Početna Škola Vežbe i zadaci Zadaci i vežbe iz matematike za treći razred osnovne škole

Zadaci i vežbe iz matematike za treći razred osnovne škole

5899
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Da bi se dobro naučila matematika, potrebno je pre svega puno vežbanja, kroz rešavanje zadataka i matematičkih problema. To je jedini pouzdan način da se savladaju sve matematičke oblasti. Dok se u prvom razredu postavljaju temelji bez kojih nije moguće da dete bude uspešno u daljem usavršavanju svojih matematičkih veština, drugi razred već stavlja pred decu složenije probleme. U trećem razredu matematički zadaci postaju još komplikovaniji nego u prethodnim razredima.

Koliko god da roditeljima izgleda prosto, matematika za treći razred većini đaka ne deluje baš tako jednostavno. To je i razlog što deca tog uzrasta obično nisu ljubitelji matematike kao školskog predmeta.

Internet je mesto gde možete pronaći puno praktičnih PDF knjižica, zbirki i radnih svesaka, a da bi vam olakšali pretragu i uštedeli vreme, mi smo napravili kolekciju najboljih matematičkih praktikuma za treći razred osnovne škole. I sve to na istom mestu. Naša baza korisnih PDF knjiga je iz dana u dan sve veća sa ciljem da postane sveobuhvatna i da prikupi matematičke vežbe i zadatke za sve razrede.

Zbirka „Mladi matematičari“ za treći razred osnovne škole (dodatna nastava)

Ova knjiga sadrži zadatke iz matematike za učenike trećeg razreda Osnovne škole, kao i kompletna rešenja tih zadataka, a namenjena je dodatnoj nastavi. Sadrži zadatke za rešavanje zanimljivih izraza, dekadnih zapisa, zadatke sa palidrvcima, kombinovane zadatke, geometrijske zadatke, zadatke zasnovane na logici i još puno matematičkih problema vezanih za matematičko gradivo koje se uči u trećem razredu osnovne škole.

Zbirku u PDF verziji možete preuzeti na ovom linku.

Vežba iz matematike  za treći razred osnovne škole (Kreativni centar)

U izdanju Kreativnog centra postoji i priručnik sa primerom jedne vežbe koja sadrži zadatke za treći razred. Mada nije tako obimna kao zbirka namenja učenicima drugog razreda, i ova mala knjižica će svakako biti od velike koristi vama i vašim mališanima.

U njoj su sadržani jasno formulisani, kratki i precizni zadaci iz matematike, što će mališanima olakšati samo tumačenje teksta, a time i rešavanje svakog matematičkog problema. Knjižica obuhvata jednu vežbu sa ukupno 9 zadataka koji će poslužiti za proveru detetovog znanja iz matematike za treći razred.

Dete koje uspešno reši ove zadatke nesumnjivo se snalazi dobro sa matematičkim problemima namenjenim tom uzrastu, a koji se odnose na brojanje, čitanje i pisanje brojeva do 1.000, upoređivanje i ređanje brojeva po veličini, čitanje tabelarnih podataka, određivanje i zapisivanje broja na osnovu jednostavnih zahteva, upoređivanje brojeva i precizno određivanje njihove nejednakosti, kao ina prepoznavanje i čitanje rimskih brojeva.

PDF dokument koji sadrži ovu vežbu iz matematike za treći razred možete preuzeti ovde.

Kontrolne vežbe iz matematike za treći razred osnovne škole „Pčelica 3“

Kontrolne vežbe iz matematike „Pčelica“ predstavljaju poseban dodatak uz radne listove „Pčelica“ namejene učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Uz pomoć njih proveravaju se i vrednuju znanja koje je đak prethodno stekao. Ova prelepa zbirka matematičkih vežbi osim raznovrsnih zadataka koji su prilagođeni svim nivoima znanja, sadrži bogate ilustracije, koje ne samo da privlače pažnju dece i čine zbirku zanimljivom, nego im i olakšavaju rešavanje zadataka.

Kontrolne vežbe „Pčelica 3“ u PDF varijatni možete preuzeti na ovom linku.

Zadaci sa matematičkog takmičenja ,,Kengur bez granica” za treći i četvrti razred osnovne škole

„Kengur bez granica“ je matematičko takmičenje čiji je glavni cilj promocija matematike kao nauke i njena popularizacija. Dakle, takmičenje se organizuje sa idejom da privuče decu i poveća njihovu zainteresovanost za matematiku i druge slične prirodne nauke, kao i da logičko i kombinatorno mišljenje kod dece podigne na viši nivo. Samim tim, deca će biti u stanju da lakše razumeju tekstove i primenjuju usvojeno znanje iz matematike.

Za trećake i četvrtake kojima matematika ide od ruke i koji žele da se oprobaju u rešavanju nešto složenijih zadataka:

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here