Početna Porodica Uradi sam porodični album – Fotografije kao poklon za 18. rođendan

Uradi sam porodični album – Fotografije kao poklon za 18. rođendan

637
1
foto-album-fotografije
Unsplash.com

Poseban dan u životu svakog tinejdžera je 18. rođendan. Kao roditelj možete ga učiniti još posebnijim uz pomoć fotografija. Svi se sećamo tog uzbuđenja kada postajemo punoletni, „svoji ljudi“. Prvi koraci u svetu odraslih uvek su uzbudljivi, puni mladalačke, poletne energije. Iza ugla nas čekaju razna iskustva, otvaraju se mogućnosti.

Kada se naše dete nađe na toj životnoj prekretnici sve što možemo je da podelimo s njim uzbuđenje i još malo ga „začinimo“. Maksimalno iskoristite ovaj važan dan i proslavite punoletstvo na simboličan način – poklonite svom sinu ili ćerki foto-album.

Lična foto-knjiga koja prikazuje najlepše uspomene iz detinjstva i bitne prekretnice u životu vašeg tinejdžera unikatan je i dragocen poklon. Potrebno je samo da se pažljivo izaberu slike i tema albuma. Fotografije naručite na sajtu za izradu slika, bez odlaska u foto radnju i tako pojednostavite celokupan proces pravljenja jedinstvene foto-knjige.

Mnogi roditelji su u nedoumici koje porodične fotografije treba da uključe u ovaj projekat. Uz sledeće savete za kratko vreme možete kreirati poklon koji će vaš tinejdžer čuvati do kraja života. Pročitajte.

Napravite izbor i organizaciju fotografija

Prvi korak u pravljenju foto-albuma za osamnaestogodišnjaka jeste pažljiv odabir slika. Premda deluje jednostavno, činjenica je da tokom 18 godina snimimo zaista puno fotografija. Da bi ceo proces bio od samog početka lakši, odlučite se za hronološki pristup. Počnite od rođenja i prvih bebinih slika – iz porodilišta ili kod kuće. U slučaju da nemate stare fotografije u digitalnom formatu, uvek ih možete skenirati pomoću pametnog telefona i izraditi ih ponovo.

fotografije-na-albumu
Unsplash.com

Pošto napravite izbor omiljenih slika, sledi njihova klasifikacija. Sortirajte izabrane fotografije u fascikle, i to po godinama ili ako vam je lakše – po temama i događajima. Setite se da cilj nije da uključite samo „savršene“ snimke, već sve one slike koje imaju posebnu sentimentalnu vrednost. Tako ćete sasvim izvesno foto-album učiniti nezaboravnim poklonom.

Foto-album kao knjiga uspomena

Nakon što odaberete i sortirate svoje najbolje slike, razmislite o tome kakva struktura je idealna za album. Kako želite da ispričate priču o odrastanju svog deteta? Da li ste više za klasičan pristup, u kom se prikazuju različite faze sazrevanja, a slike ređaju hronološki? Ako slažete ili lepite fotografije na ovaj način, obavezno sa strane dopišite detetov uzrast na fotografiji, kratak opis ili čak anegdotu koja će kompletirati priču i probuditi sećanja na uslikan događaj.

album-slike-fotografije
Pexels.com

Za nešto neobičniji poklon možete umesto hronološkog praviti tematski album. Primera radi, možete spojiti u kolaž fotografije sa svakog porodičnog praznika i tako pokazati kako je dete raslo do Božića do Božića. Posvetite 3-4 stranice događajima-prekretnicama, gde ćete poređati slike od krštenja do polaska u školu ili sa male mature. Svakoj temi dajte naziv i obavezno dopišite komentare – svoje roditeljske impresije i sećanja na određeni trenutak. Ovi mali „putokazi“ će podstaknuti vašeg punoletnog rođendanca da se priseti mnogih divnih momenata iz detinjstva.

Koje fotografije ne smete zaboraviti?

Može biti istinski izazovno da se kao roditelj odlučite koje fotografije „zaslužuju“ mesto u foto-albumu koji pravite. Da ne biste došli u iskušenje da uključite sve slike iz porodičnih albuma, poslužite se sledećim smernicama:

Fotografije kada je dete prvi put…

Prve godine detetovog života ispunjene su brojnim „prvi put“ momentima. S radošću se prisećamo kada je mališan prvi put progovorio, propuzao, prohodao ili se nasmejao. Nažalost, neki od ovih dragocenih događaja poput smeha ne mogu biti snimljeni fotografijom. Ipak, postoje mnoge druge situacije koje se i te kako mogu sačuvati fotoaparatom i koje treba da budu u foto-albumu.

Unsplash.com

Fotografija ispred porodilišta, prvi portret, prva fotografija sa bratom/sestrom, možda kupanje u bebi-kadici ili osmeh sa prvim (i jedinim) zubićem – sve su ovo neprocenjivi momenti koje želite da uvrstite u foto-knjigu.

Fotografije porodice

„Postoje dva poklona koja trebamo dati našoj deci. Jedan su koreni, drugi su krila.“

 Sledeći ovu mudru misao, u foto-album obavezno uključite fotografije članova porodice. Za većinu, detinjstvo je najdiviniji i najbezbrižniji period u životu kada provodimo mnogo vremena sa roditeljima, sestrama, braćom, bakama i dekama. Pažljivo birajte slike koje nisu zamućene i gde svi gledaju u kameru da bi foto-projekat zaista uspeo.

Možete se „poigrati s vremenom“ tako što ćete staviti pored porodičnog portreta fotografiju porodice – 10 godina kasnije. Svakako će biti zanimljivo videti na jednom mestu koliko su se svi promenili, a deca porasla od osnovne do srednje škole.

Fotografije sa važnih događaja

Kreiranje foto-knjige je skoro nemoguće bez rođendanskih i školskih fotografija, te svih onih slika sa malih i velikih prekretnica koje su porodici važne. Dodajte dozu humora tako što ćete uključiti fotografiju deteta koje sedi na noši (navikavanje na nošu je istinski prelomni događaj). Slike na kojima dete čita prve slikovnice ili piše prva slova, prvi dan u vrtiću i školi – svaki od ovih trenutaka zavređuje mesto u albumu.

Iako bi se vaš punoletni sin ili ćerka rado odrekli onih školskih fotografija na kojima nosi protezu i smešnu majicu – nemojte ih zaboraviti. Isto važi i za slike sa formalnih događaja kao što je matursko veče u osnovnoj školi, dodela diploma ili medalja na nekom takmičenju, plesni i recitatorski nastupi.

Rođendanske fotografije

„Kruna“  foto-projekta za 18. rođendan svakako pripada rođendanskim proslavama i tortama. Možete nekoliko stranica posvetiti hronološki poređanim fotografijama prvih 17 rođendana vašeg deteta. Ova jedinstvena galerija rođendanskih lica i svećica pokazaće na emotivan način kako je vaše dete raslo iz godine u godinu.

Ne zaboravite fotografije sa porodičnih odmora

Dodajte još malo pustolovnog duha i vetra u leđa svom „odraslom“ detetu, tako što ćete ubaciti uspomene sa letovanja. More, plaža, kampovi, planinarenje, skijanje, sankanje – ove šarene slike avanturističkog odrastanja podstaći će ga da što više putuje u dvadesetim.

dete-list
Unsplash.com

Uz to, bebe i mala deca u kupaćim kostimima su neodoljiv prizor – pa svakako možete biti sigurni da će doprineti lepoti i kvalitetu foto-albuma koji pravite.

Praznici su važni

Ukoliko se opredelite za tematsku foto-knjigu, jedna od tema svakako mora biti Nova godina i božićni praznici. Unesite novogodišnju čaroliju porodičnim fotografijama na kojima je cela porodica okupljena oko jelke i razmenjuje poklone. Slike sa Deda Mrazom? Zašto da ne?

Na kraju, ne zaboravite da svaku fotografiju i temu dodatno oplemenite rečenicom ili dve. Na prvim „bebi“ stranicama možete napisati tačno vreme rođenja deteta i koliko je bilo teško. Dopisani stihovi omiljene uspavanke takođe daju posebnu vrednost, naročito kada se poslužite kitnjastim rukopisom. Uz fotografije možete dodati i dečje crteže, pozorišne i bioskopske ulaznice i da tako kompletirate savršen poklon. Oduševljenje sasvim sigurno neće izostati.

1 KOMENTAR

  1. Ovakve poklone deca cene tek kad dodju u neke zrelie godine, tako da sam ja pravila album od perioda kad su bili bebe i poklonila im kad su krenuli u sopstveni zivot kao odrasli ljudi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here