Početna Porodica Saveti Za ili protiv korišćenja vlažnih maramica

Za ili protiv korišćenja vlažnih maramica

365
0
dete-beba-vlažne-maramice
Pexels.com

Gotovo da ne postoji osoba koje nekada u životu nije koristila vlažne maramice. One su pre svega praktične, dolaze u malim i velikim pakovanjima, i mogu se koristiti u razne svrhe. Poslednjih decenija, široku primenu su našle kao sredstvo za čišćenje bebine kože, nakon menjanja pelene. Vlažne maramice za bebe postale su neophodan deo svakog doma. Ne koriste se samo u svrhu čišćenja bebine kože, već i za brisanje raznih površina.

Bebina koža je jako osetljiva, a naročito u pelenskoj regiji, jer je često vlažna i izložena nečistoći. Praktične su jer jako brzo očiste bebinu kožu, a pogotovo onda kada roditelji nisu u mogućnosti da odmah operu bebinu kožu prilikom menjanja pelene. Ali kako je bebina koža osetljiva, nekada korišćenje vlažnih maramica može dovesti do crvenila i jakih iritacija, a to sve zbog njihovog sastava. Ako je koža osetljiva, onda treba koristiti i kupke koje su nežne, i pogodne za bebinu kožu.

Kako da odaberete pravilno

Ako ste pobornik korišćenja vlažnih maramica, onda kupujte one koje su namenjene osetljivoj koži beba. Obratite pažnju na njihov sastav, i birajte one od celuloze i pamučnih vlakana. Bilo bi dobro da sadrže u velikom procentu vodu i prirodna ulja. Ph vrednost treba da bude od 4.8 do 5.5, i naravno da na njima piše da su dermatološki testirane. Da bi bile pogodne za osetljivu kožu ne smeju da sadrže parabene, boje i parfeme. Alkohol nikako ne sme biti prisutan u njihovom sastavu, jer on dodatno isušuje kožu.

Vlažne maramice za bebe idealno sadrže 99,9 % vode i one savršeno čiste bebinu kožu. Ovo naravno ne znači da ih treba koristiti umesto kupanja, jer je neophodno kupati bebu vodom i kupkom blagog sastava. Maramice koje su napravljene od prirodnih a ne sintetičkih materijala su uglavnom skuplje, a kada se uzme u obzir koliko puta dnevno njima obrišete bebu, dolazi se do pozamašne cifre. Međutim, kako svaka majka želi samo najbolje za svoju bebu, onda je najbolje da birate proverene maramice, koje neće izazvati iritacije. Kada ste kod kuće, nema potrebe da posežete za vlažnim maramicama, jer su vam dostupni voda i peškir.

Napravite sami vlažne maramice za bebe

Iako mnogi misle da je teško napraviti vlažne maramice i da treba dosta vremena, u stvari je lako i ne iziskuje mnogo vremena. Papirni ubrus možete iseći na manje parčiće, a zatim ih poređati jedan na drugi. U čaši pomešajte toplu vodu, maslinovo, bademovo ili kokosovo ulje i malo kupke za bebe. Ubruse urolajte i ubacite u pripremljenu mešavinu da upiju tečnost. Na kraju ih samo prebacite u neku posudu koja ima poklopac.

Preporuka je da ne pravite velike količine, već da probate sa malim količinama kako se ne bi brzo osušile. Ovako napravljene vlažne maramice su dobar izbor za negu kože vaše bebe, a pri tom bićete srećni jer ste ih baš vi napravili. One su i bolji izbor kada je očuvanje prirodne sredine u pitanju, pa je još jedan plus jer ćete znati da na ovaj način ne zagađujete životnu sredinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here