Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo D

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo D

8392
0

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo D – Danska

Danska je najmanja nordijska država, sve do 11 veka danci su bili poznati kao vikinzi kolonizirali su, napadali i trgovali u svim delovima Evrope. Danska ima 443 ostrva, od kojih je svega 76 naseljeno. Najveće ostrvo je Zeland sa površinom od oko 7.000 km2. Na njemu živi preko 2 miliona stanovnika. Danska je ravničarska zemlja, sa prosečnom nadmorskom visinom od samo 31 metar, dok je najviši vrh na svega 170 metara.

Grad na slovo D – Dubai

Dubai je jedan od najbogatijih gradova na svetu i grad sa najviše stanovnika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ogroman novac dobijan od nafte utrošen je na naglu izgradnju ovog grada. 1990-ih godina počeli su se graditi objekti koji bi se mogli nazvati svetskim čudima. Jedan od takvih je hotel Burj Al Arab, koji je jedini hotel sa 7 zvezdica na svetu.

Selo na slovo D – Debeljača

Debeljača  je selo u Srbiji u opštini Kovačica u Južnobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. selo ima 4913 žitelja i više od 17 različitih nacionalnosti. U ovom selu se održava čuveni debeljački vašar, koji od druge polovine XIX veka predstavlja najveću manifestaciju te vrste u okolini.

Planina na slovo D – Dinara

Dinara je velika planina u jugozapadnom delu BiH čiji je najviši vrh je Troglav (1913 m). Na Dinari se nalazi i jama pod nazivom Nevidna voda, koja se smatra najdubljim speleološkim objektom u Bosni i Hercegovini.

Reka na slovo D – Dnjepar

Dnjepar je treća je po veličini evropska reka (posle Volge i Dunava) s dužinom od 2285 km. Izvire u zapadnoj Rusiji i nastavlja kroz stepska područja Belorusije. 115 km svoga toka čini prirodnu granicu između Belorusije i Ukrajine

Životinja na slovo D – Drekavac

Drekavac (crveni) je vrsta majmuna koji živi u kišnim šumama u grupama od po 30-ak jedinki. Ponekad se svi mužjaci okupe u zoru u hor čije se drečanje čuje kilometrima daleko. Drečanjem upozoravaju druge majmune da ne prilaze njihovoj teritoriji. Mužjak drekavca ima široko grlo sa posebnom komorom koja pojačava njegov glas.

Biljka na slovo D – Drača

Drača je drvenasta grmolika biljka koja raste od 3 do 4 metra visine. Ima jak koren koji prodire duboko u zemlju. Spada u lekovite biljke, odavno je poznata zbog svog antiseptičkog sejstva koristi se uspešno kod proliva, dizenterije (srdobolje), zapaljenja debelog creva i u lečenju nervnih i reumatičnih bolesti..

Predmet na slovo D – Digitron

Digitron je je dobio ime po kompaniji Digitron u mestu Buje, Istra, u  Hrvatskoj koja ga je prva sklapala u SFRJ i nametnula se na tržištu kao robna marka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here