Početna Škola Analiza lika Ujka Vanja prepričano delo, Anton Pavlovič Čehov

Ujka Vanja prepričano delo, Anton Pavlovič Čehov

6350
0

Jedno od najpoznatijih Čehovljevih dela jeste i drama pod nazivom „Ujka Vanja“, koju čini niz specifičnosti. Jedno od pitanja koje se otvara jeste i pitanje čovekove egzistencije, tačnije, kako uspostaviti balans između onoga što želimo i onoga što radimo.

Stoga, ovo je drama svakodnevnog života sasvim običnih, prosečnih ljudi, njihovih snova, ideala, neostvarenih želja, učamelosti i monotonije koja ih neizbežno prati, te za ovu dramu radnja sama po sebi nije toliko značajna koliko unutrašnji svet junaka.

Unutrašnja drama junaka

Upravo razmišljanja junaka, njihove težnje i delovanja dovode do mogućih zapleta koji se zbivaju u četiri čina i sve se dešava za nešto više od dvadeset i četiri časa. Naime, dolazak Serebrjakova i njegove lepe i mlade žene Jelena, na imanje, umnogome menja živote i ustaljenje aktivnosti onih koji na imanju žive određenim tempom – ujka Vanji, njegovoj sestričini Sonji, lekaru Astrovu, pa čak i radnicima u kući i na imanju, a to se ogleda kako u velikim tako i u malim i beznačajnim stvarima.

Lepota kao izvor nemira

Jelenina lepota i ženstvenost opčinila je sve na imanju, ali najviše ujka Vanju i doktora Astrova koji se ne mogu načuditi da neko može biti toliko lep. Kako je u njihov život unela nemir i usplahirenost, tako je u život mlade Sonje, zaljubljene u doktora Astrova, unela tugu, bojažljivost, nesigurnost. Naime, lik lepe i mlade Jelene važan je po tome što ona bar prividno pokreće ličnost ujka Vanje. Ona je razlog njegovog izlaska iz čamotinje u koju je upao, ona je svetla tačka koja mu ulepšava monotone trenutke, ali njegova ličnost nije sposobna da ide dalje od toga. On je zadovoljan sitnim stvarima kao što su razgovor sa Jelenom, pogledi, da bude u njenom prisustvu, da može slobodno da je posmatra i divi se njenoj lepoti. Sa njom ne ostvaruje nikakvu ljubav, jer je on osoba koja ne deluje, ne čini ništa da bi bio srećan.

Lik ujka Vanje

Ujka Vanja je tip ličnosti bez jasnih ideja, namera, čovek čiji je život dosadan, čija je prošlost prazna i on je toga svestan. On zna da je njegov život čist promašaj, bez vidljivih tragova, bez ikakvog zadovoljstva, uspomena, sreće. On je potpuno nesrećan i nezadovoljan i to ne krije. Njegov život se svodi na preživljavanje dana koji dolaze i na puka razmišljanja puna beznađa. On se prepustio sudbini, ne odupire se monotoniji, a jedina naznaka njegovog delovanja jeste kada se suprotstavlja Serebrjakovu koga krivi za svoj promašeni život, čiju ličnost razotkriva i obezvređuje, a zatim i trenutak kada puca na bivšeg zeta ukazuje na beznadežni položaj ujka Vanje. On je statična ličnost, puna tuge i melanholije, bezvoljan i nemaran za životnu sreću.

Lik doktora Astrova

Ponekih sličnosti sa Ujka Vanjom pokazuje i doktor Astrov, pogotovo kada je nezadovoljstvo životom u pitanju, s tim da Astrova karakterišu otresitost, kritički stav, a i u stavu prema Jeleni je drugačiji od ujka Vanje, jer on u tom odnosu deluje, pokušava da ostvari bliži odnos sa njom. Ipak, on shvata da Jelena sem fizičke lepote nema ništa drugo i to je jedino što njega privlači. On je svestan kakvim načinom života ona živi i takav način se ne uklapa u njegov model žene za kojom teži.

Doktor Astrov je ličnost koja ne očekuje ništa od budućnosti, kojoj niko ne treba i koja ima loše mišljenje o svetu i životu. Nerviraju ga seljaci, smeta mu malograđanstvo i seoska sredina, ljuti se na sve one koji uništavaju prirodu, jer je smatra neophodnom za opstanak ljudi. Njegov život počinje da se menja onda kada upoznaje Jelenu, ali do kraja je svestan šta od nje želi i kakvu osobu ona predstavlja za njega.

Lik lepe Jelene

Jelena sem lepote i dostojanstva ne zrači ničim drugim. Ona jeste brižna i odana supruga, svesna da je čak i udvaranje nepristojno, te se veoma pažljivo trudi da ne pređe granicu dozvoljenog. Sem prividno srećnog braka koji je zasnovan na koristi, tj. materijalnoj i egistencijalnoj sigurnosti, ona nema ništa – njen život je promašen, neispunjenj, prazan i dosadan. Ona je željna ljubavi i topline, a koju nije uspela da dobije od muža, s obzirom na to da je veoma skeptičan za svoje zdravlje i da jedino o tome brine. Jelena je pritom neispunjenja i na poslovnom planu, jer ništa nije postigla u muzici koju je studirala. Ona je očajna, jer zna da je u senci muža, da njen život prolazi uzalud, i da za nju „nema sreće na ovom svetu“.

Tragični lik mlade Sonje

Ipak, lik Sonje je jedini tragičniji od Jeleninog lika, jer je ona odavno nesrećna samom činjenicom da je ružna i da je baš takva zaljubljena u doktora Astrova. Iako je svesna da je on ne voli ipak nije spremna da se suoči sa tom činjenicom. Boli je to da se on zagledao u Jelenu, ali pritom ne odbija njenu pomoć i podršku da ostvari tu ljubav. Do kraja drame ostaje tragična, a svoju tešku sudbinu poistovećuje sa ujakom. Kraj drame je, prema tome i simboličan – njihova nada je ista – da je doći bolji dani, dani kada će i oni konačno biti srećni.

Drama atmosfere

„Ujka Vanja“ je drama atmosfere, koja u živote junaka duboko zadire, težeći ka uzroku njihovih delovanja, odnosno nedelovanja. Njihova nesreća leži u njima samima, a njihova nezadovoljstva, nemiri, strahovi i statične figure, osnovne su na kojima se grade njihovi životi. Pritom, životi su im prilično prazni i promašeni, te su to ličnosti poljuljanih egzistencija, sasvim epizodne ličnosti.

Prethodni članakMjesec i njegova baka – Branko Ćopić
Sledeći članakRezultati literarnog konkursa “Podeli dar” (Letnji raspust 2019.)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here