Početna Porodica Deca za decu Začarana kraljevstva – Armin Ibrahimović (14 godina)

Začarana kraljevstva – Armin Ibrahimović (14 godina)

1696
0

Iz Prve osnovne škole Živinice dobili smo puno predivnih radova. Danas Vam predstavljamo još jedno talentovano dete iz grupe koju vodi Marica Ferhatbegović. U pitanju je Armin Ibrahimović i bajka pod nazivom „Začarana kraljevstva “. Uživajte!!!

Začarana kraljevstva

Bio jednom davno ako ne i prije, negdje daleko ako ne i dalje jedan veliki dvorac u kome je vladao mudri kralj. Jednog dana u kraljevstvu je izbila pobuna između čarobnjaka i vještica. Bjesnila je godinama, bila je okrutna i odnijela živote mnogih pripadnika kulta magije. Na kraju je ostao samo jedan čarobnjak i jedna vještica. Da ih niko ne bi uznemiravao, oni su se sakrili negdje u kraljevstvu.

Tako se jednog dana iza pobune u kraljevstvu rodio princ plave kose i sa plavm očima. Princ je bio najljepši od svih prinčeva na svijetu. Pošto nije mogla podnijeti radost u kraljevstvu, zla vještica  je stvorila oblak prepun najopakijih bolesti. Namjera joj je bila da uništi, ne samo ovo već i sva okolna kraljevstva, u nadi da će se čarobnjak naljutiti i izazvati je na dvoboj. Mnogo se djece i odraslih razboljelo od  vještičine čarolije. Jednog dana kada je izlazio iz palate sa svojom najboljim prijateljicom, princ je ugledao ogroman zeleni oblak. Kada je proletio iznad njih, princ i djevojčica su se samo zakašljali i nastavili svoju igru. Nakon par dana princ i njegova prijateljica su se teško razboljeli. Kraljevi doktori su kroz suze rekli kralju da je njegov sin dobio diabetes mellitus, bolest koja razara zdravlje mladog princa.    Kralj je bio očajan i upitao je za prinčevu prijateljicu. Doktori su pognute glave rekli da je ona dobila cancer i da neće dugo živjeti. Objasnili su da su te bolesti tek odnedavno zabilježene i da za njih nema lijeka. Kralj se gušio u suzama, ali nije gubio nadu. Odlučio je da ništa ne govori princu i njegovoj prijateljici.

Naredio je slugama da idu od kraljevstva do kraljevstva i čitaju objavu u kojoj je napisano da će onome ko izliječi princa i njegovu prijateljicu, dati čak 100 vreća sa zlatnicima. Ubrzo su se odaje dvoje prijatelja ispunile liječnicima i travarima. No, sve to je bilo uzalud, čak se princ umalo otrovao od slinih lijekova koje je dobio. Nakon par mjeseci prinčev otac je umro od neke opake bolesti dotad nepoznate svijetu. Princ je naslijedio kraljevstvo. Mladi kralj je mudro vladao te je i sam pokušao napraviti neki lijek za sebe i prijateljicu, ali bazuspješno.

Kada je primijetio da njegovoj prijateljici nije ostalo još dugo vremena života, odlučio je da je razveseli. Odveo ju je na putovanje kraljevstvom i tako su jednog sunčanog dana nabasali na jednu pećinu u šumi. Ušavši u pećinu ugledali su jednog starca kako pravi neku juhu. Prišli su mu i upoznali se. Kroz duži razgovor shvatili su da je to čarobnjak. Bili su presrećni što su ga pronašli. Kada je prijateljica  izašla iz pećine, mladi kralj je ispričao čarobnjku šta je učinila vještica. Zatim je prijateljica ponovo ušla u pećinu. Čarobnjak je shvatio koliko su oni propatili radi vještice te je, milujući ih po kosi, izgovorio neke čarobne riječi od kojih su oni ozdravili. Suze radosnice su se slijevale niz mladalačke obraze kralja i njegove prijateljice. Zahvaljivali su se i kralj je pozvao čarobnjaka u svoj dvorac da tamo izliječi sve one koje je vještica razboljela. Pristao je odmah jer je dobrota bila njegova prva osobina koja je zapisana među njegovim moćima. Put do dvorca bio je dug i iscrpljujući.

Stigavši u dovrac čarobnjak se odmah popeo na vrh najveće kule, izgovorio je čarobne riječi i pljesnuo rukama. Zatim je čarobna svjetlost obasjala sva kraljevstva koja je vještica začarala, a svi koji su bili bolesni, su ozdravili. Kada je svjetlost stigla do vještice, već je bilo kasno, ona se istopila u slanu vodu od snage čarolije koju je bacio čarobnjak.

Ubrzo su se stanovnici ovog i svih ostalih kraljevstava u okolini sjatili na veselje koje je trajalo dugo, a neki kažu da traje čak i do danas.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here