Početna Porodica Saveti Uređenje dvorišta uz pomoć paleta

Uređenje dvorišta uz pomoć paleta

230
0

Paletne daske mogu biti izuzetno korisno rešenje prilikom transformisanja enterijera ili eksterijera vaše kućne oaze. Zato, ukoliko planirate uređenje dvorišta u bliskoj budućnosti, pročitajte naredne savete. Evo šta ćete sve moći da napravite uz pomoć euro paleta.

Klub stočić za terasu od euro paleta

Mali sto od paleta za terasu možete napraviti na nekoliko načina. 

  • Prvi, i ujedno najjednostavniji, podrazumeva da poređate palete jednu preko druge, uz tapaciranje svih stranica stola. Posmatrajte ovaj posao kao zadatak koji podseća na sklapanje dečijih kockica. 
  • Naredni, nešto komplikovaniji, od vas zahteva da paletnu dasku isečete tako da predstavlja nogare klub stočića. Napravljene noge pripojite sa drugom paletom. Gornje palete u oba slučaja treba popuniti daskama sa drugih paleta, kako bi se formirala ploča stola. 
  • Treća metoda iziskuje odvajanje dasaka sa gornje i donje strane paleta, te kasnije pripajanje istih u veću ploču. Dobijenu podlogu spojite sa modernim nogarima i prefarbajte.

 Oprobajte se i u pravljenju baštenskog nameštaja od euro paleta.

 

Napravite fotelje ili čak sogu 

Premda na prvi pogled deluje komplikovano, pravljenje fotelje od paletnih dasaka će zapravo biti izuzetno jednostavan zadatak. Kako biste napravili sedalni deo, dve euro palete postavite jednu preko druge te ih dobro fiksirajte (po želji dodajte nekoliko poprečnih dasaka za veću nosivost). Što se tiče samog naslona, jedino je potrebno ušrafiti paletu odgovarajućih dimenzija na zadnjoj strani konstrukcije. Kreirani komad nameštaja upotpunite dušecima i jastucima za potpuni osećaj udobnosti. 

Element za skladištenje od paleta

Glavni cilj je napraviti element koji podseća na kockasti kovčeg. Za početak, nabavite desetak euro paleta, kako biste imali dovoljno materijala tokom čitavog procesa. Pet najzdravijih paleta namenite za stranice kovčega, a šestu za sama vrata. Rupe na paletama zakrpite daskama sa preostalih paletnih dasaka – kako alati ili drugi predmeti kasnije ne bi ispadali iz elementa. Palete postepeno fiksirajte uz pomoć metalnih spojnica, praveći prethodno zamišljeni oblik. Vratanca montirajte uz pomoć šarki. Za olakšano sortiranje predmeta, unutar elementa možete postaviti dasku po sredini. Kovčeg možete postaviti u ostavi ili garaži.

Napravite viseću policu

Šrafljenjem palete za zid dobićete unikatnu viseću policu za fasadu kuće ili drugog objekta u dvorištu. Jedino što će pre samog fiksiranja biti neophodno, jeste da odšmirglate paletu odgovarajućim brusnim papirom. Po želji i ukusu, policu prefarbajte u nijansu koja ne odskače previše od kompozicije fasade. Po završenom farbanju, polici možete da ušrafite zidne čiviluke ili postolja za saksije. Posao je jednostavan I zabavan, tako da biste u kompletan proces mogli uključiti i vaše mališane. 

Saksije od paletnih dasaka

Za pravljenje saksije potreban vam je mali broj paleta. Uz pomoć pajsera, odvijača ili čekića za izvlačenje eksera, prvenstveno odvojite najkvalitetnije daske od konstrukcije palete. Izmerite dužinu i širinu paletnih dasaka, te razmotrite koja će veličina saksije biti idealna za vaše potrebe. Ukoliko je to potrebno, daske skratite na željenu dimenziju. Na posletku, jedino treba spojiti sve daske kreirajući oblik drvene saksije. Za pripajanje možete upotrebiti pneumatski pištolj, šrafilicu ili lepak. 

Napomena: Paletne daske nemaju visoku otpornost na vlagu, tako da bi ovu saksiju trebalo nameniti za čuvanje ukrasnog bilja. Izgled možete upotuniti dekorativnim ili pravim kamenjem.

Iskoristite paletnu moć za sortiranje 

Palete se nameću kao idealno rešenje za sortiranje predmeta bilo koje vrste, tako da bi njihove kvalitete trebalo iskoristiti u dvorištu doma. Primera radi, vaša drva za ogrev možete poređati na nekoliko paleta u jednom uglu dvorišta, kako bi sve izgledalo uredno i svedeno. Osim toga, paletne daske možete upotrebiti i za ređanje starih ciglenih blokova, crepova, džakova sa cementom ili drugih rezervnih materijala. Promene će ovim potezom biti očigledne.

Porodične radne akcije u dvorištu su odličan način da upotpunite slobodno vreme. Nadamo se da će eksterijer vašeg doma uz našu listu saveta popriniti potpuno novi sjaj! Srećno!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here