor!”. Učenici ovog odelјenja osvojili su 2.500 evra za najbolјi Eko bonton, u konkurenciji od čak 352 prijavlјena odelјenja u 226 osnovnih škola iz Srbije. Organizator ovog edukativnog takmičenja je SBB fondacija.

– Drago nam je što je već prvi izazov pokazao da u Srbiji postoji mnogo kreativne dece, kao i nastavnika koji se zalažu da kod svojih đaka razviju ekološku svest i etiku. To pokazuje broj prijavlјenih đaka, kojih je u prvom krugu bilo čak 7.276 iz 352 odelјenja. Svakim izazovom želimo da podstaknemo decu da razvijaju samoinicijativu, pozitivne vrednosti, da zajedno sa nama čuvaju životnu sredinu i postanu pravi primer svojim drugarima i zajednici u kojoj žive- kazala je povodom uručenja nagrade Jovana Lukić, direktor SBB fondacije.

Nagrada se odnosi na kupovinu opreme koja će pomoći unapređenje nastave.

– Kada sam videla reklamu, rešila sam da se prijavim sa svojim đacima. Svako od njih je dao predlog šta je prema njihovom mišlјenju najbitnije ekološko praviloi onda smo tako zajedno došli do ideje da napravimo ovaj interaktivni Eko bonton plakat. Od samog početka sam verovala da će naš tim pobediti uprkos tome što smo mala škola. Iako naši đaci i članovi tima, za razliku od đaka drugih škola, nisu imali tehničkih uslova za glasaju, ipak smo mi pobedili. Nadamo se da će naš rad da prihvate i druge škole, jer smatramo da je ovaj interaktivni plakat odličan za razredni čas i uz pomoć njega deca mogu da se na zanimlјiv i kreativan način upoznaju sa ekologijom – izjavila je ovom prilikom Ivana Radovanović, nastavnica fizike u OŠ „Vuk Karadžić“.

O projektu „Ne prlјaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV”

Projekat „Ne prlјaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV” pokrenut je u oktobru u okviru višegodišnje kampanje “Ne prlјaj. Nemaš izgovor!” uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a prvi od izazova koji je postavlјen svim osnovcima bio je osmišlјavanje „Eko bontona“.

Učenici iz Žitnog potoka imali su najkreativnije rešenje, kreirajući plakat u vidu zabavne i edukativne društvene igre namenjene osnovcima.

Ovo nije prvi put da SBB fondacija organizuje edukativne aktivnosti za mlade. Kroz sada već dobro poznatu kampanju „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“, oko 20.000 dece odgledalo je edukativnu predstavu „Ko to tamo prlja?“, i podelila knjige sa istoimenim naslovom. U okviru kampanje je, takođe, postavljeno i 21 igralište u 19 gradova Srbije i podeljeno 40.000 biorazgradivih torbi. Kampanju je podržao i veliki broj javnih ličnosti, a u okviru akcija čišćenja tokom četiri godine, očišćene su brojne lokacije u nekoliko desetina gradova.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here