Početna Porodica Saveti Važni delovi dečije sobe za psihofizički razvoj od malena

Važni delovi dečije sobe za psihofizički razvoj od malena

3082
0

Kako bi Vaše dete odraslo u zdravog, dobrog i uspešnog čoveka, potrebno je mnogo ljubavi, posvećenosti i truda. Zato mnogi roditelji vode računa o svakom detalju koji se tiče vaspitanja deteta. Jedan od tih detalja je prostor u kom Vaše dete živi, koji je može mnogo uticati na psihofizički razvoj deteta.

Kako bi prostor u kom Vaše dete provodi vreme iskoristili tako da ga motiviše da razvija radne navike, kreativnost i organizacijske sposobnosti, pročitajte naredni tekst. Videćete da Vam sto, ormar, komoda, stolica za računar koja je pogodna za dugo sedenje, pa čak i zid, mogu pomoći u vaspitanju Vašeg deteta.

Učenje boja kroz igru

Zanimljiv način da Vaše dete kroz igru nauči boje i organizuje svoj prostor, jeste da mu kockice za igranje sortirate u fiokama po boji. Na primer, na fioci za crvene kockice napišite crvenim markerom ime boje, i tako uradite i na drugim fiokama sa drugim bojama. Na ovaj način, Vaše dete će naučiti kako da svoj prostor drži urednim, ali i da svaka stvar treba da ima svoje mesto.

Lakše spremanje za školu

Ukoliko želite da podstaknete svoje dete da se samostalno priprema za školu, označite fioke po danima u nedelji i u njih stavite odevne kombinacije. Ovaj način odlaganja garderobe, značajno će olakšati pripremanje za školu, koje ionako teško pada skoro svakom đaku. Uz to Vaš mališan će naučiti kako bolje da organizuje i raspoređuje svoju odeću.

Kutak za čitanje

Kako biste kod Vašeg deteta od malih nogu razvili ljubav prema knjigama, odredite deo u sobi koji ćete uredite tako da to bude mala čitaonica. Napravite policu na kojoj ćete poređati knjige i deo za sedenje koji će biti blizu prirodnog svetla, najbolje bi bilo u blizini prozora, kako bi Vaše dete sačuvalo vid dok čita.

Ukoliko napravite i raspored po kom će svakog dana Vaše dete barem pola sata provesti čitajući, sigurno je da će i kasnije tokom odrastanja deo svog slobodnog vremena posvećivati knjigama.

Prostor za učenje

Kako bi Vaše dete što brže razvilo radne navike, veoma je važno da se u njegovoj sobi nalazi radni sto. Ukoliko ima svoj prostor za učenje, dete će imati veću motivaciju da svoje školske obaveze ispunjava odgovorno i na vreme. Uz radni sto, obavezno nabavite svom mališanu i udobnu stolicu koja neće štetiti njegovoj kičmi.

Edukativni nameštaj

Učenje nakon rapusta skoro svakom đaku teško pada, zato je važno da i njegov životni prostor uredite tako da mu olakšate proces učenja. Ukoliko je Vaše dete nedavno krenulo u školu, možete na ormaru ili fiokama u sobi staviti nalepnice sa slovima i brojevima. Na ovaj način Vaše dete će sigurno brže naučiti azbuku i računske operacija, a ujedno ćete i promeniti izgled Vašeg nameštaja.

Crtanje po zidovima

U dečijoj sobi, najčešće su zidovi prostor na kojima se izražava kreativnost. Kako ne biste morali često da ih krečite, dobra ideja je da ceo zid prefarbate bojom za table. Ovako ćete zasigurno stimulisati Vašeg mališana da razvija svoju kreativnost, koja je veoma važna prilikom odrastanja.

Čuvajte crteže

Ukoliko Vaše dete više voli da crta na papiru, kupite table i držače za papir koje možete okačiti na zid u njegovoj sobi. Dečiji crteži kasnije ostaju kao lepa uspomena na detinjstvo, a time što ih čuvate, pokazujete detetu da cenite njegov rad. Takođe, bitno je da zidovi u dečijoj sobi budu u veselim i svetlim bojama, koje će dodatno podstaći njegovu kreativnost.

Nakon pročitanih ideja, počnite sa preuređivanjem dečije sobe i budite sigurni da će veoma brzo Vaše dete otkriti ljubav prema knjigama, razviti radne navike, ali i odgovorno ispunjavati svoje obaveze.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here