Početna Zabava Slobodno vreme Zabava u Kapadokiji: Neodoljive avanture za decu (i šta izbegavati)

Zabava u Kapadokiji: Neodoljive avanture za decu (i šta izbegavati)

264
0

Drevna regija Kapadokija pruža nezaboravno iskustvo za sve generacije. Njena impozantna arhitektura „vilenjačkih dimnjaka“, bezbroj pećina i misteriozni podzemni gradovi čine je izuzetno traženom destinacijom.

Na društvenim mrežama ste verovatno već videli slike neverovatnih balona koji lete iznad bajkovitih dimnjaka u Kapadokiji. To je samo jedna od mnogih nezaboravnih stvari koje možete ovde da doživite.

U nastavku vam donosimo šta bi obavezno trebalo da bude na vašoj listi aktivnosti i šta možete da preskočite kako biste vaše Kapadokija putovanje učinili zaista spektakularnim.

Sanjajte u pećinskom hotelu u Kapadokiji

Nakon malo istraživanja, brzo ćete saznati da je Goreme glavni grad u regiji Kapadokija. Većina hotela ima reč „pećina“ u svom nazivu, ali nisu svi stvarne pećine, zato pažljivo istražite (mnogi su samo obične hotelske sobe).

Ako istražite detaljnije, primetićete ogroman izbor pećinskih hotela u Goremeu. Neki izgledaju kao apartmani s pet zvezdica, dok su drugi rustičniji sa grubim podovima i plafonima i minimalnim modernim dodacima.

Kada putujete s decom, a ne želite da se odreknete konfora u potpunosti, preporučili bismo nešto između. Deca će zaista imati osećaj da spavaju u pećini (što je i poenta), ali vi nećete morati da žrtvujete udobnost.

Otkrijte Manastir Selime

Neka vas reč „manastir“ odmah ne odbije, jer ovo nije obična crkva. To je najveća verska građevina Kapadokije, puna zavojitih hodnika, tunela i skrivenih prolaza.

Manastir Selime je crkva koja je isklesana u steni, kao i većina ikoničkih građevina u Kapadokiji, i iznutra je veličine katedrale. Duž zidova, videćete originalne freske koje ukrašavaju hodnike. 

Manastir se sastoji od tri glavna dela, uključujući prostor za stanovanje monaha, štale i kuhinje, pa ćete posetom dobiti sveobuhvatan uvid u to kako je život izgledao ovde u 8. ili 9. veku.

Manastir Selime ima bogatu istoriju. Nastao je kao crkva u 8. veku, a oko 9. veka je preuređen u sklonište za putnike i trgovce koji su putovali Putem svile. Oko 16. veka crkva je bila napuštena, sve do nedavnih vremena.

Da biste stigli do Manastira Selime, krenite južno od Goreme oko sat i 15 minuta. Planirajte da provedete između dva i četiri sata tamo, u zavisnosti od toga koliko želite da istražujete.

Otkrijte podzemne gradove Kapadokije

Na području šire Kapadokije locirano je čak 37 podzemnih gradova. Za sada je samo desetak od njih otvoreno za posetu, a dva najposećenija podzemna grada su sigurno Derinkuju i Kajmakli.

Podzemni grad Derinkuju

Šta treba da znate pre nego što posetite Derinkuju:

  • Cena ulaznice: 25 TL (manje od jednog evra)
  • Radno vreme: 8:00-19:00
  • Lokacija: 35 km južno od Goremea

Derinkuju je svakako najpopularniji od dva glavna podzemna grada u Kapadokiji. Ima nekoliko nivoa ispod zemlje i spušta se do dubine od oko 60 metara ispod površine.

Dok istražujete podzemni grad, moraćete da se provlačite kroz uske prolaze, pazeći na često niske plafone i videti tunele koji povezuju različita područja. Ako patite od klaustrofobije, možda ovo nije mesto za vas.

Pretpostavlja se da je ovaj grad, dok je bio potpuno funkcionalan, mogao da ugosti do 20.000 ljudi, a imao je sve aspekte svakodnevnog života (staje, kapele, presu za ulje). Podzemni grad je bio najviše korišćen tokom arapsko-vizantijskog rata u 8. i 12. veku.

Ali, ako volite samostalno da istražujete i odstupate od utabane staze, Derinkuju verovatno nije za vas. Međutim, ako volite obilaske i učenje o istoriji, ovo će biti odličan izbor, mada se toplo preporučuje angažovanje vodiča jer nema mnogo znakova koji objašnjavaju ono što vidite.

Podzemni grad Kajmakli

Šta treba da znate pre nego što posetite Kajmakli:

  • Cena ulaznice: 25 TL
  • Radno vreme: 8:00-19:00
  • Lokacija: 26 km južno od Goremea

Za decu, podzemni grad Kajmakli je mnogo bolji od Derinkuju. Ovde je sve deluje živo jer deca mogu da se provlače kroz tunele koji su povezivali domove. 

Za razliku od Derinkuju podzemnog grada, Kajmakli nema toliko blokiranih prolaza i ne oseća se toliko ograničen. Ovaj podzemni grad deluje kao veliko saće ili lavirint dok ga istražujete. Nije toliko dubok kao Derinkuju, ali ima mnogo više opcija za istraživanje.

Kajmakli je prvobitno naseljen oko 8. veka pre nove ere, mada je doživeo vrhunac između 8. i 11. veka nove ere, kada su hrišćani koristili grad kao utočište i skrovište od muslimana tokom arapsko-vizantijskog rata.

U jednom trenutku, i Derinkuju i Kajmakli su bili povezani kilometrima i kilometrima podzemnih tunela.

Ako imate vremena, posetite oba podzemna grada, ali ako možete posetiti samo jedan, ne propustite Kajmakli.

Preletite Kapadokiju u balonu

Kapadokija u Turskoj je najpopularnija destinacija za vožnju u balonu na vruć vazduh. U stvari, preko polovine svih vožnji balonom u svetu se dešava upravo ovde.

Svako jutro kada vremenski uslovi dozvole, videćete preko 100 balona kako lebde u vazduhu, preletajući iznad čudnih kamenih dimnjaka dok sunce izranja iznad horizonta. Ova scena je zaista fascinantna i jedinstvena.

Vožnja balonom može biti prilično skupa, posebno ako planirate da uživate u ovom doživljaju sa celom porodicom, ali verujte, ovo je iskustvo vredno svakog uloženog centa. 

Iako postoji mnogo turističkih agencija koje organizuju ove ture, preporučujemo vam da rezervišete svoj let što je pre moguće, kako ne biste propustili ovu jedinstvenu priliku. 

Pešačite Ihlara dolinom

Za malo promene pejzaža, krenite južno do bujne Ihlara doline. Nalazi se na oko sat vremena vožnje od Goremea, ali vredi svakog kilometra (a možete je kombinovati s drugim lokacijama poput Derinkujua i Selime za ceo dan avanture). 

Spustite se u ovu dolinu kroz koju protiče reka i istražite drevne kuće i crkve uklesane u stene. Ako imate sreće, videćete dosta žaba, pa čak i kornjača na svom putu.

Istražite Muzej pod otvorenim nebom u Goremeu

Muzej pod otvorenim nebom u Goremeu čini grupa pećinskih crkava nedaleko od same Goreme. Postoji nekoliko fascinantnih stvari koje tamo možete videti, ali nažalost, uvek je prepuno posetilaca, a prostor za istraživanje nije obilan.

Kao što mu ime govori, ovaj muzej ima pravi muzejski pristup (uz sve prateće propise). Ako želite malo avanture, preskočite muzej i poigrajte se s decom na brežuljcima preko puta gde ćete doživeti autentičan pećinski način života uz neverovatan pejzaž.

Najbolje vreme za posetu i šta izbegavati

Najveći faktor koji će uticati na vaše zadovoljstvo prilikom posete Kapadokiji je vreme kada idete.

Izbegavajte putovanje u ovo područje od juna do avgusta, jer su temperature veoma visoke, a klima uređaji retki (i može postati prilično vruće i zagušljivo u hotelima u pećinama).

Idealno vreme za posetu je od sredine marta do maja, kao i ponovo u septembru i oktobru, iako je poseta Kapadokiji zimi, kada je sve prekriveno snegom, prilično magično iskustvo.

Kako stići do Kapadokije

Istanbul je postao glavni centar koji povezuje Evropu i Aziju. Zbog toga je lako pronaći povoljne avio-karte za let tamo.

Kada stignete, turske aviokompanije pružaju brze (1,5 sat) letove do aerodroma Kajserija ili Nevšehira, često dostupne po ceni od oko 20 evra u jednom pravcu.

Po dolasku, toplo preporučujemo iznajmljivanje automobila. Većina atrakcija je prilično razbacana, i bez sopstvenog prevoza, ili ćete biti primorani da se pridružite turističkoj grupi ili ćete propustiti mnoge zanimljive lokacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here