Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo A

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo A

8725
0

Kada se već igramo zanimljive geografije lepo je i da naučimo nešto. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri  zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: Država, grad. selo, planina, reka, životinja, biljka, predmet.

Država na slovo A – Australija

Austrаlijа je nаjveće ostrvo i nаjmаnji kontinent nа svetu, šesta po površini država sveta. Austrаlijа je nаjsuvlji naseljeni kontinent nа zemlji. Australija je najravniji kontinent sa najstarijim i najneplodnijim zemljištem.

Grad na slovo A – Atina

Atina, glavni grad Grčke je jedan od najstarijih gradova Evrope. Ona je takođe rodno mesto demokratije, filozofije, olimpijskih igara, političkih nauka, književnosti, istoriografije, matematičkih principa. Preko 40% stanovništva Grčke živi u Atini.

Selo na slovo A – Azbresnica

Azbresnica je malo selo u nišavskom okrugu, ime sela datira iz davnih vremena. U Toplici su postojale dve Bresnice, obe pod Jastrepcom. Kako bi se one nekako odvojile i razlikovale, ovoj Bresnici pod Malim Jastrepcom dat je dodatak Az, prvo slovo u staroslovenskoj azbuci, kako bi se ona razlikovala kao prva u poretku javlјanja ova dva sela sa istim imenom i na istoj teritoriji.

Planina na slovo A – Alpi

Alpi predstavljaju najveći planinski masiv u Evropi, takođe su najgušće naseljen planinski venac u Evropi, na njemu živi oko 20 miliona ljudi. Najviši vrh na Alpima je Monblan koji se nalazi na 4810 metara nadmorske visine.

Reka na slovo A – Amazon

Amazon se nalazi u Južnoj Americi i druga je reka u svetu po dužini, ali nejveća u svetu po količini vode. Dužina reke Amazon je 6.448 km a od nje je duža jedino reka Nil.

Životinja na slovo A – Ajkula

Danas ima 350 vrsta ajkula i sve žive u morima. Poznate vrste su kit ajkula, kostelj, jaram, morska mačka, testerača itd. Kit ajkula je najveća ajkula a ujedno je i najveća riba na svetu, može da dostigne dužinu do 20 metara. Ipak ona je bezopasna i hrani se planktonom. Najmanja vrsta ajkule je patuljasta dugolica, duga svega 15 centimetara, živi u Tihom okeanu.

Biljka na slovo A – Avokado

Avokado predstavlja jednu od najzdravijih voćki na svetu, pa ne čudi što ga nutricionisti često preporučuju i ishrani i nazivaju ga super voćem. Neverovatan podatak je da se u jednom plodu avokada nalazi skoro 20 vitamina i minerala.

Predmet na slovo A – Avan

Avan je deo laboratorijskog pribora u kome se vrši sitnjenje i mešanje supstanci. Obično se izradjuje od porcelana.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here