Početna Zabava Slobodno vreme Vidikovci u Srbiji – 5 najlepših pogleda u Srbiji

Vidikovci u Srbiji – 5 najlepših pogleda u Srbiji

6206
0

Vidikovci Srbije su zadivljujuća mesta koja će vas sigurno sasvim ostaviti bez daha. Srećom, imamo tu čast da živimo u zemlji koja je izuzetno bogata prirodnim lepotama i bogatstvima, tako da nam je na raspolaganju nekoliko fanstatičnih vidikovaca. Reč je o izvandrednim mestima koja će vam pružiti impresivne panorame i veličanstven pogled na na sve lepote naše zemlje. Posetu vidikovcima bi preporučili svima koji iskreno vole i neguju prirodu i koji žele da se sklone od gradske gužve i užurbanosti. Zbog toga smo za vas izdvojili neke od najlepših i najpopularnijih vidikovaca u Srbiji.

Vidikovac Banjska stena

Mnogi trvde kako je upravo Banjska stena najlepši i najpopularniji vidikovac naše zemlje i gotovo da nema turiste koji barem jednom nije došao do ovog lepo uređenog vidikovca i slikao se ispred, sada već, nadaleko čuvene Banjske stene. Banjska stena je, vremenom, postala pravi simbol bujne i šumovite Tare.

Kada se popenjene na ovaj poznati vidikovac pred vama će se uazati sva lepota zapadne Srbije u svojoj punoj snazi i impresivnoj veličanstvenosti. Vaš pogled doseže sve do predivnog jezera neobične tirkizne boje, do kanjona neukrotive i snažne reke Drine, kao i do planine Osat koja se nalazi u Bosni. Pored ovako zadivljujućeg pogleda, na Banjskoj steni osetićete prijatna i lekovita strujanja svežeg, planinskog vazduha koja blagotvorno deluju na pluća i ceo organizam.

Оsluša vidikovac

Nakon Banjske stene, vidikovac Osluša je, verovatno, drugi po popularnosti i broju turista koji okuplja tokom svake godine i tokom svih sezona. Dobra stvar kod Tare je što je možete posetiti tokom cele godine jer uvek ima da velikodušno ponudi mnogo lepih atrakcija svojim gostima. Vidikovac Osluša nalazi se veoma visoko na listi najboljih atrakcija ove planine i tokom bilo kog godišnjeg doba pruža svojim posetiocima najbolje i najlepše od prirode.

Do ovog vidikovca možete doći relativno lako: prateći čuveni pešački koridor E7 ili biciklističkom rutom Visoka Tara. Put je jasno i dobro obeležen, tako da ne bi trebalo da imate problema da se snađete. Kada dođete do vidikovca Osluša sa njega će vam se ukazati jedan posve veličanstven pogled na prelepu dolinu planinske reke Drine koja svojim moćnim talasima stvara mnoštvo brzaka i useca se u strme litice i uzvišenja planine, kao i na beskrajno šarmantan gradić Bajinu Baštu.

Vidikovac Vrdnička kula

Iz planinskih i šumovitih predela zapada naše zemlje, selimo se na nešto mirnije i manje brdovite predele, selimo se u prostranu i lepu Vojvodinu. Fruška gora je jedina vojvođanska planina koja svojom bogatom i izuzetno raznolikom turističkom ponudom svake godine privlači veliki broj turista širom zemlje. Simbol Fruške gore i nešto što je čini posebno prepoznatljivom, svakako je i čuvena Vrdnička kula. Danas je ova kula lepo uređena i sa nje se prostire magičan pogled na okolinu i lepote Fruške gore. Nekada davno, Vrdnička kula služila je kao ratna osmatračnica. Mnogo toga se promenilo od tada, ali je jedno ostalo isto. Naravno, reč je o potpuno čarobnom pogledu koji se pruža sa vrha Vrdničke kule. Još jedna prednost ovog popularnog vidikovca jeste što uspon nije veliki, nije ni zahtevan, a bićete nagrađeni pejzažom kao sa razlednice.

Vidikovac Molitva

Čuveni, vijugavi meandri Uvca koji se usecaju u stenovite delove klisure verovatno čine jednu od najpoznatijih slika mnogih turističkih organizacija Srbije. Upravo zbog svoje lepote i jedinstvenog izgleda stavljen je pod zaštitu države kao prirodno dobro od velikog značaja. Teško je rečima verodostojno dočarati leptu Uvca jer se tako nešto, ipak, mora doživeti uživo. Vidikovac Molitva je je jedan od najpoznatijih u ovim predelima.

Pristupačan je i put koji vodi do njega zaista nije previše zahtevan, tako da smo sigurni da će ga čak i deca uspešno i lako savladati. Na samom vrhu će vas očekivati drvena platforma tako da možete stajati u samom kanjonu i diviti se fantastičnom pogledu. Na sve to, možda budete imali i sreće da ugledate neverovatno lepu i retku pticu, zvanu Beloglavi sup za koji svi tvrde da je pravi gospodar neba i jedan od najprepoznatjivijih simbola Uvca.

Tornik vidikovac

Zlatbor je kraljica planinskog turizma Srbije. Zbog toga, ova lista ne bi mogla da bude sasvim potpuna. Vidikovac na Torniku spada među najlepše vidikovce u Srbiji.  Prostrane zelene livade, lekovita strujanja vazduha i pogled od kog zastaje dah, samo su deo onoga što vas očekuje na Zlatiboru. Ovaj vidikovac je postao pravi simbol Zlatibora.

Na vrhu ove planine dočekaće vas mnoštvo zlatnih borova, prostranih, zelenih livada, kao i turističkih atrakcija poput odlične žičare, mini rolakostera Boba, sportskih terena i staza za biciklističke ture. Među svim tim popularnim atrakcijama nalazi se i najviša tačka Zlatibora sa koje se proteže fantastičan pogled na jezero i brda ove regije. Upravo tu se nalaze i specifična strujanja vetrova za koje je dokazano da utiču blagotvorno na ceo organizam.

Gde odsesti na planinama

Kako bi mogli da posetite sve ove vidikovce, kao i da uživate stvarno u njima, potrebno je da izdvojite nekoliko dana. Zbog toga je naša preporuka da sebi obezbedite dobar, komforan i udoban smeštaj. Tara smeštaj je tu da vam ponudi najbolje apartmane koji su opremljeni svim neophodnim elementima i to po veoma povoljnim cenama. Pored toga, apartmani Zlatibor, takođe, pružaju komfor, sigurnost i domaću, prijatnu atmosferu. Ova planina poseduje izuzetno moderne i lepo uređene apartmane koji se nalaze u predivnoj, planinskoj okolini. Ukratko, sve što vam je potrebno za savršen odmor na našim planimama pronaći ćete na datim linkovima.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pružio neke zanimljive predloge o tome kako da provedete najbolje vaš planinski odmor. Pored ovih vidikovaca, naše planine mogu da vam pruže još pregršt zanimljivih atrakcija i lepota. Na vama je da uzmete slobodno dane i da se otisnete u pravu, planinsku pustolovinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here