Početna Porodica Saveti Vikend u prirodi sa decom – kako se pripremiti?

Vikend u prirodi sa decom – kako se pripremiti?

368
0
dete-u-travi-priroda
Pexels.com

Provođenje vremena u prirodi je odličan način da se opustite i provedete kvalitetno vreme sa svojom porodicom.

Vikend koji ćete provesti negde daleko od gradske vreve može biti odlična prilika da se povežete sa svojom decom i kreirate zajednička iskustva. Međutim, planiranje i priprema su od suštinskog značaja kako bi putovanje bilo prijatno i bezbedno za sve uključene. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaš vikend u prirodi sa decom bude uspešan!

#1 Spakujte odgovarajuću odeću

Pre nego što krenete, obavezno spakujte odgovarajuću odeću za svoju decu!

Vreme može biti nepredvidivo, pa je važno spakovati niz opcija odeće. Odeća svetlih boja napravljena od pamuka i prirodnih materijala, kao što su haljinice za devojčice, može pomoći da vašoj deci bude prijatno i odbijati sunce od njih.

Pored toga, spakujte sportsku odeću i udobne cipele za planinarenje i aktivnosti na otvorenom. Ne zaboravite šešire i kremu za sunčanje sa SPF-om da biste zaštitili svoju porodicu od štetnih sunčevih zraka.

#2 Ponesite sredstvo protiv insekata

Komarci i drugi insekti mogu biti prava smetnja pri provođenju vremena u prirodi!

Obavezno spakujte sprej protiv komaraca da biste sprečili neprijatne ubode. Ako ste zabrinuti zbog upotrebe hemijskih repelenata na svojoj deci, na raspolaganju su mnoge prirodne alternative, kao što su sveće od citronele, eterična ulja i biljni sprejevi. Možete isprobati ulje lavande ili karanfićića.

#3 Planirajte aktivnosti koje odgovaraju uzrastu

Kada planirate svoj vikend u prirodi, vodite računa o uzrastu vaše dece i planirajte aktivnosti u skladu sa tim.

kamp-vatra-planine-priroda
Pexels.com

Za mlađu decu, kratke šetnje ili piknici mogu biti zabavan i lak način da uživaju na otvorenom. Starija deca mogu uživati u dužim šetnjama, pecanju ili plivanju. Obavezno uključite aktivnosti koje su zabavne i zanimljive za sve u porodici.

#3 Istražite oblast

Pre nego što krenete, odvojite malo vremena da istražite oblast koju ćete posetiti.

Proverite lokalne atrakcije, pešačke staze i druge interesantne lokacije. Napravite listu stvari koje treba da uradite i vidite i obavezno uključite rezervne opcije u slučaju lošeg vremena. Planiranje može pomoći da se vaša porodica zabavlja i da na najbolji način iskoristite svoj vikend.

#4 Pripremite se za hitne slučajeve

Iako niko ne želi da razmišlja o hitnim slučajevima, važno je biti spreman!

Spakujte komplet prve pomoći sa osnovnim stvarima kao što su zavoji, antiseptik i sredstva protiv bolova. Obavezno ponesite i sve neophodne lekove za svoju porodicu. Takođe je dobra ideja da ponesete mapu, kompas ili GPS uređaj u slučaju da se izgubite pri šetnji.

#5 Ne ostavljajte tragove

Kada provodite vreme u prirodi, važno je da za sobom ne ostavite nikakav trag!

Naučite svoju decu da poštuju životnu sredinu tako što će spakovati svo smeće i neće ometati divlje životinje. Koristite ložišta i mesta za roštilj predviđena za to i pridržavajte se vatrogasnih propisa kako biste sprečili šumske požare. Ostavite područje bolje nego što ste ga našli, tako da buduće generacije mogu uživati u istoj prirodnoj lepoti.

#6 Ostanite hidrirani

Ostati hidriran je od suštinskog značaja kada provodite vreme u prirodi, posebno tokom vrućeg vremena!

Spakujte dosta vode za svoju porodicu i ohrabrite sve da redovno piju. Izbegavajte slatka pića, koja vas zapravo mogu dehidrirati, i odlučite se za opcije bogate elektrolitima kao što su kokosova voda ili sportski napici.

#7 Zabavite se!

Pre svega, zapamtite da je najbitnije da se zabavite! Provođenje vremena u prirodi sa svojom porodicom je odličan način da se povežete i stvorite trajne uspomene. Snimite mnogo fotografija, igrajte igre i uživajte u lepoti na otvorenom.

U Srbiji postoji mnošto zanimljivih destinacija za vikend sa decom, kao i u regionu i Evropi, na vama je samo da odaberete savršenu za vas!

#8 Budite fleksibilni i prilagodite se okruženju

Bez obzira koliko planirate, stvari ne idu uvek onako kako ste očekivali!

Vremenski uslovi se mogu promeniti, staze se mogu zatvoriti i mogu se pojaviti neočekivani izazovi. Važno je biti fleksibilan i prilagoditi se okruženju. Ako je pešačka staza zatvorena, pronađite alternativnu aktivnost. Ako počne da pada kiša, napravite rezervni plan za aktivnosti u zatvorenom prostoru.

Budući da ste fleksibilni, možete maksimalno iskoristiti svoje vreme u prirodi i stvoriti trajne uspomene sa svojom porodicom.

I za kraj, ne zaboravite koliko je boravak u prirodi lekovit! Provođenje vikenda u prirodi sa decom može biti lepo i korisno iskustvo za celu porodicu. Uz malo planiranja i pripreme, možete osigurati sigurno i ugodno putovanje. Ne zaboravite da spakujete odgovarajuću odeću, ponesete sredstva za odbijanje insekata, planirajte aktivnosti u skladu sa uzrastom!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here