Početna Porodica Tatin i mamin kutak Vežbanje u paru – rešenje za umorne roditelje

Vežbanje u paru – rešenje za umorne roditelje

88
0

Kada se dete pojavi u vašem životu, svakodnevica postane žongliranje između novih izazova, emocija i često promenjenog dnevnog ritma. A šta se dešava sa vašim telom? Trudite se da pronađete ravnotežu između podoja, pelena, spavanja i kratkih trenutaka tišine. Mesta za vežbanje – nema.

Ali ako osećate da vam je potrebno malo pražnjenja energije, moguće je pronaći harmoniju između roditeljstva i vežbanja i to sve bez odlaska u teretanu. Uz malo kreativnosti i timskog duha, vaš dnevni boravak može postati vaša privatna fitnes oaza, a vaše dete svedok zdravog životnog stila. Da li ste razmišljali o vežbanju u paru i zašto ne?

Zabavićete se, to je sigurno.

Poznate su vam situacije kada se dan pretvori u nezaustavljivi niz obaveza, briga i nepredvidivih trenutaka. Beba plače, starije dete treba odvesti na trening, kućni poslovi koji se gomilaju. Ako postoji način da u sve to ubacite malo zabave, energije i povezanosti sa partnerom,  zašto ne biste isprobali vežbanje u paru? Pozitivno je i motivišuće.

Dobićete zabavu na kvadrat. Vežbanje sa partnerom će pretvoriti dosadne trenutke u pravu žurku. Zamislite sebe kako radite sklekove dok vaš partner radi trbušnjake ispod vas, ili kako se izazivate ko može duže da izdrži u određenom položaju. Smeh je zagarantovan, a smeh je poznat kao najbolji lek za stres.

Motivacija je dvostruka. Kada osećate da nemate snage ni za šta, tu je vaš partner koji vas podstiče da ne odustajete. I obrnuto. Zajedno možete postići više nego sami.

Povezanost je veća. Vežbanje u paru jača emocionalnu i fizičku povezanost između vas i vašeg partnera. Fizički kontakt, kao što je držanje za ruku dok radite određene vežbe, podstiče oslobađanje oksitocina, poznatog kao „hormon ljubavi“.

Fleksibilnost vremena je posebno važna roditeljima. Nema potrebe za odlaskom u teretanu. Vežbate kad god vam odgovara, bez obzira na to da li su deca budna ili spavaju.

Ušteda novca je značajna. Sve radite bez članstava u teretani i skupih sprava. Koristite ono što imate kod kuće ili čak svoje telo kao otpor.

Bezbednost. Vežbanje kod kuće smanjuje rizik od povreda. Partner će vam pomoći da se vežbe izvode pravilno i pružiti podršku kada je potrebno.

Podelićete obaveze. Dok jedno od vas vežba, drugo može paziti na decu, a zatim možete zameniti uloge. Tako svi dobijaju potrebnu pažnju.

Povećavate samopouzdanje. Dok zajedno radite na svom telu i zdravlju, osećaćete se bolje u svojoj koži, a to će pozitivno uticati na vaš odnos i način na koji se nosite sa svakodnevnim izazovima i rešavanjem problema.

Bićete primer deci. Zajedničkim vežbanjem, pokazujete svojoj deci važnost fizičke aktivnosti, timskog rada i zdravih navika.

Mnoštvo je ideja za vežbanje

Bitno je da donesete zajedničku odluku da želite da provodite vreme na ovaj način i već ste obavili pola posla. A ideje na koji način zajedno možete vežbati su brojne.

Jutarnja šetnja ili trčanje je jedna od njih. Počnite dan zajedno ovako, a ako povedete i bebu, možete se pomagati kolicima. 

Zajednički online trening je najpopularniji vid vežbanja poslednjih godina. Postoji mnogo videa i aplikacija  koje možete pratiti zajedno. Web stranice kao što je https://milanstrongman.com su sjajna polazna tačka, jer ćete tu pored predloga treninga pronaći i savete o ishrani i zdravom životu generalno. Neke od njih omogućavaju da pratite svoj napredak i postavljate zajedničke ciljeve.

Plešite. Ples je odličan način za vežbanje i zbližavanje sa partnerom. Bez obzira da li ste početnici ili iskusni plesači, upalite muziku i prepustite se ritmu. Igranje dokazano pojačava dejtsvo hormona sreće.

Planinarenje ili biciklizam. Ovo je nešto što se izvodi na otvorenom, ali ko kaže da morate biti zatvoreni u kući?  Ako volite prirodu, isplanirajte vikend izlete gde možete pešačiti ili voziti bicikl. Zdravo je i za vas i za klince.

Joga je mnogima pomogla da dodatno učvrste svoje odnose i uzajamno poverenje, a u nekim praksama se koristi kao terapija za parove. Uostalom, malo istezanja i meditacije je potrebno svakom roditelju, zar ne?

Trening snage kod kuće će vam dati najbrže rezultate, a sve što vam je potrebno je par rekvizita –  tegovi, elastične trake ili čak sopstvena težina. U nastavku ćete moći da pogledate jedan primer takvog treninga sa kojim možete početi ovaj zajednički put.

Primer treninga za parove

Čučnjevi sa dodavanjem lopte:

 • Početni položaj: Oboje stojite licem u lice, sa nogama raširenim u širini ramena.
 • Jedan od partnera drži loptu sa obe ruke.
 • Istovremeno obavite čučanj, a kada se vratite u početni položaj,  partner sa loptom je dodaje drugom.
 • Ponovite čučanj i vraćajte se uzastopno menjajući loptu.

Obrazloženje: Ova vežba jača kvadricepse, zadnju ložu i zadnjicu, dok dodavanje lopte povećava koordinaciju i angažuje gornji deo tela.

Partner plank izazov:

 • Početni položaj: Oboje uđite u plank položaj licem u lice, oslanjajući se na podlaktice i nožne prste.
 • Držite plank dok istovremeno tapkate rukom vašeg partnera.

Obrazloženje: Plank jača core mišiće, dok dodatno kretanje rukama povećava izazov i angažuje ramena i ruke.

Sklekovi sa tapšanjem:

 • Početni položaj: Oboje uđite u položaj za sklekove licem u lice.
 • Izvedite sklek, a kada se vratite gore, pljesnite rukama.

Obrazloženje: Sklekovi jačaju grudi, triceps i ramena, dok pljeskanje rukama dodaje element zabave i koordinacije.

Sedeći trbušnjaci sa dodavanjem lopte:

 • Početni položaj: Sedite na podu sa savijenim nogama, stopalima na podu, a leđima naslonjenim jedno na drugo.
 • Jedan partner drži loptu i oba partnera se istovremeno spuštaju unazad izvodeći trbušnjak. Kada se vrate gore, partner sa loptom je dodaje drugom i ponavljaju pokret.

Obrazloženje: Ova vežba cilja na trbušne mišiće i gornji deo tela, dok dodavanje lopte povećava koordinaciju.

Izazov sa čučnjem i izdržajem:

 • Jedan partner izvodi čučanj i zadržava položaj, dok drugi izvodi izdržaj (plank) oslanjajući se na njegova kolena.

Obrazloženje: Ova vežba jača noge onog koji radi čučanj, dok plank jača core mišiće onog koji izvodi izdržaj. 

Nadamo se da ste u ovom tekstu pronašli potrebnu motivaciju za započinjanje treninga. Želimo vam uspešno vežbanje, za šta god da se odlučite. Kvalitetno provedeno vreme dok radite dobro za sebe (i onog drugog) će sigurno podići vašu vezu na još viši nivo. Srećno!

Prethodni članakEšerihija koli (Escherchia coli) – uzroci, simptomi i lečenje infekcije
Sledeći članakUz pomoć profesionalaca, organizujte proslavu koja se pamti

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here